Νέες οδηγίες για τους πλήρως εμβολιασμένους έδωσε το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ). Τι συστήνει στους εμβολιασμένους που θα έρθουν σε επαφή με κρούσμα αλλά και ποια είναι η σύσταση για τη χρήση μάσκας;

Πλέον, το CDC συστήνει στους Αμερικανούς εμβολιασμένους τη χρήση μάσκας μόνο σε εσωτερικούς χώρους. Ειδικότερα, κάνει λόγο για χρήση μασκών σε σχολεία αλλά και σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική μεταδοτικότητα του ιού.

Συνοπτικά οι νέες οδηγίες για τους πλήρως εμβολιασμένους απ’ το CDC

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες:

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για SARS-CoV-2 τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.
  • Θα πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους για 14 ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή μέχρι να έχουν αρνητικό έλεγχο για SARS-CoV-2.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο αποδίδεται κυρίως στην επικράτηση του στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2, που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη ακόμα και σε πλήρως εμβολιασθέντες. Το στέλεχος Δέλτα εκτιμάται πως ευθύνεται για μία αύξηση της τάξης του 300% στα νέα κρούσματα COVID-19 από τις 19 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τις παρενέργειες του εμβολίου κατά του COVID-19

Η διευθύντρια του CDC, δρ Rochelle Walensky, σημείωσε ότι τα νεότερα δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά, διότι δείχνουν ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασθέντες μπορεί να μολυνθούν από το νέο στέλεχος Δέλτα και μάλιστα να το μεταδώσουν και σε άλλα άτομα, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβόλιο συνεχίζει να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου κατά 10 φορές και τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 κατά 3 φορές. 

Κορονοϊός: Τι τρώμε πριν και μετά το εμβόλιο και ποιες τροφές πρέπει να αποφύγουμε;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News