Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που έχει αφιερωθεί στην ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, όταν ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται νωρίς και βρίσκεται σε τοπικό στάδιο, το σχετικό ποσοστό επιβίωσης για 5 χρόνια είναι 99%. Η έγκαιρη ανίχνευση περιλαμβάνει τη διενέργεια μηνιαίων αυτοεξέτασης μαστού και τον προγραμματισμό τακτικών κλινικών εξετάσεων μαστού και μαστογραφιών. Η πρόληψη σώζει ζωές και ο καρκίνος του μαστού και αυτοεξέταση μια φορά το μήνα μπορεί να σώζει ζωές.

Οι δύο ειδήσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου που γεννούν ελπίδα

Μήπως είδες κάποια αλλαγή στο στήθος σου;

Πολλά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι αόρατα και δεν γίνονται αντιληπτά χωρίς επαγγελματικό έλεγχο, αλλά ορισμένα συμπτώματα μπορούν να εντοπιστούν νωρίς μόνο με την πρόληψη της υγείας του μαστού σας. Κρατήστε την υγεία του μαστού σας υπό έλεγχο.

Παραμένουμε αφυπνισμένοι για τοιχόν αλλαγές στην μορφή του στήθους μας. Κάποια συμπτώματα μπορεί να είναι ορατά, όπως:

Αλλαγή στην όψη ή στην αίσθηση του στήθους ή της θηλής
  • Ευαισθησία θηλών ή εξόγκωμα ή πάχυνση μέσα ή κοντά στην περιοχή του στήθους ή της μασχάλης
  • Αλλαγή στην υφή του δέρματος ή διεύρυνση των πόρων στο δέρμα του στήθους (ορισμένοι το περιγράφουν ως παρόμοιο με την υφή του φλοιού πορτοκαλιού)
  • Εξόγκωμα στο στήθος (Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλα τα εξογκώματα πρέπει να διερευνώνται από έναν επαγγελματία υγείας, αλλά δεν είναι όλα τα εξογκώματα καρκινικά).
Αλλαγή στην εμφάνιση του στήθους ή της θηλής
  • Οποιαδήποτε ανεξήγητη αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του στήθους.
  • Βαθουλώματα οπουδήποτε στο στήθος.
  • Ανεξήγητο πρήξιμο του στήθους (ειδικά αν υπάρχει μόνο στη μία πλευρά).
  • Ανεξήγητη συρρίκνωση του μαστού (ειδικά εάν είναι μόνο στη μία πλευρά).
  • Πρόσφατη ασυμμετρία (άνιση ή έλλειψη ομοιότητας) των μαστών. Αν και είναι σύνηθες για τις γυναίκες να έχουν το ένα στήθος λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, εάν η εμφάνιση της ασυμμετρίας είναι πρόσφατη, θα πρέπει να ελεγχθεί.
  • Θηλή που στρέφεται ελαφρώς προς τα μέσα ή ανάποδα.
  • Το δέρμα του μαστού, ή της θηλής που γίνεται φολιδωτό, κόκκινο ή πρησμένο ή μπορεί να έχει ραβδώσεις ή κοιλότητα που μοιάζει με το υφή πορτοκαλιού.

Τρεις γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού ανοίγουν την καρδιά τους και διηγούνται το πιο δύσκολο ταξίδι της ζωής τους

Οποιαδήποτε έκκριση θηλών: (είτε με αίμα είτε καθαρή)

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε γαλακτώδης έκκριση που υπάρχει όταν μια γυναίκα δεν θηλάζει θα πρέπει να ελέγχεται από το γιατρό της, αν και δεν συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού. Ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε έκκριση θηλής, διαυγής, αιματηρή ή γαλακτώδης. Οι πιο ανησυχητικές εκκρίσεις είναι αιματηρές.

Αυτοεξέταση μαστού

Ο καρκίνος του μαστού δεν μπορεί συνήθως να προληφθεί, αλλά μπορείτε να κάνετε τρία σημαντικά βήματα για να τον εντοπίσετε νωρίτερα. Μην αμελείτε το ραντεβού με τον εαυτό σου κάθε μήνα

Μια φορά το μήνα

Ενήλικες γυναίκες κάθε ηλικίας θα πρέπει να κάνουν αυτοεξέταση στήθους τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Το ιατρικό κέντρο Johns Hopkins αναφέρει:

 καρκίνος του μαστού αυτοεξέταση

“Το 40% των διαγνωσμένων καρκίνων του μαστού ανιχνεύονται από γυναίκες που αισθάνονται ένα γρουμπούλι, οπότε η καθιέρωση μιας τακτικής αυτοεξέτασης του μαστού είναι πολύ σημαντική.”

ιατρικό κέντρο Johns Hopkins

Ενώ οι μαστογραφίες μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τον καρκίνο προτού αισθανθείτε τον όγκο, η αυτοεξέταση του μαστού, βοηθά να εξοικειωθείτε με το πώς φαίνονται και τι αίσθηση έχει το στήθος σας, ώστε να μπορείτε να ειδοποιήσετε το γιατρό που σας παρακολουθεί εάν υπάρχουν αλλαγές.

Πώς πρέπει να πραγματοποιηθεί η αυτοεξέταση μαστού;

1. Στο ντους

Με τις άκρες των 3 μεσαίων δακτύλων σας, ελέγξτε ολόκληρη την περιοχή του στήθους και της μασχάλης πιέζοντας προς τα κάτω με ελαφριά, μεσαία και σταθερή πίεση. Ελέγξτε και τα δύο στήθη κάθε μήνα για τυχόν εξόγκωμα, πάχυνση, σκλήρυνση ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στο στήθος.

καρκίνος του μαστού αυτοεξέταση

2. Μπροστά σε καθρέφτη

Ελέγξτε οπτικά το στήθος σας με τα χέρια σας στο πλάι. Στη συνέχεια, σηκώστε τα χέρια ψηλά. Αναζητήστε τυχόν αλλαγές στο περίγραμμα, τυχόν πρήξιμο ή λακκάκι του δέρματος ή αλλαγές στις θηλές. Στη συνέχεια, ακουμπήστε τις παλάμες σας στους γοφούς σας και πιέστε σταθερά για να λυγίσετε τους μύες του στήθους σας. Το αριστερό και το δεξί στήθος δεν θα ταιριάζουν ακριβώς (λίγα γυναικεία στήθη μοιάζουν), οπότε αναζητήστε τυχόν λακκάκια, χτυπήματα ή αλλαγές, ιδιαίτερα στη μία πλευρά.

καρκίνος του μαστού αυτοεξέταστη

3. Ξαπλωμένη

Όταν ξαπλώνετε, ο ιστός του στήθους απλώνεται ομοιόμορφα κατά μήκος του θωρακικού τοιχώματος. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξιό σας ώμο και το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι σας. Χρησιμοποιώντας το αριστερό σας χέρι, μετακινήστε τα ακροδάχτυλα γύρω από το δεξί στήθος καλύπτοντας απαλά ολόκληρη την περιοχή του στήθους και τη μασχάλη.

Χρησιμοποιήστε ελαφριά, μεσαία και σταθερή πίεση. Πιέστε τη θηλή. Κάντε έλεγχο για σβώλους. Επαναλάβτε αυτά τα βήματα για το αριστερό στήθος.

καρκίνος του μαστού αυτοεξέταση

Μπορώ να καταλάβω ότι μπορεί να υπερισχύει το αίσθημα φόβου, οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρω τρομάζουν στο άκουσμα της λέξης «καρκίνος» ή για το τι μπορεί να ανακαλύψουμε σε αυτές τις αυτοεξετάσεις, αλλά είναι πολύ καλύτερα να γνωρίζουμε το σώμα μας και να εντοπίσουμε τυχόν αλλαγές νωρίς και να προλάβουμε πράγματα. Κάποια από αυτά τα συμπτώματα, όπως λένε οι ειδικοί, μπορεί να μην είναι καρκίνος του μαστού αλλά κύστες ή άλλα σχετικά.

Πάντα έχουμε επικοινωνία με τον γιατρό που εμπιστευόμαστε και αν δυσκολευόμαστε να κάνουμε την αυτοεξέταση μόνοι μας, μπορούμε να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον γιατρό μας, ώστε να δούμε κλινικά πώς γίνεται η εξέταση και τον επόμενο μήνα να δοκιμάσουμε μόνοι μας.

Βάλτε στην ατζέντα σας μια ειδοποίηση «Να κάνω αυτοεξέταση» για μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι γιατροί λένε ότι είναι καλύτερα να γίνει μετά την περίοδο ιδανικά, ώστε να μην υπάρχουν πρηξίματα στον μαστό.

Ο καρκίνος του μαστού και αυτοεξέταση μπορεί να σώσει τη ζωή μας! Ας μην παραλείπουμε το ραντεβού αυτό με τον εαυτό μας.

Πληροφορίες

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News