Η τηλεόραση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητα των ανθρώπων, διότι για τους περισσότερους από εμάς, αποτελεί το κύριο μέσο ψυχαγωγίας. Μέσω αυτής, μπορούμε να περάσουμε όμορφα τον ελεύθερο χρόνο μας, όπως επίσης και να ενημερωθούμε έγκαιρα και έγκυρα για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Παρόλα αυτά, πολλές φορές περνάμε πολλές ώρες μπροστά από μια τηλεόραση αγνοώντας πιθανούς κινδύνους που μπορεί να κρύβει αυτή η συνήθεια. Πώς συνδέεται ο όρος άνοια και τηλεόραση και ποιες είναι οι εναλλακτικές που είναι λιγότερο βλαβερές για την υγεία μας, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε όμορφα τον ελεύθερο χρόνο μας;

Όσοι κάνουν αυτό το επάγγελμα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άνοια

Πώς σχετίζεται η άνοια και η τηλεόραση;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, οι άνθρωποι που κάθονται για αρκετές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν στο μέλλον άνοια. Πιο συγκεκριμένα, η σύνδεση του όρου άνοια και τηλεόραση έχει να κάνει με το γεγονός ότι την ώρα της παρακολούθησης τις περισσότερες φορές είμαστε καθιστοί, με αποτέλεσμα αυτή η συμπεριφορά να σχετίζεται με την εμφάνιση της καρδιομεταβολικής νόσου και αυτό επεκτείνεται και στην άνοια. Σε αντίθεση βέβαια, με την χρήση υπολογιστή όπου και εκεί έχουμε καθιστική συμπεριφορά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν έχουμε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Ντέηβιντ Ράιχλεν του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για 146.651 ανθρώπους άνω των 60 ετών, που δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα άνοιας στην αρχή της μελέτης.

Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα κατέγραφαν και ανέφεραν πόση ώρα την ημέρα αφιέρωναν καθημερινά σε δύο καθιστικές δραστηριότητες, την παρακολούθηση τηλεόρασης και τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Παράλληλα, ανέφεραν και τον χρόνο που περνούσαν κάνοντας γυμναστική, όπως και άλλες κινητικές δραστηριότητες. Μετά από περίπου 12 χρόνια, 3.507 άτομα είχαν διαγνωστεί με άνοια.

Οι τρόποι για να μειώσεις τον κίνδυνο άνοιας σύμφωνα με έρευνες

άνοια και τηλεόραση
Pexels

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η χρήση αλκοόλ, το επάγγελμα κ.α., οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μεγάλο χρονικό διάστημα που περνάμε στην τηλεόραση και στον κίνδυνο μελλοντικής άνοιας. Ωστόσο, ο κίνδυνος μειωνόταν, αν κάποιος συνδύαζε την πολλή τηλεόραση με υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Αντίθετα, βρέθηκε ότι ο λιγότερος χρόνος μπροστά από τον υπολογιστή σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στο μέλλον, πιθανώς επειδή η χρήση υπολογιστή, αν και καθιστική, είναι μια νοητικά διαδραστική δραστηριότητα που κρατά σε εγρήγορση τον εγκέφαλο.

Τέλος, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας, δεν έχει τόση σημασία ο συνολικός χρόνος που καθόμαστε, αλλά σε ποιες ακριβώς καθιστικές δραστηριότητες αφιερώνουμε τον χρόνο αυτό, εφόσον η τηλεόραση αλλά όχι ο υπολογιστής αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News