Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προειδοποιεί και συμβουλεύει η μακριά μπατονέτα που περιέχεται στις συσκευασίες των γρήγορων test αντιγόνου (rapid) για ανίχνευση του κορονοϊού να χρησιμοποιείται μόνο στη μύτη και όχι στο λαιμό, σύμφωνα με τις οδηγίες.

«FACT: Όσον αφορά τις γρήγορες δοκιμές αντιγόνου στο σπίτι #COVID19, αυτές οι μπατονέτες είναι για τη μύτη σας και όχι για το λαιμό σας», ανέφερε την Παρασκευή, 07/01, στο Twitter.

Διαθέσιμα και στα σχολεία τα δωρεάν self test για όσους δεν τα έχουν προμηθευτεί – Οι διευκρινίσεις των Υπουργείων

Προειδοποίηση για τα self test στο λαιμό – Τι δηλώνει ο FDA;

Μετά από πολλαπλές αναφορές για πονόλαιμο με λοίμωξη από κορονοϊό και πρώιμες μελέτες που υποδεικνύουν ότι το σάλιο μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον, ορισμένοι άνθρωποι άρχισαν να παίρνουν επιχρίσματα αντιγόνου που προορίζονταν για ρινικά δείγματα και να τα χρησιμοποιούν στον λαιμό τους. Έπειτα, οι άνθρωποι άρχισαν να δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #SwabYourThroat.

«Ο FDA συμβουλεύει ότι τα test COVID-19 θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όπως είναι εγκεκριμένα, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των οδηγιών χρήσης τους σχετικά με τη λήψη του δείγματος για δοκιμή», δήλωσε εκπρόσωπος του FDA στο CNN αυτή την εβδομάδα. «Ο FDA έχει επισημάνει ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τη συλλογή δείγματος από τον λαιμό, καθώς είναι πιο περίπλοκο από τα ρινικά επιχρίσματα — και εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον ασθενή. Το CDC συνιστά τη συλλογή των επιχρισμάτων λαιμού από εκπαιδευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.»

PCR test: Μειώνεται η τιμή του – Αναλυτικά πόσο κοστίζει το κάθε test

Η δρ Έμιλι Βολκ, πρόεδρος του Κολεγίου των Αμερικανών Παθολόγων, ανέφερε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να ακολουθεί τις οδηγίες στη συσκευασία του test, όσον αφορά τη λήψη του δείγματος, αλλιώς τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα.

«Εάν νομίζετε ότι είναι πιο πιθανό να ανιχνεύσετε τον κορονοϊό από το λαιμό, αυτό δεν το ξέρετε. Το test δεν πρόκειται να “δουλέψει” καλύτερα αν το χρησιμοποιήσετε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι λένε οι οδηγίες του. Επίσης, ξέρουμε από πολλά δεδομένα στη διάρκεια της πανδημίας ότι η λήψη δείγματος από τη μύτη είναι αρκετά αποτελεσματική, συνεπώς δεν νομίζω ότι πρέπει κάποιος να υποβάλει τον εαυτό του στη λήψη δείγματος από τον λαιμό», σημείωσε και ο δρ Γρέιχαμ Σνάιντερ, ειδικός στην πρόληψη των λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο UPI.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News