Το εμβόλιο κατά του κορονοϊου είναι πιθανό να προκαλέσει μικρές παρενέργειες στο σώμα μας. Την ημέρα του εμβολιασμού ή λίγες μέρες μετά είναι πιθανό να εμφανίσουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες οι οποίες όμως αποτελούν φυσιολογικά σημάδια ότι το σώμα μας χτίζει τοίχος προστασίας απέναντι στον ιό. Αυτά τα συμπτώματά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά μας να κάνουμε καθημερινές δραστηριότητες, αλλά φυσιολογικά εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες. Φυσικά, κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά και έτσι η σοβαρότητα των παρενεργειών ποικίλει. Οι ειδικοί σου δίνουν όλες τις λύσεις για το πώς να αντιμετωπίσεις τις παρενέργειες του εμβολίου και να περάσεις ανώδυνα τις ημέρες που θα ακολουθήσουν.

Παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Την ημέρα του εμβολιασμού αλλά και αργότερα είναι πιθανό να εμφανίσεις κοκκίνισμα, πρήξιμο και πόνο στο χέρι που έκανες το εμβόλιο συμπτώματα που όμως συνήθως υποχωρούν εντός 1 -2 ημερών. Στο υπόλοιπο σώμα σου είναι πιθανό να νιώσεις, πόνο στους μύες και τα κόκαλα, κόπωση, πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και ρίγη. Οι παρενέργειες είναι πιο συχνές ή έντονες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου και εξαρτώνται και από το είδος του εμβολίου που μας χορηγήθηκε.

Εμβόλιο και αλκοόλ: Όσα πρέπει να γνωρίζεις- Τελικά επιτρέπεται ή όχι;

Πώς να αντιμετωπίσεις τις παρενέργειες του εμβολίου

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στο χέρι σου μπορείς να τοποθετήσεις ένα κρύο υγρό πανί στην περιοχή που θα σε ανακουφίσει. Ταυτόχρονα, θα ήταν πολύ καλό να χρησιμοποιείς το χέρι σου και να το γυμνάζεις με απλές κινήσεις.

25+1 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Όσα πρέπει να προσέξουμε

Για τους υπόλοιπους πόνους του σώματος, μπορείς να συζητήσεις με τον γιατρό σου σχετικά με την λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη, ασπιρίνη ή αντισταμινικά για οποιονδήποτε πόνο και δυσφορία που μπορεί να αντιμετωπίσεις μετά τον εμβολιασμό. Η λήψη αυτών των φαρμάκων συνίσταται εάν δεν διατρέχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι που σας εμποδίζουν στην λήψη τους. Ωστόσο, δεν συνίσταται η χρήση αυτών των φαρμάκων πριν τον εμβολιασμό για να αποφευχθούν πιθανές παρενέργειες.

Κορονοϊός: Τι τρώμε πριν και μετά το εμβόλιο και ποιες τροφές πρέπει να αποφύγουμε;

Για να αντιμετωπίσεις την δυσφορία από τον πυρετό οι ειδικοί προτείνουν να ντύνεσαι ελαφρά, να πίνεις άφθονα υγρά και να ξεκουράζεσαι. Ωστόσο, θα ήταν καλό να καλέσετε τον γιατρό σας εάν ο πόνος και το πρήξιμο στο χέρι δεν υποχωρήσει εντός 24 ωρών και εάν οι υπόλοιπες παρενέργειες επιδεινωθούν κατά τις επόμενες μέρες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News