Ένας πονοκέφαλος μπορεί να επηρεάσει μια ή περισσότερες περιοχές του κεφαλιού και ο πόνος μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα, διάρκεια και συχνότητα. Υπάρχουν πολλά είδη πονοκεφάλων, αλλά τι σημαίνει ο κάθε πονοκέφαλος σε διαφορετικά σημεία του κεφαλιού σου;

Υπάρχουν πολλοί τύποι πονοκεφάλου και μπορεί κάποιοι απ’ αυτούς να απαιτούν επαγγελματική φροντίδα. Μερικές φορές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προέρχονται από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας.

Παρακάτω μπορείς να μάθεις τους πιο κοινούς τύπους πονοκεφάλου:

Infographic by Diego Sabogal
Infographic by Diego Sabogal/Medical News Today

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν οι μισοί ενήλικες εμφανίζουν πονοκέφαλο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Ο πονοκέφαλος προκύπτει από φλεγμονή σε ευαίσθητα στον πόνο μέρη του κεφαλιού και του λαιμού. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν:

 • νεύρα
 • μύες
 • αιμοφόρα αγγεία

Το International Headache Society ταξινομεί περισσότερους από 150 τύπους πονοκεφάλου. Γενικότερα, οι γιατροί αναγνωρίζουν δύο κατηγορίες: Πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς πονοκεφάλους.

Όταν κάποιος έχει έναν πρωτοπαθή πονοκέφαλο, ο ίδιος ο πονοκέφαλος είναι το κύριο μέλημα -δεν είναι σύμπτωμα υποκείμενου προβλήματος. Ένας δευτεροπαθής πονοκέφαλος προκύπτει από ένα διαφορετικό θέμα υγείας.

Πώς να ανακουφιστείς από τον πονοκέφαλο που προκαλείται από την υπερβολική χρήση του υπολογιστή;

Τι σημαίνει ο κάθε πονοκέφαλος;

Κεφαλαλγία τάσης

Προκύπτει από την ένταση των μυών στους ώμους, τον λαιμό, το τριχωτό της κεφαλής ή τη γνάθο.

Ο πονοκέφαλος τάσης είναι ο πιο κοινός τύπος πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας. Ο πόνος που προκαλεί είναι συνήθως ήπιος έως μέτριος αλλά όχι σοβαρός. Συχνά ξεκινάει χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες.

Η πιο κοινή αιτία είναι το άγχος. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

 • έλλειψη ύπνου
 • κατάθλιψη
 • ανησυχία
 • παράλειψη γευμάτων
 • χρήση αλκοόλ
Pexels

Ημικρανία

Η ημικρανία επηρεάζει περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Μπορεί να προκαλέσει έναν μέτριο έως σοβαρό πρωτοπαθή πονοκέφαλο που εμφανίζεται συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού. Ο πόνος και άλλα συμπτώματα μπορούν να εμποδίσουν ένα άτομο να κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ημικρανία μπορεί να έχει γενετική αιτία, καθώς η πάθηση τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες.

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να την προκαλέσουν περιλαμβάνουν:

 • στρες
 • ανησυχία
 • αλλαγές ορμονών στις γυναίκες
 • κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ
 • έλλειψη ύπνου
 • έντονες μυρωδιές
 • ορισμένα τρόφιμα, όπως:

-σοκολάτα
-ωριμασμένα τυριά
-επεξεργασμένα κρέατα

Αθροιστική κεφαλαλγία

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι ένας λιγότερο κοινός τύπος πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας, που επηρεάζει λιγότερους από 1 στους 1.000 ενήλικες. Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες μπορεί να είναι επεισοδιακές ή χρόνιες. Οι επεισοδιακές αθροιστικές κεφαλαλγίες εμφανίζονται επανειλημμένα σε διάστημα 2 εβδομάδων έως 3 μηνών.

Η αιτία των αθροιστικών πονοκεφάλων δεν είναι ακόμη σαφής. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν από δυσλειτουργία σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, ο οποίος εμπλέκεται σε διάφορες φυσικές λειτουργίες.

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι συχνά εμφανίζονται σε άτομα που καπνίζουν.

Τι σημαίνει ο κάθε πονοκέφαλος

Μετατραυματικός πονοκέφαλος

Πρόκειται για έναν δευτεροπαθή πονοκέφαλο που εμφανίζεται ως απόκριση σε τραύμα στο κεφάλι. Οι μετατραυματικοί πονοκέφαλοι είναι το πιο κοινό οξύ σύμπτωμα μετά από μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 18-58% των ατόμων με αυτό το είδος εγκεφαλικής βλάβης βιώνουν μετατραυματικό πονοκέφαλο μέσα στον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, ο πονοκέφαλος αναπτύσσεται συνήθως 7 ημέρες μετά τον τραυματισμό.

Ένας μετατραυματικός πονοκέφαλος είναι συχνά ήπιος έως μέτριος.

Πονοκέφαλος από κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων

Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο δευτεροπαθούς κεφαλαλγίας. Ο πονοκέφαλος από υπερβολική χρήση φαρμάκων προκύπτει από την τακτική χρήση αναλγητικών φαρμάκων, όπως ακεταμινοφαίνη (Tylenol) και οπιούχα. Συνήθως αναπτύσσεται σε άτομα που λαμβάνουν μεγάλες δόσεις αναλγητικών για τουλάχιστον 3 μήνες.

Πονοκέφαλος που οφείλεται στην ιγμορίτιδα

Τα ιγμόρεια είναι ένα δίκτυο κοιλοτήτων γεμάτων αέρα μέσα στο κρανίο. Τα ιγμόρεια υπάρχουν στο μέτωπο, τα ζυγωματικά και τη ρινική κοιλότητα. Ο πονοκέφαλος στα ιγμόρεια είναι ένας δευτεροπαθής πονοκέφαλος και ο πόνος επηρεάζει μία ή περισσότερες από αυτές τις περιοχές. Είναι συνήθως σύμπτωμα λοίμωξης των ιγμορείων και αυτός ο τύπος μόλυνσης είναι συχνά βακτηριακή.

Οι τρόποι να ξεπεράσεις τον πονοκέφαλο σου χωρίς φάρμακα

Διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλου μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικούς τύπους πόνου. Εάν έχεις συχνούς πονοκεφάλους θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβεις ιατρική φροντίδα για κάθε πονοκέφαλο που χαρακτηρίζεται ως σοβαρός, σε εμποδίζει να κάνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες ή συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News