Ο χειμώνας έχει ξεκινήσει για τα καλά και η μετάλλαξη Όμικρον έχει κάνει έντονη την παρουσία της και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία οδηγήθηκε σε νέα και αυστηρότερα μέτρα προστασίας. Προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του Covid – 19, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προχώρησε σε νέες ανακοινώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ-95) στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τι είναι η μάσκα KN-95 και FFP2;

Οι KN-95 και FFP2 είναι παρόμοια είδη αναπνευστικών μασκών. Αυτές οι μάσκες υποτίθεται ότι προστατεύουν τόσο τον χρήστη όσο και τους ανθρώπους γύρω του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει μελέτες που δείχνουν ότι τα συστήματα φιλτραρίσματος των μασκών FFP2 και KN-95 είναι 94 και 95% αποτελεσματικά αντίστοιχα. Η ενισχυμένη αποτελεσματικότητά τους οδήγησε χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, και τώρα και η Ελλάδα, να τις καταστήσουν υποχρεωτικές για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι μάσκες FFP3 είναι οι πιο αποτελεσματικές, ακολουθούμενες από τις FFP2/KN-95, μετά έρχονται οι χειρουργικές μάσκες και, τέλος, οι υφασμάτινες.

Οι επιστήμονες βρήκαν το είδος μάσκας που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό κάτω από 1%

Τι περιέχουν οι μάσκες προσώπου KN-95 και FFP2;

Τι κάνει λοιπόν αυτές τις αναπνευστικές μάσκες τόσο καλές σε σύγκριση με τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες;

Πρόκειται για τη μάσκα που φέρει πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών. Ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Μήπως δεν είναι για σένα; Πώς θα καταλάβεις ότι η μάσκα σου δεν είναι κατάλληλη για το πρόσωπό σου

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ-95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Επιπλέον βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν βήχει η φταρνίζετε.

Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ-95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχούς χρήσης και η τιμή της στα φαρμακεία προσεγγίζει το 1 ευρώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News