Γνωρίζουμε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ακόμα και αν νοσήσουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των εμβολιασμένων που τελικά καταλήγουν στο νοσοκομείο. Μια νέα έρευνα παρουσιάζει το προφίλ αυτών των ασθενών και απαντά στο ερώτημα ποιοι εμβολιασμένοι νοσηλεύονται. Οι γιατροί της θεραπευτικής κλινικής της Ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Πόσο μας προστατεύει η χρήση μάσκας από τον κορονoϊό; Όσα αποκάλυψε νέα έρευνα

Κορονοϊός: Ποιοι εμβολιασμένοι νοσηλεύονται;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική βάση προοπτικής καταγραφής των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό στη Νορβηγία μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 30ης Σεπτεμβρίου 2021.  Από αυτούς που νοσηλεύονταν, οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν μεγάλοι σε ηλικία, με διάμεση ηλικία 77 έτη, ενώ οι ανεμβολίαστοι είχαν διάμεση ηλικία ίση με 51 έτη. Αντίστοιχα, όσοι εμβολιάστηκαν είχαν ήδη σε μεγαλύτερη συχνότητα προδιαθεσικούς παράγοντες βαρύτερης νόσησης, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα (60,7% έναντι 27,3%), καρκίνο (12,6% έναντι 2,8%) και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα (19,7% έναντι 5,3%).

Κρυολόγημα, γρίπη ή Covid – 19; Όλα τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ίσως έχεις κάτι πιο σοβαρό

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν σημαντικά μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο καθώς και σημαντικά μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους νοσηλευόμενους. Επίσης, τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που είχαν κάνει την τρίτη δόση είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν με λοίμωξη ακόμη και αν νόσησαν βαριά.

Σύμφωνα με μελέτη από το Ισραήλ, άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης και την ανάγκη νοσηλείας λόγω του ιού. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News