Παχυσαρκία και κορονοϊός: Μπορεί να έχουν γραφτεί πολλά κείμενα που να εξηγούν τη σύνδεσή τους, όμως, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, αξίζει να δούμε τι έχει δείξει η έρευνα σχετικά με τον κίνδυνο που μπορεί να κρύβει ο ιός για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας δημοσίευσε τη νέα της, διεθνή μελέτη, σύμφωνα με την οποία στις χώρες, όπου πάνω απ’ το μισό του πληθυσμού είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, δεκαπλασιάζονται οι θάνατοι από κορονοϊο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 90% των θανάτων από κορονοϊό έχουν καταγραφεί σε χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.

Παχυσαρκία και κορονοϊός

Παχυσαρκία και κορονοϊός: Ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου

Όπως αποδεικνύεται απ’ την νέα μελέτη, η παχυσαρκία είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για βαριές περιπτώσεις κορονοϊού και θάνατο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχε αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα η παχυσαρκία.

Τα νούμερα της μελέτης είναι σοκαριστικά:

  • 2,2 εκατομμύρια από τους περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους λόγω Covid-19 παγκοσμίως καταγράφονται σε χώρες με πολλούς παχύσαρκους.
  • Αντιθέτως, στις χώρες με χαμηλά επίπεδα παχυσαρκίας, καταγράφονται περίπου 10 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.
  • Κάθε χώρα όπου η θνητότητα του covid-19 ξεπερνά τους 100 θανάτους ανά 100.000, έχει πολύ υψηλό ποσοστό υπέρβαρου ή παχύσαρκου πληθυσμού.

Το Βιετνάμ, για παράδειγμα, έχει το χαμηλότερο ποσοστό θνητότητας και την ίδια στιγμή το δεύτερο μικρότερο ποσοστό υπέρβαρου πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι άλλες ασιατικές χώρες έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά θανάτων και παχυσαρκίας.

Η σύνδεση είναι άμεση και αυτό αποδεικνύεται κι απ’ το παράδειγμα των ΗΠΑ:

Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι εκπροσωπούν του 68% των ενηλίκων και η θνητότητα από κορονοϊό είναι αυξημένη. Το 12% των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν κανονικό βάρος, το 24% είναι υπέρβαροι και το 64% παχύσαρκοι.

Όπως δείχνει η έρευνα, η παχυσαρκία συνδέεται όχι απλώς με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης με κορονοϊό, αλλά και με αυξημένη πιθανότητα νοσηλείας, ανάγκης για εντατική φροντίδα, επιπλοκών και θνητότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, Κυβερνήσεις απ’ όλο τον κόσμο, όπως επίσης και η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των παχύσαρκων ατόμων, για να σωθούν περισσότερες ζωές.

Το κεντρικό μήνυμα φέτος είναι “Every BODY Needs Everybody” και στόχος είναι να αναληφθεί επιτέλους συλλογική δράση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και να έχουμε ένα καλύτερο και πιο υγιές μέλλον. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News