Οι πέτρες στα νεφρά είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας το οποίο ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο. Ο οργανισμός είναι σε θέση να δημιουργήσει μόνος του αυτούς τους μικρούς κρυστάλλους οι οποίοι αποβάλλονται κατά την ούρηση και μπορούν να προκαλέσουν αρκετό πόνο. Πώς δημιουργούνται όμως οι πέτρες στα νεφρά; ,

Το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν πέτρες στα νεφρά σου

Πώς δημιουργούνται οι πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται όταν η ούρηση έχει υψηλή συγκέντρωση μετάλλων και άλλων ουσιών – όπως ασβέστιο, οξαλικό και ουρικό οξύ – που ενώνονται για να δημιουργήσουν κρυστάλλους. Οι κρύσταλλοι κολλάνε μεταξύ τους για να κάνουν μία ή περισσότερες πέτρες. Οι πέτρες εμφανίζονται όταν τα ούρα δεν έχουν αρκετά υγρά και άλλες ουσίες που προστατεύουν από την εμφάνισή τους.

Μια πέτρα στα νεφρά μπορεί να είναι τόσο μικροσκοπική όσο ένας κόκκος άμμου. Αλλά ένα μεγαλύτερες μπορεί να εμποδίσουν τη ροή των ούρων και να προκαλέσουν τόσο πόνο που μερικοί άνθρωποι λένε ότι είναι χειρότερος από τον τοκετό. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να είναι αποτέλεσμα φαρμάκων, κακής διατροφής ή κληρονομικότητας.

Pixabay

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά συχνά δεν έχουν ενιαία αιτία και αρκετοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τους:

Έλλειψη νερού

Είναι απαραίτητο να ουρείς συχνά για να αποβάλλεις τα πράγματα που μπορούν να μετατραπούν σε πέτρες. Εάν δεν πίνεις αρκετά υγρά ή δεν ιδρώνεις πολύ, η ούρηση μπορεί να φαίνεται σκούρα ενώ κανονικά θα πρέπει να έχει ανοιχτό κίτρινο ή διαυγές χρώμα.

Εάν είχες παρουσιάσει πέτρα στο παρελθόν πρέπει να καταναλώνεις περίπου 10 φλιτζάνια νερό καθημερινά, καθώς χάνεις κάποια υγρά μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής. Αντικατέστησε ένα ποτήρι νερό με ένα ρόφημα εσπεριδοειδών. Το κιτρικό άλας στη λεμονάδα ή τον χυμό πορτοκαλιού μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό λίθων.

Διατροφή

Αυτά που τρώμε μπορεί να παίξουν μεγάλο ρόλο στο αν θα σχηματιστεί μία από αυτές τις πέτρες. Ο πιο συνηθισμένος τύπος πέτρας στα νεφρά συμβαίνει όταν το ασβέστιο και το οξαλικό κολλάνε μεταξύ τους όταν τα νεφρά παράγουν ούρα. Το οξαλικό είναι μια χημική ουσία που περιέχεται σε πολλά υγιεινά τρόφιμα και λαχανικά. Ο γιατρός σου μπορεί να σου πει να περιορίσεις τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό, εάν είχες αυτό το είδος πέτρας στο παρελθόν. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Σπανάκι
  • Καλαμποκάλευρο
  • Δημητριακά πίτουρου

Ίσως έχεις ακούσει ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εάν τρως ή πίνεις τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο (όπως γάλα και τυρί) και τρόφιμα με οξαλικό ταυτόχρονα, βοηθά το σώμα σου να χειριστεί καλύτερα το οξαλικό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δύο τείνουν να συνδέονται στο έντερο αντί στα νεφρά, όπου μπορεί να σχηματιστεί πέτρα.

Νάτριο

Αυτό το λαμβάνουμε κυρίως μέσω του αλατιού και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές δημιουργηθούν διάφοροι τύποι λίθων στα νεφρά. Τα αλμυρά σνακ, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα συσκευασμένα κρέατα και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται.

Ζωική πρωτεΐνη

Ένα είδος πέτρας στα νεφρά σχηματίζεται όταν τα ούρα είναι πολύ όξινα. Το κόκκινο κρέας και τα οστρακοειδή μπορούν να αυξήσουν το ουρικό οξύ στο σώμα. Αυτό μπορεί να μαζευτεί στις αρθρώσεις και να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα ή να πάει στα νεφρά και να κάνει πέτρα. Επιπλέον, η ζωική πρωτεΐνη αυξάνει το επίπεδο ασβεστίου στα ούρα και μειώνει την ποσότητα κιτρικού, τα οποία ενθαρρύνουν τη δημιουργία λίθων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News