Η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια από τις προηγούμενες παραλλαγές του Covid και σύμφωνα με τον Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από αυτήν.

Μιλώντας στο AFP, ο δεύτερος επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είπε ότι ενώ απομένουν πολλά να μάθουμε για τη νέα και έντονη μετάλλαξη του Covid-19, τα προκαταρκτικά δεδομένα έδειξαν ότι δεν αρρωσταίνει τους ανθρώπους περισσότερο από την μετάλλαξη Δέλτα και άλλα στελέχη.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δεν δείχνουν ότι είναι πιο σοβαρή. Στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, η κατεύθυνση που έχουμε μέχρι τώρα είναι λιγότερο σοβαρή», δήλωσε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξή του, επιμένοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. «Είναι πολύ νωρίς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πώς την ερμηνεύουμε».

Βρέθηκε η αιτία πρόκλησης θρομβώσεων από το εμβόλιο AstraZeneca

Ταυτόχρονα, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να παρακάμψει πλήρως τις προστασίες που παρέχονται από τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

«Έχουμε εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια. Έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι όλων των παραλλαγών μέχρι στιγμής, όσον αφορά τη σοβαρή ασθένεια και τη νοσηλεία», είπε ο 56χρονος επιδημιολόγος και πρώην χειρούργος.

“Η γενική συμπεριφορά που παρατηρούμε μέχρι σήμερα δεν δείχνει καμία αύξηση της σοβαρότητας. Στην πραγματικότητα σε κάποιες περιοχές του νότιου τμήματος της Αφρικής αναφέρονται πιο ήπια συμπτώματα”, πρόσθεσε ο γιατρός, απηχώντας τις δηλώσεις και του Αμερικανού επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι.

Νέα έρευνα προτείνει τον συνδυασμό εμβολίων που παρέχει μεγαλύτερη προστασία απέναντι στον κορονοϊό

Ποια είναι η καλύτερη προστασία από τη μετάλλαξη Όμικρον;

Ο Ιρλανδός επιδημιολόγος εκτίμησε ότι οι πρώτες πληροφορίες από το νότιο τμήμα της Αφρικής «δείχνουν ότι το εμβόλιο μοιάζει να διατηρεί την προστασία που προσφέρει».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα εμβόλια ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του Όμικρον, λόγω των πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζει στην πρωτεΐνη- ακίδα του.

Όμως «είναι πολύ απίθανο» το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος να διαφεύγει εντελώς από την προστασία των εμβολίων.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία που διαθέτουμε από το νότιο τμήμα της Αφρικής δεν δείχνουν ότι υπάρχει απώλεια της αποτελεσματικότητας σε καταστροφικό ποσοστό», τόνισε, επισημαίνοντας: «Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο αυτή τη στιγμή».

«Το καλύτερο όπλο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή είναι το εμβόλιο», υπογράμμισε.

«Όταν εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος, έχει την τάση να είναι πιο μεταδοτικό διότι ανταγωνίζεται με τα προηγούμενα στελέχη», εξήγησε ο Ράιαν.

Εξάλλου το Όμικρον ενδέχεται να υπερισχύσει του Δέλτα, το οποίο ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των μολύνσεων covid-19 από τα τέλη του 2020 όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία.

Οι επιστήμονες βρήκαν το είδος μάσκας που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό κάτω από 1%

Αλλάζει κάτι στους κανόνες προστασίας;

Όμως είναι πιθανό το Όμικρον να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στο νότιο τμήμα της Αφρικής διότι εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι εκεί δεν έχει διαδοθεί ιδιαίτερα το Δέλτα, εκτίμησε ο Ράιαν.

Επίσης τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το νέο στέλεχος μπορεί να μολύνει πιο εύκολα τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από covid-19.

«Υπάρχουν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία οι επαναμολύνσεις είναι πιο συχνές με το Όμικρον σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα ή τα προηγούμενα παραλλαγμένα στελέχη», εξήγησε ο γιατρός, τονίζοντας ότι τα εμβόλια έχουν δημιουργηθεί για να προστατεύουν από τις σοβαρές μορφές της νόσου και όχι απαραίτητα από τις πιο ήπιες.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με το Όμικρον, αλλά αν οι νέες μολύνσεις είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές», υπογράμμισε.

Και κυρίως ο Ράιαν επέμεινε στην ανάγκη να συνεχίσουν να τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας: η χρήση μάσκας, ο αερισμός των χώρων, η κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Ο ιός δεν άλλαξε φύση», προειδοποίησε, «οι κανόνες του παιχνιδιού μένουν οι ίδιοι».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News