Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουμε μάθει, αλλά και πολλά που μένει να μάθουμε για τον κορονοϊό. Με βάση όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, η εξάπλωση του ιού από άτομο σε άτομο γίνεται συχνότερα μέσα απ’ τις στενές επαφές και συγκεκριμένα απ’ τα σταγονίδια. Απ’ την άλλη, δεν έχει ακριβώς τεκμηριωθεί η μετάδοση του ιού σε άτομα από επιφάνειες. Το σίγουρο είναι ότι ο κορονοϊός διασπείρεται πιο συχνά μέσω των σταγονιδίων παρά μέσω αντικειμένων και επιφανειών. Όμως, ο σωστός καθαρισμός των επιφανειών στην περίοδο του covid19 είναι ένα μέτρο βέλτιστης πρακτικής για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Ο παρακάτω οδηγός παρέχει συστάσεις για τον καθαρισμό και την απολύμανση των νοικοκυριών στα οποία υπάρχουν άτομα που ενδέχεται να έχουν κορονοϊό ή είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Στόχος είναι ο περιορισμός της επιβίωσης του ιού στα αντικείμενα και τις επιφάνειες.

Γενικές οδηγίες για το ποιος είναι ο καθαρισμός των επιφανειών απ’ το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών- Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών)

Όλοι μας θα πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως τραπέζια, πόμολα, διακόπτες, λαβές, τουαλέτες κτλ, με ειδικά καθαριστικά, κατάλληλα για την κάθε επιφάνεια. Οι ετικέτες των καθαριστικών περιέχουν οδηγίες για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του προϊόντος καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένων προφυλάξεων που πρέπει να λάβουμε κατά την εφαρμογή του προϊόντος, όπως η χρήση γαντιών και η εξασφάλιση καλού αερισμού του χώρου.

καθαρισμός των επιφανειών
Pexels

Γενικές συστάσεις για τον καθαρισμό και την απολύμανση των νοικοκυριών όπου διαμένουν άτομα που βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση:

  • Καθάρισε και απολύμανε τις επιφάνειες που αγγίζονται καθημερινά σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Στο δωμάτιο όπου βρίσκεται το μολυσμένο άτομο μπορείς να μειώσεις την συχνότητα καθαρισμού, ανάλογα με τις ανάγκες, προκειμένου να μην έρχεσαι σε συνεχή επαφή με τον ασθενή.
  • Δώσε στον ασθενή προσωπικά είδη καθαρισμού για το δωμάτιο και το μπάνιο του, όπως χαρτομάντιλα, χαρτοπετσέτες, καθαριστικά και απολυμαντικά.
  • Εάν δεν υπάρχει ξεχωριστό μπάνιο, το μπάνιο πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήση απ’ το κρούσμα.

Πώς καθαρίζουμε σκληρές επιφάνειες

  • Να φοράς γάντια μιας χρήσης κατά τον καθαρισμό και την απολύμανση των επιφανειών. Τα γάντια θα πρέπει να απορρίπτονται μετά από κάθε χρήση.
  • Εάν οι επιφάνειες είναι βρώμικες, πρέπει να καθαρίζονται με απορρυπαντικό ή σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση.

Πώς καθαρίζουμε μαλακές επιφάνειες

  • Για μαλακές (πορώδεις) επιφάνειες, όπως δάπεδο με μοκέτα, χαλιά και κουρτίνες, καθαρίζουμε τους λεκέδες με ένα ειδικό καθαριστικό.
  • Για μικρά αντικείμενα που μπορούν να βραχούν, τα πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι.
καθαρισμός των επιφανειών
Pexels

Ηλεκτρονικές συσκευές

  • Για ηλεκτρονικά είδη όπως κινητά τηλέφωνα, tablet, οθόνες αφής, τηλεχειριστήρια και πληκτρολόγια, αφαιρούμε τη βρωμιά αρχικά με ένα ήπιο καθαριστικό.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απολυμαντικά μαντηλάκια για την απολύμανση.

Διάβασε κι άλλες πληροφορίες για τον καθαρισμό του σπιτιού εδώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News