Πόσα ξέρεις στ’ αλήθεια για τα δόντια σου και την οδοντιατρική; Τι είναι η περιοδοντολογία και με τι ασχολείται ένας περιοδοντολόγος;

Παραδέξου ότι είναι από ίσως και η πρώτη φορά που διαβάζεις αυτή τη λέξη και πώς δεν έχεις κάτσει να ψάξεις ποτέ τι είναι η περιοδοντολογία, γιατί έχεις την αίσθηση ότι δεν σε αφορά. Όμως, δεν χρειάζεται να είναι η Ημέρα Περιοδοντολογίας για να μάθεις μερικά πράγματα παραπάνω σχετικά με αυτή την ειδικότητα της οδοντιατρικής, αφού με κάποιον τρόπο σε αφορά κι ίσως κάποια στιγμή να έχεις χρειαστεί ή να χρειαστείς έναν περιοδοντολόγο.

Τι είναι η περιοδοντολογία;

Πρόκειται για την ειδικότητα της οδοντιατρικής που μελετά υποστηρικτικές δομές των δοντιών και ασχολείται με τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των νόσων του περιοδοντίου, αλλά και με την αντικατάσταση των δοντιών που έχουν χαθεί, με οδοντικά εμφυτεύματα. Οι συχνότερες καταστάσεις είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Οι ασθένειες αυτές προκαλούνται κυρίως από την μικροβιακή πλάκα, μία κολλώδης σχεδόν αόρατη μεμβράνη που περιέχει βακτήρια και που συνεχώς αναπτύσσεται στα δόντια.

Η ουλίτιδα μάλιστα είναι ένα πολύ συχνό νόσημα. Πρόκειται για μια φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από την πλάκα που συσσωρεύεται και ερεθίζει τη γραμμή των ούλων. Η ουλίτιδα είναι μια πιο ήπια μορφή φλεγμονής, ενώ η περιοδοντίτιδα είναι πιο σοβαρή φλεγμονή των ούλων και καταστρέφει τόσο τους μαλακούς ιστούς όσο και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια. Στο πρώιμο στάδιο της περιοδοντίτιδας, η ουλίτιδα μπορεί να ανατραπεί πριν μετατρέπει σε περιοδοντική νόσο.

Θες ένα υγιές χαμόγελο; 5 tips για να προστατεύσεις τα δόντια σου και να αποφύγεις την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα

Ο περιοδοντολόγος είναι ο πλέον ειδικός που έχει εξειδικευθεί στην επιστήμη της περιοδοντολογίας και ασχολείται με την πρόληψη και την θεραπεία των περιοδοντικών και περιεμφυτευματικών νοσημάτων.

Πότε να επισκεφθείς έναν περιοδοντολόγο;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας απλά πως πρέπει να πηγαίνουν τακτικά τουλάχιστον στον οδοντίατρο για να προλάβεις το παραμικρό. Από εκεί και πέρα ο οδοντίατρός σου μπορεί να σε παραπέμψει στον περιοδοντολόγο, αν είναι ανάγκη. Από εκεί και πέρα, μια επίσκεψη στον περιοδοντολόγο είναι ωφέλιμη, ειδικά αν αντιμετωπίζεις κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα ή αν παρατηρήσεις ότι τα ούλα σου ματώνουν εύκολα όταν τρως ή πλένεις τα δόντια σου, είναι πρησμένα και κόκκινα και όταν τα δόντια σου κινούνται και έχουν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση.

Τα δόντια σου εκπέμπουν SOS! Πώς μπορείς να τα βοηθήσεις;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News