Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας κι έδωσε το πράσινο φως ώστε να εμβολιαστούν τα παιδιά της Αφρικής και των μη ανεπτυγμένων χωρών γενικότερα. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τον αγώνα κατά της θανατηφόρας ασθένειας, η οποία θα σώσει ανθρώπινες ζωές!

Η ελονοσία είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές της ανθρωπότητας εδώ και χιλιετίες και σκοτώνει κυρίως μωρά και βρέφη. Το να έχεις ένα εμβόλιο, μετά από περισσότερο από έναν αιώνα προσπάθειας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής.

Κάθε δύο λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από ελονοσία. Το εμβόλιο και η νίκη κατά της θανατηφόρας ασθένειας:

Η ελονοσία, μια ασθένεια γνωστή από την αρχαιότητα, εκδηλώνεται με πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, ρίγη και εφίδρωση. Κάθε δύο λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από ελονοσία κάπου στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Είναι μια ιστορική στιγμή. Το πολυαναμενόμενο ανθελονοσιακό εμβόλιο για τα παιδιά είναι μια επαναστατική πρόοδος για την επιστήμη, την ιατρική και τον αγώνα κατά της ελονοσίας», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Η χρήση αυτού του εμβολίου σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα εργαλεία για την πρόληψη της ελονοσίας θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο», πρόσθεσε.

Για την Αφρική, όπου η ελονοσία σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερα από 260.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών, το εμβόλιο αυτό είναι συνώνυμο με την ελπίδα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ασθένεια θα καταστεί ανθεκτική στις θεραπείες.

Συνολικά, πέντε είδη παρασίτων του γένους Plasmodium (όλα μεταδίδονται από τα κουνούπια) ευθύνονται για την ασθένεια. Το Plasmodium falciparum είναι το πλέον παθογόνο και ευθύνεται για τα θανατηφόρα κρούσματα.

Το RTS,S είναι ένα εμβόλιο που δρα εναντίον του παράσιτου πλασμώδιου (Plasmodium falciparum) το οποίο μεταδίδεται από τα κοινά κουνούπια. Το παράσιτο αυτό είναι το πιο θανατηφόρο σε παγκόσμια κλίμακα και κυριαρχεί στην Αφρική.

Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας είναι γεγονός! Μια ιστορική στιγμή για την παγκόσμια υγεία και τα παιδιά της Αφρικής
Unsplash / Mufid Majnun

Από το 2019 τρεις χώρες, η Γκάνα, η Κένυα και το Μαλάουι, άρχισαν να χορηγούν το εμβόλιο αυτό σε επιλεγμένες περιοχές με μέτρια έως σοβαρή διάδοση της ασθένειας. Δύο χρόνια μετά την έναρξη αυτής της πρώτης δοκιμής σε ευρεία κλίμακα έχουν χορηγηθεί 2,3 εκατομμύρια δόσεις.

Το RTS,S παρασκευάζεται από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK και είναι το πρώτο εμβόλιο –και μέχρι στιγμής το μοναδικό– που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, ακόμη και της σοβαρής νόσησης που απειλεί τη ζωή, στα παιδιά. Το νέο εμβόλιο επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού να αντιδράσει έναντι ενός παράσιτου (plasmodium falciparum /πλασμώδιο μηνοειδές), που είναι το πιο θανατηφόρο από τα πέντε παθογόνα της ελονοσίας και το πλέον διαδεδομένο στην Αφρική. Το εμβόλιο δεν είναι μόνον το πρώτο για την ελονοσία, είναι το πρώτο που έχει αναπτυχθεί για παρασιτική ασθένεια.

Στις κλινικές δοκιμές το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα περίπου 50% κατά της σοβαρής ελονοσίας τον πρώτο χρόνο, ωστόσο το ποσοστό υποχώρησε κοντά στο 0 μέχρι το τέταρτο έτος. Στις δοκιμές δεν μετρήθηκε ο αντίκτυπος του εμβολίου στην πρόληψη των θανάτων, γεγονός που οδήγησε ειδικούς να αναρωτηθούν εάν πρόκειται για αξιόλογη επένδυση σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ωστόσο, η σοβαρή ελονοσία ευθύνεται για τους μισούς θανάτους και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι εάν το εμβόλιο κυκλοφορούσε σε χώρες με υψηλή εμφάνιση ελονοσίας, θα μπορούσε να αποτρέψει 5,4 εκατομμύρια κρούσματα και 23.000 θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών ετησίως. Πρόσφατη δοκιμή έδειξε ότι το εμβόλιο σε συνδυασμό με φάρμακα πρόληψης που χορηγούνται σε παιδιά σε περιόδους υψηλής μετάδοσης είναι πολύ πιο αποτελεσματικά εργαλεία στην πρόληψη σοβαρών περιστατικών, νοσηλείας και θανάτου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News