Επιστήμονες από το USL και το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ ανέπτυξαν ένα νέο πιο ακριβές τεστ πρόβλεψης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Παράλληλα, αυτή η σπουδαία εξέλιξη, μπορεί να ανιχνεύσει και άλλες μορφές καρκίνου και πρόκειται να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο στην φαρέτρα τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και των ασθενών.

Πώς ο κορονοϊός έχει επηρεάσει την πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου; Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο ακόμα και υγιείς άνθρωποι;

Οι λεπτομέρειες της σπουδαίας ανακάλυψης

Μια πολύ σημαντική είδηση στο χώρο της υγείας έγινε γνωστή σκορπίζοντας έναν αέρα αισιοδοξίας και ελπίδας. Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από το USL και το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ έχουν αναπτύξει ένα πιο ακριβές τεστ για κυτταρικές αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε μια μορφή καρκίνου. Αυτό το επαναστατικό τεστ πρόβλεψης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας πέραν του συγκεκριμένου είδους μπορεί να εντοπίσει δείκτες DNA και για άλλες μορφές της επάρατης νόσου. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον επειδή αυτό το συγκεκριμένο προγνωστικό τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών.

Οι επιστήμονες πίσω από το τεστ είχαν ανακαλύψει προηγουμένως ότι χρησιμοποιώντας κύτταρα του τραχήλου της μήτρας από ένα τεστ ρουτίνας, μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσουν τον καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού ή να προβλέψουν την πιθανότητα ανάπτυξής τους. Η ομάδα των ειδικών αποκάλυψε ότι όταν το τεστ ελέγχεται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αποδίδει καλύτερα από τις τρέχουσες μεθόδους για τον εντοπισμό γυναικών με προχωρημένες κυτταρικές αλλαγές που χρειάζονται θεραπεία.

Οι ασθενείς που δεν είχαν κυτταρικές αλλαγές αλλά είχαν τον ιό HPV, που προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το τεστ ανίχνευσε το 55% εκείνων που θα είχαν κυτταρικές αλλαγές τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Unsplash

Τα σχόλια της ιατρικής κοινότητας

Η Athena Lamnisos, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Eve Appeal, δήλωσε ότι αυτό το τεστ πρόβλεψης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αποτελεί μια νέα μέθοδο που είναι πιο συγκεκριμένη και δεν οδηγεί σε υπερβολική θεραπεία. Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο για την πρόληψη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου και ένα πολύ σπουδαίο όπλο για όλους εκείνους που πρόκειται να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο.

Επίσης, η Lamnisos πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα καλοδεχούμενο να βλέπουν τα εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου και τα τεστ πρόβλεψης να γίνονται πιο αποτελεσματικά. Οι επιστήμονες ψάχνουν συνεχώς νέους τρόπους για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο και γνωρίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αν εντοπιστεί έγκαιρα και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 3.200 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 850 θάνατοι. Οι μισές γυναίκες με τη νόσο επιβιώνουν για 10 χρόνια ή περισσότερο.

Ακόμα, ο καθηγητής Martin Widschwendter από το τμήμα γυναικείου καρκίνου του USL, δήλωσε ότι ο εμβολιασμός κατά του ιού που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εφαρμόζεται πλέον ευρέως και οδηγεί σε αλλαγές στην ποσότητα και τους τύπους του ιού που κυκλοφορεί στην κοινότητα. Έτσι οι προσεγγίσεις και οι μελέτες των επιστημόνων για την πρόληψη αυτού του είδους καρκίνου, θα πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα έτσι ώστε να μπορούν τα προγράμματα να αποφέρουν οφέλη στους ασθενείς.

Πώς σχετίζεται το ίσιωμα των μαλλιών με τον καρκίνο της μήτρας;

Τα δεδομένα γύρω από την μελέτη

Οι ειδικοί από το USL και το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, στην τελευταία τους μελέτη εξέτασαν την μεθυλίωση του DNA, η οποία λειτουργεί ως ένα επιπλέον στρώμα πληροφοριών πάνω από το DNA. Το DNA περιέχει όλα τα γονίδια που κληρονομούν οι άνθρωποι και από τους δύο γονείς τους, ενώ η μεθυλίωση του DNA λέει στα κύτταρα ποια κομμάτια DNA να διαβάσουν.

Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κακή διατροφή και το υπερβολικό βάρος μπορούν να αλλάξουν αυτούς τους δείκτες και να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς του κυττάρου. Εξετάζοντας προσεκτικά τη μεθυλίωση του DNA, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο και πιθανώς να προβλέψουν τον κίνδυνο που έχει κάποιος να αναπτύξει καρκίνο στο μέλλον.

Η νέα μελέτη περιελάμβανε 1.254 δείγματα και πραγματοποιήθηκε μέσω του νέου τεστ πρόβλεψης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τα οποία ανήκαν σε γυναίκες με κυτταρικές αλλαγές που κυμαίνονται από χαμηλότερο έως υψηλό κίνδυνο. Επίσης περιελάμβανε δείγματα από γυναίκες με HPV αλλά χωρίς αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και δείγματα από γυναίκες χωρίς αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που συνέχισαν να αναπτύσσουν κυτταρικές αλλαγές υψηλού κινδύνου εντός τεσσάρων χρόνια.

Τέλος, ο Widschwendter ανέφερε ότι η δημιουργία και η προσθήκη νέων όπλων στην φαρέτρα των προγνωστικών ελέγχων, όπως είναι το τεστ πρόβλεψης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να προσφέρουν σημαντικότατες βοήθειες για την πρόληψη του καρκίνου στο μέλλον.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News