Θες ένα όμορφο χαμόγελο που όλοι θα ζηλεύουν; Φυσικά και μπορείς να το αποκτήσεις, όμως μην ξεχνάς ότι η στοματική υγιεινή δεν τελειώνει στο βούρτσισμα. Πώς να προστατεύσεις τα δόντια σου;

Ήξερες ότι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα μπορούν να είναι αιτίες για την κακοσμία του στόματος και την αιμορραγία των ούλων; Και για να έχεις ένα όμορφο χαμόγελο πρέπει να είναι και υγιές, οπότε ξεκίνα με το να φροντίζεις πιο συχνά και λίγο παραπάνω τα δόντια σου.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, λέγοντας τι είναι η ουλίτιδα; Πρόκειται για μια φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από την πλάκα που συσσωρεύεται και ερεθίζει τη γραμμή των ούλων. Η ουλίτιδα είναι μια πιο ήπια μορφή φλεγμονής, ενώ η περιοδοντίτιδα είναι πιο σοβαρή φλεγμονή των ούλων και καταστρέφει τόσο τους μαλακούς ιστούς όσο και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια. Στο πρώιμο στάδιο της περιοδοντίτιδας, η ουλίτιδα μπορεί να ανατραπεί πριν μετατρέπει σε περιοδοντική νόσο.

Τα καθημερινά πράγματα που κιτρινίζουν τα δόντια σου

Μία συχνή ένδειξη είναι τα ούλα που ματώνουν κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δόντια σου, ενώ πολλές φορές μπορείς να παρατηρήσεις και κακοσμία του στόματος ή κινητικότητα των δοντιών. Και τελικά τι να κάνεις; Πώς να προστατεύσεις τα δόντια σου και να αποφύγεις την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα;

Πώς να προστατεύσεις τα δόντια σου και να αποφύγεις την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα;

Tip 1: Πλένε τα δόντια σου σωστά και τακτικά

Πέρα από το πόσο συχνά τα πλένεις, που καλό θα ήταν να το κάνεις δύο φορές την ημέρα, μεγάλο ρόλο παίζει και το κατά πόσο πλένεις τα δόντια σου σωστά. Μην το κάνεις επιφανειακά και βιαστικά για να αφαιρέσεις τα πολλά-πολλά. Τα δόντια σου έχουν ανάγκη από καλό βούρτσισμα.

πώς να προστατεύσεις τα δόντια
Freepik

Tip 2: Μην παραλείπεις την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Αποφεύγεις να πηγαίνεις στον οδοντίατρο; Κακώς! Η διαδικασία του καθαρισμού δοντιών μπορεί να σου φαίνεται απλή, όμως είναι σημαντική για ένα υγιές χαμόγελο. Τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο πρέπει να περνάς το κατώφλι του οδοντιατρείου. Έτσι, θα προλάβεις οτιδήποτε μπορεί να βλάψει την υγεία της στοματικής σου κοιλότητας.

Tip 3: Πρόσεχε τι τρως

Αν θες να έχεις γερά δόντια, πρέπει να προσέχεις και τι τρως. Η ζάχαρη είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει σίγουρα να αποφεύγεις ή αν το κάνεις, τουλάχιστον πλένε στη συνέχεια τα δόντια σου.

Οι καλύτερες τροφές για γερά δόντια και ούλα!

πώς να προστατεύσεις τα δόντια
Freepik

Tip 4: Χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα

Το στοματικό διάλυμα ολοκληρώνει την απομάκρυνση των βακτηρίων από το στόμα και σου χαρίζει ευχάριστη αναπνοή, ενώ το οδοντικό νήμα απομακρύνει τα κομμάτια της τροφής που παραμένουν ανάμεσα στα δόντια και προκαλούν πλάκα και πέτρα και δίνει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στον καθαρισμό των δοντιών σου. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Tip 5: Περιόρισε τις κακές συνήθειες

Οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το άγχος δεν έχουν θέση στη ζωή σου κι ένας από τους λόγους είναι διότι μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία στα ούλα. Αν καπνίζεις, σίγουρα ξέρεις πως αυτή η συνήθειά σου δεν βοηθάει και πολύ στο να έχεις ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News