Η νυκτουρία είναι μία κατάσταση κατά την οποία σηκώνεσαι κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσεις. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλή πρόσληψη υγρών, διαταραχές ύπνου ή απόφραξη της ουροδόχου κύστης. Αν σηκώνεσαι συχνά για να ουρήσεις το βράδυ καλό είναι να γνωρίζεις πότε είναι φυσιολογικό και πότε θα πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό σου.

Τι είναι η νυκτουρία

Η νυκτουρία είναι η κατάσταση κατά την οποία σηκώνεσαι για να ουρήσεις το βράδυ. Αυτή η κατάσταση γίνεται πιο συχνή καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και εμφανίζεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, μερικές φορές για διαφορετικούς λόγους. Για ορισμένους μπορεί να είναι φυσιολογικό το να σηκώνονται μέσα στη νύχτα μία φορά για να επισκεφτούν την τουαλέτα, ωστόσο η συχνότερη ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάτι άλλο. Η νυκτουρία μπορεί να συσχετιστεί με τη συχνότητα ούρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να εμφανιστεί από μόνη της. Είναι σημαντικό επίσης να μπορείς να διακρίνεις τη νυκτουρία (ούρηση πολύ συχνά) από την πολυουρία (ούρηση μεγάλου όγκου).

Αν σηκώνεσαι συχνά για να ουρήσεις το βράδυ, αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζεις

Τα συμπτώματα της νυκτουρίας εξαρτώνται από τον τύπο για τον οποίο μιλάμε. Οι τύποι της νυκτουρίας περιλαμβάνουν:

 • Πολυουρία
 • Νυκτερινή πολυουρία
 • Νυκτουρία

Πολυουρία

Άτομα με πολυουρία χαρακτηρίζονται εκείνα που ουρούν περισσότερο από 3.000 mL σε 24 ώρες. Αυτό συνήθως προκαλείται από το ότι φιλτράρεται πολύ νερό από τα νεφρά. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν υπάρχει κάτι στα ούρα, όπως η ζάχαρη (γλυκόζη).

Οι αιτίες της πολυουρίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Υψηλή πρόσληψη υγρών
 • Μη θεραπευμένος διαβήτης (Τύπος 1 και Τύπος 2)
 • Διαβήτης insipidus, διαβήτης κύησης (εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)

Νυκτερινή πολυουρία

Όσοι έχουν νυκτερινή πολυουρία παρουσιάζουν υψηλό όγκο ούρων μόνο τη νύχτα. Ο όγκος των ούρων τους κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι φυσιολογικός ή μειωμένος. Αυτό οφείλεται συνήθως στην κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας που συχνά συσσωρεύεται στα πόδια. Μόλις ξαπλώσεις για ύπνο, η βαρύτητα δεν κρατά πλέον το υγρό στα πόδια σου με αποτέλεσμα να εισέλθει ξανά στις φλέβες σου και να φιλτραριστεί από τα νεφρά σου, παράγοντας ούρα.

Οι αιτίες της νυκτερινής πολυουρίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
 • Οίδημα των κάτω άκρων (πρήξιμο των ποδιών)
 • Διαταραχές ύπνου, όπως αποφρακτική άπνοια ύπνου (η αναπνοή διακόπτεται ή σταματά πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου)
 • Ορισμένα φάρμακα, όπως διουρητικά, καρδιακές γλυκοσίδες, δεμεκλοκυκλίνη, λίθιο, μεθοξυφλουράνιο, φαινυτοΐνη, προποξυφαίνη και υπερβολική βιταμίνη D
 • Πίνεις πολλά υγρά πριν τον ύπνο όπως καφέ, ποτά με καφεΐνη ή αλκοόλ
 • Κάνεις μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Νυκτουρία

Εάν έχεις νυκτουρία, μπορεί να ουρείς σε μικρές ποσότητες ή να ουρείς πιο συχνά. Η συνολική ποσότητα των ούρων που παράγονται δεν είναι αυξημένη. Αυτό οφείλεται συνήθως στην αδυναμία της ουροδόχου κύστης να αδειάσει πλήρως (αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γεμίζει γρηγορότερα) ή στην αδυναμία της ουροδόχου κύστης να γεμίσει εντελώς πριν αναπτύξει την επιθυμία ούρησης (χαμηλός όγκος ούρων της ουροδόχου κύστης). Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί λόγω δυσκολίας στον ύπνο.

Τα συμπτώματα της νυκτουρίας είναι:

Κανονικά, θα πρέπει να μπορείς να κοιμάσαι από έξι έως οκτώ ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς να χρειάζεται να σηκωθείς για να πας στο μπάνιο. Άτομα που έχουν νυκτουρία ξυπνούν περισσότερες από μία φορές τη νύχτα για ούρηση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχές σε έναν κανονικό κύκλο ύπνου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News