Παγκόσμια μελέτη έδειξε πως η χρήση μάσκας είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19!

Συγκεκριμένα, τα καλύμματα προσώπου αποδείχθηκε ότι μειώνουν τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 53%, με την κοινωνική απόσταση και το πλύσιμο των χεριών, επίσης, σημαντικά εργαλεία για την καταπολέμησή του.

Κρυολόγημα, γρίπη ή Covid – 19; Όλα τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ίσως έχεις κάτι πιο σοβαρό

Πόσο προστατεύει η μάσκα από τον κορονοϊό; Τι έδειξε νέα έρευνα;

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν τη σημασία της συστηματικής και συνεχόμενης προφύλαξης, όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και το πλύσιμο των χεριών, παράλληλα με τα προγράμματα εμβολιασμού, για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

«Αυτή η συστηματική ανασκόπηση και η μετα-ανάλυση υποδηλώνουν ότι πολλά μέτρα ατομικής και κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών, της χρήσης μάσκας και της φυσικής απόστασης, σχετίζονται με μειώσεις στη συχνότητα εμφάνισης του Covid-19», έγραψαν οι ερευνητές στο British Medical Journal.

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη έρευνα του είδους της μέχρι σήμερα, στην οποία μάλιστα συμμετείχε και μια Ελληνίδα επιστήμονας της διασποράς, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ευρώπη Θεοδωράτου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ (2003).

Ταυτόχρονος εμβολιασμός για την γρίπη και τον κορονοϊό: Είναι ασφαλής;

Οι αρχές τονίζουν ακόμα τη σημαντικότητα της χρήσης μάσκας, ειδικά σε μία περίοδο όπου τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς τη στιγμή που οδεύουμε προς το τέταρτο κύμα πανδημίας. Επίσης, είναι απαραίτητο οι πολίτες να τηρούν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για να συνεχιστεί η ανάκαμψη από την πανδημία.

πόσο προστατεύει η μάσκα από τον κορονοϊό
Pexels

«Φορώντας μάσκες, σωματική απόσταση, απολύμανση των χεριών και των επιφανειών – όλα αυτά τα μέτρα έχουν γίνει ο νέος τρόπος ζωής που θα πρέπει να συνηθίσουμε την επόμενη περίοδο», δήλωσε η Δρ. Noura Al Ghaithi, επίσημη εκπρόσωπος του Τομέα Υγείας των ΗΑΕ.

«Η σημασία της τήρησης αυτών των μέτρων έχει καταστεί αναγκαιότητα, ειδικά με την εξάπλωση των μεταλλάξεων που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για ορισμένους».

Η μελέτη υποστηρίζει την επικρατούσα επιστημονική άποψη

Τα νέα δεν θα προκαλέσουν έκπληξη για ορισμένους ειδικούς, οι οποίοι έχουν τονίσει εδώ και πολλούς μήνες ότι ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 είναι αερομεταφερόμενος και απαιτούνται μάσκες για την επιβράδυνση της εξάπλωσής του.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ενημέρωσαν τις οδηγίες τους για να επιβεβαιώσουν ότι ο ιός είναι αερομεταφερόμενος και μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μικροσκοπικών σωματιδίων που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για ώρες και τον Ιούλιο ο ΠΟΥ είπε ότι ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα.

5 τροφές για όταν νιώθεις άρρωστος και σου έχει κοπεί η όρεξη

Συγκεντρώθηκε εκτενής έρευνα

Η μετα-ανάλυση της αποτελεσματικότητας των μασκών περιελάμβανε αποτελέσματα από οκτώ μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

«Έξι μελέτες με συνολικά 2.627 άτομα με Covid-19 και 389.228 συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση που εξέταζε την επίδραση της χρήσης μάσκας στη συχνότητα εμφάνισης του Covid-19», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η συνολική συγκεντρωτική ανάλυση έδειξε μείωση 53 τοις εκατό στη συχνότητα εμφάνισης Covid-19».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News