Εν έτει 2022, σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας συνεχίζονται οι πρακτικές ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών.  Σε πολλές χώρες λαμβάνει χώρα πριν την ηλικία των 5 ετών ενώ σε άλλες γίνεται μέχρι και την εφηβεία. Η 6η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στοχεύοντας στην εξάλειψη αυτής της απάνθρωπης παρέμβασης στο γυναικείο σώμα και την γυναικεία αυτοδιάθεση. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορεί να αισθάνεται το σεξ μια γυναίκα που έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή; Η Karimjee διηγείται την προσωπική της ιστορία.

Το πιο βάρβαρο έθιμο κατά των γυναικών και τα…. “λουλούδια” που άνθισαν στην έρημο

Κλειτοριδεκτομή: Η βάναυση πρακτική που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα

Μεγαλύτερα ποσοστά γενετήσιου ακρωτηριασμού των γυναικών συναντώνται σε χώρες της Ανατολικής Αφρικής όπου τα ποσοστά ξεπερνούν το 80 και το 90%. Η μορφή που έχει ο γενετήσιος ακρωτηριασμός μπορεί να ποικίλλει από χώρα σε χώρα καθώς και ανάμεσα σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και φυλές της ίδιας χώρας.

Σε ορισμένες χώρες αφαιρείται ολικά ή μερικά μόνο η κλειτορίδα, σε άλλες παράλληλα αφαιρούνται και τα εσωτερικά χείλη του αιδοίου ενώ, κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Αφρικής, αφαιρούνται τα εσωτερικά χείλη και/ή τα εξωτερικά χείλη του αιδοίου, μαζί ή χωρίς αφαίρεση της κλειτορίδας και στη συνέχεια ράβονται μαζί τα εξωτερικά και τα εσωτερικά χείλη καλύπτοντας την ουρήθρα και τον κόλπο και αφήνοντας μόνο μια μικρή τρύπα για να φεύγουν τα ούρα.

Excision: το ντοκιμαντέρ για την κλειτοριδεκτομή!

Πώς είναι το σεξ για μια γυναίκα που έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή;

Η εκτομή της κλειτορίδας και/ή άλλων ευαίσθητων τμημάτων των γυναικείων γεννητικών οργάνων μειώνει τη γυναικεία σεξουαλική απόκριση, μπορεί να οδηγήσει σε ανοργασμία, ακόμη και ψυχρότητα ενώ είναι έντονη η αδυναμία διείσδυσης στον κόλπο, καταφεύγουν συχνά σε πρωκτική επαφή ή ακόμα και χρήση του ουρητηρικού πόρου ως άνοιγμα.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες γυναίκες που έχουν κάνει περιτομή αναφέρουν ότι έχουν ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επιθυμίας, της ευχαρίστησης και του οργασμού. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν εξαλείφει εντελώς τη σεξουαλική ευχαρίστηση για κάθε γυναίκα που υποβάλλεται στη διαδικασία, αλλά μειώνει την πιθανότητα οργασμού.

κλειτοριδεκτομή σεξ
Unsplash

Όταν η Karimjee ήταν 7 ετών και μεγάλωνε στο Καράτσι του Πακιστάν, της αφαιρέθηκε μέρος της κλειτορίδας, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις της αίρεσης Dawoodi Bohra του Ισλάμ. Είναι ένας από τους τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Η Karimjee έκανε σεξ μια φορά στη ζωή της. Όταν ήταν τελειόφοιτη στο κολέγιο, η Karimjee, αποφάσισε ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να κάνει την πράξη με το επί ένα χρόνο αγόρι της, παρόλο που της είχε πει επανειλημμένα ότι ήταν πρόθυμος να περιμένει μέχρι να είναι έτοιμη. Αν και ποτέ δεν αισθάνθηκε πίεση, ένιωθε ότι έπρεπε να κάνει σεξ ούτως ή άλλως.

Έτσι, η Karimjee έκανε σεξ. Και, όπως φοβόταν και περίμενε, ήταν βασανιστικό. «Ο πόνος ήταν παντού· δεν μπορούσα να καταλάβω τι πονούσε και πού. Κάθισα στο κρεβάτι, επιτρέποντας στον εαυτό μου να κλάψει για πρώτη φορά από τότε που είχαμε αρχίσει να μιλάμε για σεξ, από τότε που του παραδέχτηκα ότι ίσως να μην καταφέρω ποτέ να απολαύσω την σεξουαλική συνεύρεση, επειδή ότι όταν ήμουν νεότερη, κάποιος είχε πάρει ένα μαχαίρι και είχε κόψει ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι μου».

Η κλειτοριδεκτομή, θεωρείται ευρέως ως πράξη έμφυλης βίας καθώς και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΠΟΥ ισχυρίζεται ότι η πρακτική «δεν έχει οφέλη για την υγεία και βλάπτει τα κορίτσια και τις γυναίκες με πολλούς τρόπους». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η διαδικασία είναι γενικά συνδεδεμένη με πεποιθήσεις για αποδεκτή σεξουαλική συμπεριφορά, με σκοπό να αποτρέψει την ασυδοσία και να αφαιρέσει τις γυναίκες από την ερωτική επιθυμία – ή, ενδεχομένως, την απόλαυση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News