Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πολλοί είναι οι αθλητές που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό έχοντας ήδη αφιχθεί στο Τόκιο. Αν και οι αρχές υγείας της Ιαπωνίας διέθεταν ένα οργανωμένο σχέδιο ανίχνευσης του κορονοϊού, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις λοιμώξεις οι οποίες μέρα με την μέρα πολλαπλασιάζονται. Με την πόλη του Τόκιο να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πανδημίας, ο ιός εξαπλώνεται και ανάμεσα στις αποστολές των χωρών. Παρότι το 80% των αθλητών έχει εμβολιαστεί πλήρως, τα κρούσματα παραμένουν αφού τα εμβόλια δεν αποτρέπουν στο 100% την λοίμωξη. Τι συμβαίνει όμως όταν διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό αθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων;

Μέτρα προστασίας από τον COVID-19 στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η στρατηγική για τη μείωση των λοιμώξεων στο ελάχιστο περιλαμβάνει τη διατήρηση των επισκεπτών σε μια “φούσκα” και τον τακτικό έλεγχο τους. Οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό καλούνται να ελαχιστοποιήσουν τα ταξίδια τους 14 ημέρες πριν από την πτήση τους στο Τόκιο και να ακολουθήσουν μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και το πλύσιμο των χεριών, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Μόλις φτάσουν στο Τόκιο, οι αθλητές παραμένουν στους καθορισμένους χώρους προπόνησής τους μέχρι αρκετές ημέρες πριν από τον αγώνα τους, οπότε και μετακινούνται στο Ολυμπιακό Χωριό. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού, οι αθλητές δειπνούν σε βάρδιες ή φέρνουν το φαγητό τους στα δωμάτιά τους. Οι περισσότεροι αθλητές έχουν έναν συγκάτοικο και τους ζητείται να περνούν χρόνο μόνο με αυτόν και μια μικρή λίστα με άλλες στενές επαφές, όπως ο προπονητής τους. Κάθε αθλητής απαιτείται επίσης να κατεβάσει μια εφαρμογή παρακολούθησης της υγείας του και να απαντάει σε καθημερινές ερωτήσεις σχετικά με το εάν αντιμετωπίζει συμπτώματα που σχετίζονται με τον COVID-19.

Τι συμβαίνει όταν διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό αθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων;

Οι αθλητές ελέγχονται καθημερινά και οι θερμοκρασίες τους καταγράφονται κάθε φορά που μπαίνουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Η μέθοδος ανίχνευσης του ιού γίνεται μέσω του σιέλου και τα αποτελέσματα διατίθενται περίπου 12 ώρες αργότερα. Εάν το συγκεκριμένο τεστ βγει θετικό ο αθλητής θα κληθεί να πάει σε μια καθορισμένη κλινική με ένα αποκλειστικό Ολυμπιακό όχημα μεταφοράς για ακόμη ένα τεστ, αυτή τη φορά, από την μύτη. Ο αθλητής θα παραμείνει στο θάλαμο απομόνωσης της κλινικής για τρεις έως πέντε ώρες έως ότου τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα.

Εάν το επιβεβαιωτικό τεστ είναι επίσης θετικό, τότε ο αθλητής μεταφέρεται σε μια ειδική ξενοδοχειακή εγκατάσταση έξω από το Χωριό, και πάλι με αποκλειστική Ολυμπιακή μεταφορά. Οι εθελοντές κανονίζουν να φέρουν τα απαραίτητα αντικείμενα των αθλητών στο ξενοδοχείο. Εντωμεταξύ, ο αθλητής και η υπεύθυνη ομάδα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού δημιουργούν μια λίστα με άμεσες επαφές – που ορίζονται ως εκείνες που ήταν μαζί με τον αθλητή για 15 λεπτά ή περισσότερο, ενώ απείχαν λιγότερο από 1 μ. χωρίς να φορούν μάσκες – οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν για άλλο ένα τεστ COVID-19 .

Σε αυτό το σημείο, η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει την υπόθεση για να καθορίσει εάν ο αθλητής και οι στενές επαφές του μπορούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελείται από οκτώ μέλη και 46 συμβούλους. Και τα οκτώ μέλη είναι γιατροί, με τέσσερεις να έχουν πείρα στον αθλητικό τομέα, δύο σε μολυσματικές ασθένειες και δύο στη δημόσια υγεία. Η ομάδα θα εξετάζει κάθε θετική περίπτωση σε καθημερινή βάση και θα καθορίζει κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να συνεχίσει να αγωνίζεται ο αθλητής.

θετικός στον κορονοϊό αθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων
Unsplash/Mufid Majnun

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι αθλητές που είναι θετικοί στον κορονοϊό θα είναι σε θέση να αγωνιστούν, αν το τεστ δεν ήταν ψευδώς θετικό, ανεξάρτητα από το άθλημα», λέει ο Naresh Rao, μέλος της ιατρικής ομάδας του Τόκιο για τις ΗΠΑ και την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων παρέχει τα αποτελέσματα των αξιολογήσεών της στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Τόκιο 2020, το οποίο στη συνέχεια αναφέρει τις αποφάσεις της ομάδας στις αντίστοιχες Ολυμπιακές επιτροπές των αθλητών που συμμετέχουν.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι οποιοσδήποτε αθλητής ή ολυμπιακό προσωπικό δεν συμμορφώνεται με τις διαδικασίες των τεστ μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά κυρώσεων, από πρόστιμα έως αναστολή και απέλαση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News