Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος σήμερα 5/5 και είναι ευθύνη μας να ενημερωνόμαστε γιατί η ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψη, σε όλες τις περιπτώσεις. Πώς προκαλείται το μελάνωμα, ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο και ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να εφαρμόζουμε;

Το μελάνωμα είναι μορφή καρκίνου του δέρματος και μάλιστα θεωρείται η πιο επιθετική και θανατηφόρα μορφή αυτού του είδους καρκίνου. Προέρχεται απ’ τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν μελανίνη και δίνουν το μελανό χρώμα στο δέρμα μας. Επομένως, το μελάνωμα είναι συνήθως σκούρο καφέ και ξεκινά ως ένα ογκίδιο, το οποίο όμως στη συνέχεια μπορεί να δώσει μεταστάσεις στους λεμφαδένες και σε άλλα όργανα, όπως στους πνεύμονες, στα οστά, στο ήπαρ. Το μελάνωμα σπάνια θα αναπτυχθεί εκτός δέρματος, όμως, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.

Πώς προκαλείται το μελάνωμα;

Όπως συμβαίνει και με πολλά είδη καρκίνου, δεν είναι ακριβώς γνωστό το πώς ακριβώς προκαλείται το μελάνωμα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες σχετικά με τον ασθενή, καθώς επίσης και εξωγενείς παράγοντες κινδύνου. Ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος είναι η ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η UVB ακτινοβολίας προκαλει αλλαγές στη βιολογική συμπεριφορά των κυττάρων.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το solarium, χημικές ουσίες, κακή διατροφή και χρόνιος ερεθισμός μελαγχρωματικών βλαβών.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο;

Τα ξανθά άτομα με φακίδες, τα άτομα με κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια, αλλά και τα άτομα με μελαγχρωματικές δερματικές βλάβες που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία έχουν μεγαλύτερο κίνυδνο να αναπτύξουν μελάνωμα.

Άτομα με ιστορικό σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ προσοχή πρέπει να δείχνουν και όσοι έχουν ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια έχουν σαφώς αυξημένη πιθανότητα μελανώματος στο μέλλον.

Μέτρα πρόληψης που μπορούμε να εφαρμόζουμε όλοι

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να είσαι ενημερωμένος σχετικά με όλα τα μέτρα που μπορείς να λαμβάνεις στην καθημερινότητά σου για να μειώσεις την πιθανότητα ανάπτυξης μελανώματος.

  • Προφύλαξη απ’ την ηλιακή ακτινοβολία
  • Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις ώρες υψηλής ηλιοφάνειας (12-4 το μεσημέρι)
  • Χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας
  • Χρήση προστατευτικών μέσων για τον ήλιο (καπέλο, γυαλιά, ρούχα)
  • Αποφυγή των συσκευών με υπεριώδη ακτινοβολία (solarium).

Κόκκινα σημάδια στο δέρμα: Τι είναι και από τι προκαλούνται;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News