Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είτε από επιλογή είτε λόγω συγκυριών ζουν μόνοι τους και δεν έχουν οικογένεια. Το αίσθημα μοναξιάς πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ψυχολογία ενός ατόμου, ωστόσο εγκυμονούν και άλλοι, πιο σοβαροί κίνδυνοι που σχετίζονται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και μέχρι σήμερα τους αγνοούσαμε.

Τι υποστηρίζει η μελέτη;

Μια πρόσφατη μελέτη προειδοποίησε ότι το αίσθημα μοναξιάς και δυστυχίας μπορεί να μας γεράσει ακόμα πιο γρήγορα και από το κάπνισμα. Τώρα, στο ίδιο μήκος κύματος, άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι το αίσθημα μοναξιάς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Diabetologia», το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Roger E. Henriksen και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας. Εκτός από την εξέταση της σχέσης μεταξύ της μοναξιάς και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, εξέτασε αν η κατάθλιψη και η αϋπνία παίζουν επίσης κάποιο ρόλο.

Αρκετές έρευνες έχουν επισημάνει την σχέση μεταξύ ψυχολογικού στρες και του κινδύνου ενός ατόμου να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2. Το αίσθημα μοναξιάς δημιουργεί μια μακροχρόνια κατάσταση αγωνίας που μπορεί να ενεργοποιήσει τη φυσιολογική αντίδραση του σώματος στο στρες. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αυτή η απόκριση θεωρείται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη μέσω μηχανισμών, όπως η προσωρινή αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλείται από αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της λεγόμενης κορτιζόλης.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει, επίσης, αλλαγές στη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς από τον εγκέφαλο, η οποία προκαλεί αυξημένη όρεξη για υδατάνθρακες και συνεπώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει μια σύνδεση μεταξύ της μοναξιάς και της ανθυγιεινής διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος.

Διαβήτης και διατροφή: Τα τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τα δεδομένα των επιστημόνων

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από την μελέτη HUNT, που πραγματοποιήθηκε από την συνεργασία μεταξύ του Ερευνητικού Κέντρου HUNT, του Συμβουλίου της κομητείας Trøndelag, της Περιφερειακής Αρχής Υγείας της Κεντρικής Νορβηγίας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. Αυτά τα δεδομένα περιέχουν πληροφορίες υγείας που έχουν συλλεχθεί από ερωτηματολόγια, ιατρικές εξετάσεις και δείγματα αίματος, περισσότερων από 230.000 ατόμων και ελήφθησαν μέσω τεσσάρων ερευνών πληθυσμού: HUNT1 (1984-1986), HUNT2 (1995-1997), HUNT3 (2006-2008). ) και HUNT4 (2017-2019).

Από τα 24.024 άτομα των οποίων τα δεδομένα ελήφθησαν από το HUNT2, 1.179 (4,9%) ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της μελέτης (1995-2019). Αυτά τα άτομα ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες (59% έναντι 44%) και είχαν υψηλότερη μέση ηλικία (48 έναντι 43 ετών) από εκείνα που δεν είχαν τη νόσο.

Τι να εντάξεις στη διατροφή σου για να μειώσεις τον κίνδυνο για καρκίνο και διαβήτη

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το αίσθημα μοναξιάς συνδέεται έντονα με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 όταν έγιναν μετρήσεις 20 χρόνια αργότερα. Αφού προσαρμόστηκαν τα δεδομένα για την ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που απάντησαν «πολλά», όταν ρωτήθηκαν αν ένιωθαν μοναξιά, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, από εκείνους που δεν αισθάνονταν μόνοι. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι αυτή η σχέση δεν αλλοιώθηκε εάν συνυπήρχε κατάθλιψη, το άτομο ξεκίνησε να κοιμάται ή σταμάτησε ν’ αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας.

Αν και η μελέτη τους δεν εξέτασε τους ακριβείς μηχανισμούς που εμπλέκονται, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η κοινωνική υποστήριξη, η επιρροή και η δέσμευση μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα στις συμπεριφορές που προάγουν την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η συμβουλή και η υποστήριξη ενός φίλου μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές υγείας ενός ατόμου και να έχει θετική επίδραση στη διατροφή του, στο επίπεδο σωματικής του δραστηριότητας και στα γενικά συναισθήματα άγχους. Οι λιγότεροι κοινωνικοί δεσμοί και η έλλειψη αυτών των θετικών επιρροών μπορεί να κάνουν τους μοναχικούς ανθρώπους πιο ευάλωτους σε συμπεριφορές που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

αίσθημα μοναξιάς
Unsplash

Η συμβουλές των ειδικών

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι ανοιχτοί σε διάλογο ως προς τα άτομα που έχουν ανησυχίες κατά την διάρκεια κλινικών διαβουλεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της μοναξιάς και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Τέλος, οι συγγραφείς της έρευνας επισημαίνουν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες για να απαντηθούν τα ερωτήματα ως προς τον βαθμό στον οποίο η μοναξιά οδηγεί στην ενεργοποίηση των απαντήσεων στο στρες, και τον βαθμό στον οποίο η μοναξιά επηρεάζει τη συμπεριφορά που σχετίζεται με την υγεία. Ακόμα, θα πρέπει να αναλυθεί πώς αυτά τα δύο μονοπάτια αλληλεπιδρούν από την άποψη ότι συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News