Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει έπειτα από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οξείας υπατίτιδας που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες σε Αμερική και Ευρώπη. Τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αποκαύλψαν ότι στο 75% των περιστατικών παγκοσμίως εντοπίστηκε αδενοϊός. Τι είναι όμως ο αδενοϊός και τι προκαλεί;

Οξεία ηπατίτιδα: Nέα στοιχεία από το CDC- Ποια συμπτώματα παρουσίασαν τα παιδιά που νόσησαν

Τι είναι ο αδενοϊός; Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδωσης

Οι αδενοϊοί δεν είναι άγνωστοι ιοί στους επιστήμονες, ενώ γενικά θεωρούνται χαμηλής επικινδυνότητας για τους υγιείς ανθρώπους. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 88 τύποι αδενοϊών, που μάλιστα δεν είναι εποχικοί -όπως είναι ο ιός της γρίπης- αλλά κυκλοφορούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μεταξύ των πολλών και διαφορετικών προβλημάτων που μπορούν να προκαλέσουν οι αδενοϊοί στους ανθρώπους, συγκαταλέγονται: το κοινό κρυολόγημα, οι γαστρεντετικές διαταραχές και η επιπεφυκίτιδα στα μάτια. Εκτός από τον άνθρωπο μάλιστα, μολύνουν και τα ζώα (πτηνά, ερπετά, ακόμη και ψάρια).

Στους ανθρώπους, οι αδενοϊοί προκαλούν συνήθως ήπια αναπνευστικά προβλήματα, όμως σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να προκαλέσουν βαριά νόσηση, ειδικά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα (εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, άτομα με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα).

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, εμβόλια για τους αδενοϊούς δεν υπάρχουν, καθώς μέχρι σήμερα δεν θεωρούνταν επικίνδυνοι ιοί. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αδενοϊοί χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή εμβολίων κατά του κορονοϊού, όπως αυτό της AstraZeneca, που δημιουργήθηκε για την προστασία από βαριά νόσηση και τον θάνατο από τη λοίμωξη Covid-19. Οι ιοί των εμβολίων, ωστόσο, είναι αδρανοποιημένοι και δεν προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οξεία ηπατίτιδα: Tον πρώτο θάνατο παιδιού ανακοίνωσε ο ΠΟΥ – Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Συμπτώματα

Οι λοιμώξεις από αδενοϊό συχνά προκαλούν, σύμφωνα με τα CDC:

  • Συμπτώματα κοινού κρυολογήματος ή γρίπης
  • Ξηρό λαιμό
  • Επιπεφυκίτιδα ή φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων
  • Ουρολοίμωξη (φλεγμονές ή μολύνσεις της ουροδόχου κύστης)

Σε σπάνιες περιπτώσεις εκδηλώνονται νευρολογικές παθήσεις που επηρεάζουν τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Ο αδενοϊός F41 ενοχοποιήθηκε πρόσφατα για την πρόκληση οξείας ηπατικής νόσου σε παιδιά, όμως ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εντοπίστηκε όχι σε όλα, αλλά στο 75% των περιστατικών με οξεία ηπατική νόσο.

Στο 10% των παιδιών, μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στατιστικά δεδομένα, αποδείχθηκε είναι υπεύθυνος για βαριά ηπατική νόσο και ηπατική ανεπάρκεια που χρειάστηκε μεταμόσχευση.

Τρόπος μετάδοσης

Οι αδενοιοί μεταδίδονται:

  • με σταγονίδια του αναπνευστικού (όπως η γρίπη και ο κορονοϊός),
  • με άμεση επαφή (φιλί, χρήση του ίδιου κουταλιού)
  • με επαφή με μολυσμένες επιφάνειες

Επίσης, είναι συχνή η μόλυνση από πισίνα. Συνοψίζοντας, οι αδενοϊοί μεταδίδονται όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και ο κορονοϊός.

Τα συμπτώματα είναι τα πρώτα που θα ελέγξει ένας γιατρός. Για να επιβεβαιώσει όμως τη λοίμωξη, θα πρέπει να κάνει τεστ αντιγόνων, PCR τεστ και τεστ αίματος.

Από τη στιγμή που θα νοσήσει το παιδί, θα εκδηλώσει συμπτώματα από δύο έως 14 ημέρες. Η διάγνωση, αρχικά, βασίζεται στην κλινική εικόνα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει και εργαστηριακή επιβεβαίωση, με καλλιέργεια και δείγματα που λαμβάνονται από τον ρινοφάρυγγα, το κατώτερο αναπνευστικό, τους επιπεφυκότες (μάτια) και τις κενώσεις (κόπρανα).

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News