Αν πέρασες κορονοϊό και δεν είχες γεύση ή/ και όσφρηση για αρκετό καιρό, δεν είναι περίεργο. Οι ειδικοί έχουν συνδέσει αυτά τα συμπτώματα απ’ την πρώτη στιγμή με τον ιό, ενώ τώρα μια νέα έρευνα λέει ότι είναι πιθανό κάποιοι ασθενείς να αντιμετωπίσουν πιο μακροχρόνια προβλήματα μ’ αυτές τις αισθήσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ, εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο μπορεί να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια προβλήματα με την όσφρηση ή τη γεύση τους λόγω του covid, και μάλιστα οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν.

Συγκεκριμένα, περίπου το 5% των ενηλίκων που μολύνονται από κορονοϊό μπορεί να εμφανίσουν μακροχρόνιες αλλαγές στην αίσθηση τη γεύσης ή της όσφρησης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα από 18 έρευνες, στις οποίες μετείχαν 3.699 ασθενείς. Χρησιμοποιώντας διάφορα εξειδικευμένα μοντέλα, εκτίμησαν πόσοι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από αλλοιωμένη όσφρηση ή γεύση για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη μόλυνση από τον κορονοϊό. 

Μήπως πέρασες κορονοϊό και δεν το κατάλαβες; Τα σημάδια που το επιβεβαιώνουν

Έτσι, λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκτιμάται πως το 5,6% των ασθενών έχουν δυσλειτουργία της όσφρησης για τουλάχιστον έξι μήνες και το 4,4% αλλοιωμένη γεύση. 

κορονοϊός και έλλειψη γεύσης
Waldemar Brandt/Unsplash

Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να ανακτήσουν τη γεύση και την όσφρηση, σε σύγκριση με τους άνδρες. Μάλιστα, υπήρξε μια γυναίκα που είπε πως δεν έχει ανακτήσει την όσφρηση, παρότι έχουν περάσει 27 μήνες απ’ τη στιγμή που νόσησε.

Οι επιστήμονες τόνισαν βέβαια ότι υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί στη μελέτη, καθώς οι έρευνες που αναλύθηκαν διέφεραν σε ποιότητα και βασίστηκαν σε αυτοαξιολόγηση. Αυτό, όμως, μπορεί να «υπερεκτιμά την ανάρρωση, δείχνοντας ότι το πραγματικό βάρος της οσφρητικής δυσλειτουργίας είναι ακόμη μεγαλύτερο». 

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς αναμένεται να ανακτήσουν την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης εντός των πρώτων τριών μηνών, «μια μεγάλη ομάδα μπορεί να αναπτύξει μακροχρόνια δυσλειτουργία, κάτι που απαιτεί έγκαιρο εντοπισμό και εξατομικευμένη θεραπεία».

Το βέβαιο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε σαν κάτι εύκολο κι ανώδυνο το να χάνει κάποιος τη γεύση ή την όσφρησή του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να χειριστούν ανθρώπους που υποφέρουν απ’ αυτά τα συμπτώματα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News