Σίγουρα η οικογένειά σου θα σε έχει προειδοποιήσει ότι μερικές φορές οι άνθρωποι ρίχνουν κρυφά ναρκωτικά στα ποτά άλλων για να τους εκμεταλλευτούν σεξουαλικά. Δυστυχώς, η επικαιρότητα μας αποδεικνύει ότι είχαν δίκιο δυστυχώς και η χρήση τους, μάλιστα, είναι αρκετά συχνή. Αυτά τα ναρκωτικά ονομάζονται «date rape drugs» και οι επιπλοκές που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλαπλές.

Ο αγγλικός όρος ‘date rape drugs’ χρησιμοποιείται για την περιγραφή ουσιών οι οποίες κάποιες φορές χρησιμοποιούνται προκειμένου να υποβοηθήσουν σεξουαλική επίθεση. Ως σεξουαλική επίθεση ορίζεται οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής δραστηριότητας στην οποία ένα άτομο δεν συμφωνεί. Μπορεί να περιλαμβάνει ανάρμοστο άγγιγμα, κολπική διείσδυση, σεξουαλική επαφή, βιασμό και απόπειρα βιασμού. Λόγω της επίδρασης των ουσιών αυτών, τα θύματα μπορεί να είναι (από την άποψη των φυσιολογικών αντανακλαστικών) αβοήθητα, ανίκανα να αρνηθούν σεξουαλική δραστηριότητα και να θυμηθούν στη συνέχεια τι είχε συμβεί.

Μήπως είσαι σε μια κακοποιητική σχέση και δεν το καταλαβαίνεις; Μια ιστοριούλα σαν παραμύθι μπορεί να σου θυμίσει τη ζωή σου

Τα «χάπια βιασμού» μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να αδυνατίσουν σωματικά ή να λιποθυμήσουν. Αυτός είναι ο λόγος που οι βιαστές τα χρησιμοποιούν, επειδή αφήνουν τα άτομα ανίκανα να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Πολλά από αυτά τα φάρμακα δεν έχουν χρώμα, οσμή ή γεύση και οι άνθρωποι συχνά δεν γνωρίζουν ότι έχουν πάρει κάτι τέτοιο.

Τι είναι το χάπι βιασμού;

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τέτοιες ουσίες, με την ευρεία έννοια όλες οι ναρκωτικές ουσίες μπορούν να υποβοηθήσουν σεξουαλική παρενόχληση, και συγκεκριμένα κάποιοι προσθέτουν στη λίστα των ουσιών που αναφέρονται παρακάτω την ουσία «Eκσταση». Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Αντιμετώπισης Σεξουαλικής Κακοποίησης και το Εγχειρίδιο Διαδικασιών και Πρακτικών Αντιμετώπισης της Διεμφυλικής Βίας του ΕΟΔΥ τα συγκεκριμένα χάπια είναι τα εξής:

  1. GHB (gamma hydroxybutyric acid): κυκλοφορεί ως άοσμο και άχρωμο υγρό, λευκή σκόνη, και χάπι. Είναι κατασταλτικό του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Προκαλεί διαταραχές συνείδησης, απώλεια πρόσφατης μνήμης, αίσθημα ονειρώδους κατάστασης, εφίδρωση κλπ. Σε συνδυασμό με αλκοόλ
    μπορεί να προκαλέσει ναυτία και αναπνευστική δυσχέρεια. Κυκλοφορεί στο δρόμο ως «υγρή έκσταση» ή «βιταμίνη G».
  2. Rohypnol (flunitrazepam): χάπι το οποίο διαλύεται όταν προστίθεται σε υγρό. Τα καινούργια χάπια γίνονται μπλε όταν προστίθενται σε υγρό, ωστόσο τα παλιά, τα οποία παραμένουν άχρωμα, διατίθενται ακόμη. Προκαλεί διαταραχές συνείδησης, απώλεια πρόσφατης μνήμης, αίσθημα μέθης, δυσκολία επικοινωνίας, μυοχάλαση, διαταραχές όρασης. Σε περίπτωση ανάμειξης με αλκοόλ ή άλλα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι θανατηφόρο.
  3. Ketamine (ketamine hydrochloride): υγρό και λευκή σκόνη. Χρησιμοποιείται ως αναισθητικό κυρίως για τα ζώα. Βρίσκεται και στα κτηνιατρεία. Μπορεί να ενεθεί ή να εισπνευσθεί. Προκαλεί ονειρώδεις καταστάσεις και παραισθήσεις. Σε υψηλές δόσεις προκαλεί αμνησία, υπέρταση.
  4. MDMA (Ecstasy): συνθετικό χημικό αντίστοιχο του διεγερτικού μεθαμφεταμίνη και του παραισθησιογόνου μεσκαλίνη. Σε μεγάλες δόσεις παρεμβαίνει στο θερμορυθμιστικό σύστημα του σώματος. Μπορεί να οδηγήσει σε υπερθερμία με πιθανή κατάληξη την ηπατική, νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια.

Αν γκούγκλαρες «πώς να κρύψω τα σημάδια από τις μελανιές», κάτι θέλω να σου πω

Είναι σημαντικό σε περίπτωση που αντιληφθείς πώς κάποιος σου έχει ρίξει μία ουσία στο ποτό να το καταγγείλεις αμέσως ώστε να υποβληθείς σε απαραίτητες εξετάσεις και να εντοπιστεί η ουσία στον οργανισμό σου.

Για επιπλέον βοήθεια υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με την Γραμμή Βοήθειας 15900. Να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη!

Πού μπορείς να απευθυνθείς αν είσαι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News