Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα είναι παχύσαρκοι έως το 2030 – διπλάσιος από τον αριθμό που υπήρχε το 2010, σύμφωνα με νέες παγκόσμιες εκτιμήσεις. Γιατί, όμως, η παχυσαρκία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και τι μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό;

Καμία χώρα δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να σταματήσει την παχυσαρκία έως το 2025, καθώς μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους επτά άνδρες προβλέπεται να έχει την συγκεκριμένη πάθηση μέχρι το 2030.

Eκτιμήσεις για την αύξηση της παχυσαρκίας: Τι προβλέπουν οι ειδικοί;

Η παχυσαρκία αυξάνεται ταχύτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τα επόμενα οκτώ χρόνια, ο αριθμός των ατόμων με παχυσαρκία προβλέπεται να τριπλασιαστεί στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, σε σύγκριση με το 2010.

Τα νέα στοιχεία προέρχονται από τον τέταρτο Παγκόσμιο Άτλαντα για την Παχυσαρκία, που δημοσιεύτηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας. Η διευθύνουσα σύμβουλός της, Johanna Ralston, είπε ότι οι πολιτικοί ηγέτες και οι ηγέτες στον τομέα της υγείας πρέπει να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσουν.

Σε τι βαθμό η παχυσαρκία επιδεινώνει τα συμπτώματα του κορονοϊού;

«Οι αριθμοί στην έκθεσή μας είναι συγκλονιστικοί, αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το πόσο ανεπαρκής ήταν η απάντησή μας. Ο καθένας έχει ένα βασικό δικαίωμα στην πρόσβαση στην πρόληψη, τη θεραπεία και τη διαχείριση που λειτουργεί για αυτόν. Τώρα είναι η ώρα για συντονισμένη, αποφασιστική και ανθρωποκεντρική δράση για να αντιστραφεί η τάση στην παχυσαρκία», είπε.

Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας εντοπίζονται στη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι (47%) στις ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2030.

Ωστόσο, ενώ τα ποσοστά παχυσαρκίας στην περιοχή προβλέπεται να αυξηθούν κατά 50% μεταξύ 2010 και 2030, οι αριθμοί στην Αφρική αναμένεται να τριπλασιαστούν, με περισσότερες γυναίκες να επηρεάζονται από τους άνδρες.

Η παχυσαρκία – όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ενός ατόμου είναι πάνω από 30 – βρέθηκε ότι συμβάλλει σημαντικά στους θανάτους από τον Covid-19.

Υπολογίζεται ότι 74 εκατομμύρια γυναίκες στην Αφρική θα ζουν με παχυσαρκία το 2030, σε σύγκριση με 26 εκατομμύρια το 2010 και 27 εκατομμύρια άνδρες το 2030, από 8 εκατομμύρια το 2010.

Γιατί πεινάω συνέχεια;
Pexels

Στη Νότια Αφρική, οι μισές γυναίκες προβλέπεται να είναι παχύσαρκες μέχρι το 2030, σύμφωνα με την έκθεση, και στην Αλγερία σχεδόν το ένα τρίτο των ανδρών (30%).

Σχεδόν το ένα τέταρτο (22%) των θανάτων που μπορούν να προληφθούν από μη μεταδοτικές ασθένειες στην Αφρική αποδίδονται στο υπερβολικό βάρος.

Η περιοχή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά υποσιτισμού. Τον περασμένο μήνα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποίησε ότι περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι ξυπνούν καθημερινά σοβαρά πεινασμένοι στο Κέρας της Αφρικής, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει μεγάλη ξηρασία.

Ο Δρ Adelheid Onyango, στο περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Αφρική, είπε ότι ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ολόκληρη την ήπειρο είναι ο υποσιτισμός, «δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια μας στην [παχυσαρκία]. Είναι ήδη αναγνωρισμένο ως πρόβλημα δημόσιας υγείας».

«Τα ποσοστά παχυσαρκίας μας ήταν χαμηλά στο παρελθόν, επομένως η σταδιακή ανάπτυξη θα είναι δραματική εξαιτίας αυτού. Βλέπουμε μια αλλαγή στην κατανάλωση ανθυγιεινών διατροφών», πρόσθεσε. Οι πολιτικές και τα ρυθμιστικά συστήματα σχετικά με τα επεξεργασμένα, πλούσια σε λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα είναι αδύναμα σε πολλές χώρες σε όλη την ήπειρο και οι παράγοντες για την παχυσαρκία έχουν ένα πρόσφορο έδαφος σε σύγκριση με πιο ανεπτυγμένες περιοχές, όπου υπάρχει περισσότερη ρύθμιση και ευαισθητοποίηση του κοινού», είπε.

Ο Παγκόσμιος Άτλαντας για την Παχυσαρκία κατατάσσει επίσης τις χώρες ως προς την ετοιμότητά τους για την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υγείας τους. Οι πιο έτοιμες είναι οι χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ οι λιγότερο προετοιμασμένες είναι όλες οι χώρες χαμηλού μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της παχυσαρκίας σε ήδη ευάλωτους πληθυσμούς.

Περισσότεροι από 150 εμπειρογνώμονες και υποστηρικτές στον τομέα της υγείας έχουν απευθύνει επιστολή στους υπουργούς Υγείας ζητώντας ένα διεθνές σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Πώς επιδρά η παχυσαρκία στην ψυχολογία;

Πώς ακριβώς η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιολογικά προβλήματα;

Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια από μόνη της, πολλές φορές, όμως, οδηγεί και σε καρδιολογικά προβλήματα.

Η πιο πρώιμη βλάβη στην καρδιά εμφανίζεται στις αρτηρίες της όπου σχηματίζονται λιπαρές ραβδώσεις σε άτομα ηλικίας 18 έως 25 ετών και αυτό είναι ο πρόδρομος της περαιτέρω αλλαγής που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση. Η περίσσεια χοληστερόλης, λιπαρών οξέων, τριγλυκεριδίων μπορεί να εναποτεθεί στο τοίχωμα του αγγείου προκαλώντας αντικατάσταση του ιστού ελαστίνης που μειώνει την αγγειακή συμμόρφωση και κάνει, επίσης, τις αρτηρίες μας δύσκαμπτες και ως εκ τούτου οδηγεί σε υπέρταση.

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν καρδιακή ανεπάρκεια είτε λόγω σοβαρών αποκλεισμών είτε μόνο από υπέρταση. Επίσης, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κοινή σε παχύσαρκα άτομα που οδηγεί στην εναπόθεση σακχάρου στο τοίχωμα του αγγείου.

Ο ίδιος ο διαβήτης είναι μια προφλεγμονώδης κατάσταση που οδηγεί σε διάφορους και διαφορετικούς μηχανισμούς αύξησης των ελεύθερων ριζών και της βλάβης των ιστών. Επίσης, η νευροπάθεια που σχετίζεται με τον διαβήτη μειώνει την αίσθηση του πόνου και μπορεί να μπερδέψει τους ανθρώπους με τα συμπτώματα. Πολλοί διαβητικοί πάσχουν αυτό που ονομάζεται σιωπηλή καρδιακή προσβολή.

Έτσι θα προλάβεις από νωρίς την παιδική παχυσαρκία!

Πώς μπορείς να παραμείνεις υγιής;

  • Ακολούθησε τη συνήθεια ενός υγιεινού τρόπου ζωής
  • Απόφυγε το κάπνισμα
  • Τακτικός έλεγχος υγείας
  • Θεραπεία της παχυσαρκίας ή του υψηλού ΔΜΣ
  • Θεραπεία υπέρτασης και διαβήτη

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News