Με την εποχή της γρίπης να ξεκινάει, όλοι σκέφτονται πώς θα θωρακίσουν τον οργανισμό τους. Τι γίνεται, όμως, όταν συμβαίνει ταυτόχρονος εμβολιασμός για την γρίπη και τον κορονοϊό;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αναρωτήθηκαν και μας δίνουν τις απαντήσεις που ψάχναμε, σύμφωνα με την έρευνά τους.

Η μάσκα για τον κορονοϊό μας προστατεύει και απ’ την γρίπη;

Όπως διαπίστωσαν, είναι ασφαλές να κάνουμε ταυτόχρονα εμβόλιο για τον κορονοϊό, αλλά και το αντιγριπικό, χωρίς να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανοσιακή ανταπόκριση του οργανισμού σε κανένα απ’ τα δύο εμβόλια.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την ειδική στα εμβόλια δρα Ρατζίκα Λάζαρους, μελέτησαν 679 εθελοντές που έκαναν διαδοχικά την ίδια μέρα και τα δύο εμβόλια, ένα στο κάθε χέρι, ενώ σε μια δεύτερη ομάδα ελέγχου το ένα από τα δύο εμβόλια ήταν εικονικό (placebo).

εμβολιασμός για την γρίπη και τον κορονοϊό
Unsplash / Mat Napo

Κορονοϊός, γρίπη ή κρυολόγημα; Δες τις διαφορές στα συμπτώματα

Για τη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά αντιγριπικά εμβόλια (FluAd, Flublok, Flucelvax) και τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και AstraZeneca κατά του κορονοϊού (δεύτερη δόση). Σ’ όλους τους συνδυασμούς οι όποιες παρενέργειες από τον διπλό εμβολιασμό ήταν ήπιες έως μέτριες. Οι πιο συχνές ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, προσωρινή κόπωση, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι.

«Ο ταυτόχρονος εμβολιασμός δεν εγείρει ανησυχίες ασφάλειας και διατηρεί την ανοσιακή ανταπόκριση και στα δύο εμβόλια. Έτσι, είναι δυνατό να προστατευθούν οι άνθρωποι τόσο από την Covid-19 όσο και από τη γρίπη στο ίδιο ραντεβού. Αυτό είναι ένα πραγματικό θετικό βήμα που μπορεί να σημαίνει λιγότερα ραντεβού για όσους κάνουν και τα δύο ραντεβού, μειώνοντας έτσι τον φόρτο εκείνων που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας», σημείωσε η δρ Λάζαρους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News