Στη γυναίκα, από την αρχή της περιόδου έως την εμμηνόπαυση, αλλά και αργότερα στη ζωή της, η ορμονική ισορροπία είναι απαραίτητη και επηρεάζει καταστάσεις σημαντικές για την ίδια, όπως τη λίμπιντο, τη γονιμότητα, αλλά και τη διάθεσή της. Οι ορμόνες, αυτοί οι τόσο σημαντικοί χημικοί αγγελιοφόροι που επηρεάζουν πολλές πτυχές της υγείας μας και δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτούς είναι χημικές ουσίες που παράγονται από αδένες στο ενδοκρινικό σύστημα και απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι ακόμη και η παραμικρή ανισορροπία μπορεί να έχει αξιοσημείωτη επίδραση στη συνολική υγεία και ευεξία μας. Στις μέρες μας δυστυχώς, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών αντιμετωπίζει ορμονικές διαταραχές.

Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να ευθύνονται για μια σειρά ανεπιθύμητων συμπτωμάτων από κόπωση ή αύξηση βάρους έως αλλαγές στο δέρμα ή κακή διάθεση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να παρατηρήσεις τέτοιου είδους αλλαγές και να τις ελέγξεις από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, ώστε να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία, για την αποκατάσταση της ισορροπίας και της καλής υγείας σου.

Ορμονικά προβλήματα; Μήπως φταίει η διατροφή σου;

Ορμονικές διαταραχές: Τα συχνότερα συμπτώματα που δείχνουν πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα

Αλλαγές διάθεσης

Σήμερα είσαι μια χαρά ενώ χθες είχες πέσει στα πατώματα; Σηκώνεσαι και πέφτεις με εναλλαγές σαν να περνάς τις μέρες σου οδηγώντας ένα συναισθηματικό τρενάκι; Αναρωτιέσαι αν είναι φυσιολογικές αυτές οι αλλαγές; Η απάντηση είναι «ίσως» — αρκεί να μην διαταράξουν τη ζωή σου. Ωστόσο, είναι και ένα σημαντικό σύμπτωμα που σε ορισμένες περιπτώσεις υποδηλώνει ορμονική ανισορροπία.

Βαριά ή επώδυνη εμμηνόρροια

Σχεδόν όλες οι γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την περίοδό τους. Κάποια από αυτά είναι απλά, υπάρχουν όμως και πιο σύνθετα, που συνήθως οφείλονται σε κάποιο ορμονικό πρόβλημα και χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση.

Χαμηλή λίμπιντο

Η χαμηλή λίμπιντο είναι ιδιαίτερα συχνή σε γυναίκες που περνούν την προεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση λόγω της πτώσης των επιπέδων οιστρογόνων και τεστοστερόνης (αν και γνωστή ως ανδρική ορμόνη, οι γυναίκες έχουν επίσης τεστοστερόνη).

Αϋπνία και κακής ποιότητας ύπνος

ορμονικές διαταραχές
Unsplash

Η αϋπνία είναι ένα επικίνδυνο σημάδι καθώς μπορεί να συνδεθεί με το χαμηλό επίπεδο προγεστερόνης. Οι αλλαγές στο επίπεδο αυτής της ορμόνης οδηγούν συχνά σε αϋπνία. Σύμφωνα με την Ακαδημία Ψυχοσωματικής Ιατρικής, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι πολύ χαμηλά σε γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει. Ωστόσο, το να συμβαίνει και σε άλλες καταστάσεις, υποδεικνύει πως υπάρχει πρόβλημα.

Τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό σου από την έλλειψη ύπνου

Ανεξήγητη αύξηση βάρους

Μια σειρά από καταστάσεις που σχετίζονται με τις ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους, συμπεριλαμβανομένου του υπολειτουργικού θυρεοειδούς, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και της εμμηνόπαυσης. Αν υπάρχει λοιπόν κάποια ορμονική ανισορροπία, μπορεί να παρατηρήσεις πως έχεις πάρει βάρος, ανεξάρτητα από το τι διατροφή ακολουθείς.

Δερματικά προβλήματα

Πολλές γυναίκες έχουν έξαρση της ακμής πριν την περίοδό τους και αυτό οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές. Ωστόσο, αν πάσχεις από επίμονη ακμή, τότε θα μπορούσαν να φταίνε τα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη). Η τεστοστερόνη διεγείρει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, το οποίο στη συνέχεια παγιδεύεται κάτω από το δέρμα και συγχωνεύεται με βακτηρίδια και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτό οδηγεί σε φραγμένους πόρους, σπυράκια και μαύρα στίγματα.

Πονοκέφαλοι

ορμονικές διαταραχές
Freepik

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από πονοκεφάλους λόγω ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.

Σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους, ο λόγος για τον οποίο έχει κάποιος συχνά πονοκεφάλους μπορεί να είναι το χαμηλό επίπεδο οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι μια γυναικεία ορμόνη που παράγεται στις ωοθήκες και ελέγχει όλες τις μεταβολικές διεργασίες στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό.

Αδύναμα οστά

Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει απώλεια της οστικής μάζας.

Ξηρότητα κόλπου

Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι αφύσικη, αν συμβαίνει σποραδικά. Η συχνή εμφάνισή της όμως, ειδικά αν συνδυάζεται με ερεθισμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ενδέχεται να συνδέεται με τα χαμηλά οιστρογόνα του οργανισμού, τις ορμόνες δηλαδή που ευθύνονται για την υγρασία στον κόλπο.

Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία: Πότε πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News