Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μια ανεπιθύμητη, αλλά ίσως σωτήρια οδηγία για τα Χριστούγεννα: Μην αγκαλιάζεστε. Αυτό είπε ξεκάθαρα τη Δευτέρα ο Δρ Μάικλ Ράιαν, τονίζοντας την ανάγκη να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην Ελλάδα, όσοι μένουμε σε κοντινή απόσταση απ’ την οικογένειά μας, θα μπορέσουμε να περάσουμε μαζί τους τις ημέρες των γιορτών, τρώγοντας μαζί, όμως, θα πρέπει να είμαστε αυστηρά μέχρι 9 άτομα σε κάθε σπίτι. Θα στείλουμε μήνυμα για να μπορέσουμε να πάμε στο πατρικό μας και όπως όλα δείχνουν οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έρχεται και η οδηγία για τα Χριστούγεννα απ’ τον ΠΟΥ προκαλώντας μας ανάμεικτα συναισθήματα. Απ’ τη μια, αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη του Οργανισμού να υπενθυμίζει στην παγκόσμια κοινότητα το πόσο σημαντικό είναι να κρατήσουμε τις αποστάσεις και να περιορίσουμε στο ελάχιστο την φυσική επαφή με τους αγαπημένους μας. Απ’ την άλλη, το «όχι αγκαλιές τα Χριστούγεννα», για πρώτη φορά, προκαλεί θλίψη.

«Είναι ειλικρινά, σοκαριστικό, να βλέπουμε ένα έως δύο άτομα ανά λεπτό να πεθαίνουν στις ΗΠΑ – μια χώρα με ένα υπέροχο, ισχυρό σύστημα υγείας (και) εκπληκτικές τεχνολογικές ικανότητες», είπε ο Δρ Μάικλ Ράιαν. Προς το παρόν, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων COVID-19 στον κόσμο, πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η χώρα έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περισσότερους από 280.000 θανάτους από κορονοϊό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αγκαλιές, ο Ράιν ήταν ξεκάθαρος και εξήγησε ότι οι αγκαλιές θεωρούνται στενή επαφή, επομένως θα πρέπει να αποφευχθούν και την περίοδο των εορτών.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η περισσότερη μετάδοση του κορονοϊού συμβαίνει σε άτομα που τείνουν να περνούν πολύ χρόνο μαζί και να μοιράζονται γεύματα σε εσωτερικούς χώρους.

Είναι φρικτό το ότι λέμε στους ανθρώπους να μην αγκαλιάζονται

Όσο κι αν δύσκολη αυτή η οδηγία για τα Χριστούγεννα, μπορεί όντως να σώσει ζωές. Ας περάσουμε με αποστάσεις απ’ τους αγαπημένους μας αυτές τις γιορτές, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί του χρόνου να είμαστε αγκαλιασμένοι γύρω απ’ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News