Ξυπνάς το πρωί και πίνεις καφέ, η αγαπημένη σου συνήθεια! Όμως, έχεις σκεφτεί ποτέ πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου; Πώς συνδέονται καφές και ανοσοποιητικό;

Μπορεί να λατρεύεις τον καφέ και να σε ξυπνάει το πρωί μ’ αυτή την υπέροχη γεύση και μυρωδιά του, όμως έχεις σκεφτεί ποτέ πώς μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σου; Σε ποια περίπτωση το αποδυναμώνει και τι πρέπει να προσέξεις, αν δεν θες η αγαπημένη σου πρωινή συνήθεια να γίνει επιβλαβής;

Πώς συνδέονται καφές και ανοσοποιητικό;

Έχουμε πει κατά καιρούς πόσο καλό κάνει ο καφές στην υγεία σου, καθώς έχει πολλά οφέλη. Σε ενυδατώνει, σε τονώνει, σε κάνει να έχεις καλύτερες αποδόσεις ακόμα και στη γυμναστική σου και σε προστατεύει σημαντικά. Ο λόγος; Ο καφές – όπως και το τσάι – έχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και οι μελανοϊδίνες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών. Όλα αυτά συνδέονται με την αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα ο καφές να σε προστατεύει σημαντικά ακόμα και από καρδιαγγειακά νοσήματα, εμφάνιση καρκίνου και πρόωρη γήρανση.

Τα οφέλη του ελληνικού καφέ στην υγεία σου που δεν έχεις φανταστεί!

Ωστόσο, σε ποια περίπτωση βλάπτει το ανοσοποιητικό σου;

καφές και ανοσοποιητικό
Unsplash/ Kyle Glenn

Ίσως να έχεις ήδη φανταστεί τι θέλουμε να πούμε. Αν το παρακάνεις με τον καφέ, τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα για σένα. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου και την ανοσοποιητική λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, ο καφές επηρεάζει τον ύπνο σου, το ξέρεις πολύ καλά αυτό, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανοσία, αφού δεν κοιμάσαι καλά δε θα έχεις και γερό ανοσοποιητικό. Επιπλέον, τα επίπεδα οξύτητας του καφέ συντελούν σε ένα γενικότερα υψηλό επίπεδο οξύτητας στον οργανισμό, κάτι που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε φλεγμονή.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου και να παραμείνεις υγιής!

Τι μπορείς να κάνεις;

Συνέχισε φυσικά να πίνεις καφέ, όμως περιόρισε την πρόσληψή του αργά μες τη μέρα, ώστε να μην επηρεάσει τον ύπνο σου και μην το παρακάνεις ακόμα και τις πρωινές ώρες. Αν διψάς, υπάρχει και το νερό!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News