Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από νευρολογικά προβλήματα, από ήπια γνωστική μείωση έως και σοβαρές φλεγμονές. Οι ερευνητές, όσο περνάει ο καιρός, μαθαίνουν όλο και περισσότερα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον εγκέφαλο και το σώμα. Πλέον, έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ότι οι συνέπειες στους πνεύμονες είναι απλώς η κορυφή του βουνού…

Οι γιατροί και οι επιστήμονες επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στο πώς το COVID-19 επηρεάζει τον εγκέφαλο κι αυτά που ανακαλύπτουν δυστυχώς μας ανησυχούν. Όπως είπε ένας νευροεπιστήμονας στο περιοδικό Nature: «Τα νευρολογικά συμπτώματα γίνονται όλο και πιο τρομακτικά».

Οι ειδικοί εξακολουθούν να αναζητούν τον νευρολογικό αντίκτυπο του COVID-19, και ίσως υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις σε αυτή τη φάση. Αλλά εδώ είναι μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα μέχρι στιγμής.

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον εγκέφαλο

  • Οι νευρολογικές βλάβες από τον COVID-19 μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά συνηθισμένες.
    Ενώ η σύνδεση κορονοϊού-εγκεφάλου θεωρήθηκε στην αρχή σπάνια, τώρα φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει. Αυτές οι βλάβες ποικίλουν όσον αφορά τη σοβαρότητά τους και μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις μέχρι και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, μπορεί να συμβούν ακόμα και χωρίς να εμφανιστεί ο ιός απευθείας στον εγκέφαλο ή το νευρικό σύστημα.
  • Σοβαρές επιδράσεις, όπως η φλεγμονή του εγκεφάλου, είναι πιθανές. Αν και σπάνια, περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας ή φλεγμονής του εγκεφάλου έχουν διαπιστωθεί μεταξύ μολυσμένων ατόμων. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν τους κάνει εντύπωση, δεδομένου ότι η εγκεφαλίτιδα προκαλείται συχνά από ιογενείς λοιμώξεις. Αλλά είναι σοβαρό, καθώς η εγκεφαλίτιδα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Δεν είναι ακόμη, όμως, σαφές γιατί ορισμένα άτομα που έχουν COVID-19 φαίνεται να αναπτύσσουν αυτό το είδος σοβαρής εγκεφαλικής διόγκωσης.
  • Ο COVID-19 έχει συνδεθεί με χρόνια γνωστικά ελλείμματα. Μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στα τέλη Οκτωβρίου υποδηλώνει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19 μπορεί να έχουν γνωστικά προβλήματα που διαρκούν για μήνες, ειδικά εάν αρρωσταίνουν σοβαρά και χρειάζονται νοσηλεία.
  • Τα συμπτώματα COVID-19 μπορεί να περιλαμβάνουν νευρολογικά προβλήματα. Ο COVID-19 μπορεί σίγουρα να προκαλέσει ήπια νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους και ζάλη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων περιλαμβάνουν τώρα τους πονοκεφάλους στη συνοπτική λίστα ορισμένων από τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό.
  • Άνθρωποι που νόσησαν με κορονοϊό μπορεί να αναπτύξουν κάποια διαταραχή της ψυχικής υγείας. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι 1 στους 5 ασθενείς μπορεί να αναπτύξει μια ψυχική ασθένεια για πρώτη φορά εντός τριών μηνών από τη μόλυνση από τον ιό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άγχος, κατάθλιψη ή αϋπνία. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές ακριβώς ποιος είναι ο σύνδεσμος, αλλά οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η σωματική και ψυχική υγεία είναι στενά συνδεδεμένες.
  • Ο ιός μπορεί να εισέλθει απευθείας στον εγκέφαλο και να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη. Ο εγκέφαλος μπορεί να “τραυματιστεί” όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου πιέζεται υπερβολικά. Ο εγκέφαλος μπορεί να υποστεί βλάβες από ένα γενικό χάος στο σώμα (συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου).

Οι ειδικοί εξακολουθούν να μαθαίνουν για τον COVID-19. Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο προέρχονται από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τη δημοσίευσή του και προέρχονται από επιστημονικές πηγές. Για συστάσεις και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό, σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News