Τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα έχουν αφήσει πίσω τους πολλές οικολογικές καταστροφές, απώλειες περιουσιών, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που νοσηλεύονται λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Οι αυξημένες θερμοκρασίες και οι πυρκαγιές έχουν κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική και το υπουργείο Υγείας μας δίνει συμβουλές για το πώς να προστατευτούμε απ’ τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω πυρκαγιάς.

Εξαιτίας του κύματος καύσωνα που έχει εκδηλωθεί στη χώρα και της πρόσφατης εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας (Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Μάνη, Κώ, κ.ά) το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συνιστά για την προστασία από τις επιπτώσεις της εκδήλωσης και του νέφους δασικών πυρκαγιών τη λήψη των ακόλουθων μέτρων προστασίας του πληθυσμού των πληττόμενων περιοχών.

Μέτρα προστασίας απ’ τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω πυρκαγιάς

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πώς και πού μπορώ να προσφέρω βοήθεια

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News