Δυστυχώς κάθε χρόνο τέτοιο καιρό βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Βλέπουμε ανεξέλεγκτες φωτιές να καίνε τεράστιες εκτάσεις πρασίνου, τρομαγμένους πολίτες να προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους και τους κόπους μιας ζωής και την ίδια στιγμή τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, με κίνδυνο την ζωή τους, για να σβήσουν τις μεγάλες εστίες φωτιών και να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή. Όμως, θα πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα μέτρα προστασίας από τη φωτιά με σκοπό να αποφύγουμε τα χειρότερα και να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας.

Φωτιά: Η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα και οι περιοχές που έχουν εκκενωθεί

Ο κίνδυνος του καπνού

Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη φωτιά έχουν να αντιμετωπίσουν τις βλαβερές συνέπειες από τον καπνό της φωτιάς. Για αυτό το λόγο οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν ορισμένα προληπτικά μέτρα για την προστασία από τον καπνό. Πιο συγκεκριμένα, συνιστάται σε ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με καρδιακές ή αναπνευστικές παθήσεις ιδιαίτερα να φιλτράρουν τον αέρα, να περιορίζουν τις εξωτερικές δραστηριότητες ή να εγκαταλείπουν προσωρινά την περιοχή που βρίσκεται κοντά στην φωτιά.

Επίσης τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ρύπανση από τον καπνό επειδή οι αεραγωγοί τους βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης με αποτέλεσμα να αναπνέουν περισσότερο αέρα ανά κιλό σωματικού βάρους από τους ενήλικες, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μέτρα προστασίας από τη φωτιά

  • Διατηρούμε τον αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού καθαρό. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να κρατάμε τα παράθυρα κλειστά στο σπίτι μας για να μην εισχωρήσει ο καπνός στο εσωτερικό του. Παράλληλα αν έχουμε κλιματιστικό ανοιχτό θα πρέπει να κλείσουμε την εισαγωγή φρέσκου αέρα για να μην διεισδύσει ο καπνός στο σπίτι μας.
  • Αποφεύγουμε δραστηριότητες που μπορεί να μολύνουν τον αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Ιδιαίτερα, το κάψιμο κεριών, το μαγείρεμα σε εστίες αερίου και το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μπορούν να επηρεάσουν τη μόλυνση των εσωτερικών χώρων.
  • Βρέχουμε τη μύτη μας και πλένουμε το πρόσωπα μας με νερό. Τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι καλό να την επαναλαμβάνουμε περίπου 5 φορές την ημέρα μέχρι να υποχωρήσει ο καπνός.
  • Φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας όταν βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στη φωτιά και στον καπνό. Οι ειδικοί συνιστούν να φοράμε μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ-95 διότι φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια. Η χρήση χάρτινων χειρουργικών μασκών δεν προσφέρουν προστασία από την εισχώρηση των λεπτών σωματιδίων.
Μέτρα προστασίας από τη φωτιά
Pexels

Οδηγίες προς τους πολίτες από τους πνευμονολόγους:

  • Να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Δεν αποτελεί η ημέρα ευκαιρία για άθληση σε εξωτερικό περιβάλλον σε καμία περίπτωση.
  • Αν χρειάζεται μετακίνηση, να γίνεται με αυτοκίνητο, στο οποίο τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά και ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται με την επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.
  • Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμένουν σε εσωτερικό χώρο, σε δροσερό περιβάλλον.
  • Να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση. Αν χρειαστεί κάποιος να επιχειρήσει σε μέτωπο πυρκαγιάς, να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό. Να εφυγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του.
  • Χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
  • Τα πάσχοντα από αναπνευστικά προβλήματα άτομα, να είναι σε διαρκή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, ειδικά αν έχουν συμπτώματα βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένα πτύελα, ζάλη.

Μπήκε καπνός από φωτιά στα μάτια σου; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News