Είχες Long Covid; Δε θέλουμε να σε ταράξουμε, αλλά δεν έχουμε και πολύ ευχάριστα νέα. Μάλιστα, έρευνα έδειξε πως τα συμπτώματα μιας ήπιας κρίσης του ιού δε θα υποχωρήσουν ούτε σε έναν, ούτε σε δύο μήνες, αλλά σε πολύ περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα του Long Covid;

Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα του Long Covid μπορεί να υποχωρήσουν εντός ενός έτους. Πώς νιώθεις με αυτή την πληροφορία;

Οι ερευνητές αποκάλυψαν πρόσφατα πως «η ήπια νόσος δεν οδηγεί σε σοβαρή ή χρόνια μακροχρόνια νοσηρότητα», γεγονός που μας καθησυχάζει, αλλά και πάλι, έναν ολόκληρο χρόνο δε τον λες και λίγο.

Η ομάδα Ισραηλινών ερευνητών συνέκρινε δεδομένα για άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από τον Covid-19 με άτομα που έπασχαν από ήπια μορφή του ιού, που σημαίνει ότι υπέφεραν από συμπτώματα αλλά δεν χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Και τελικά από πού ξεκίνησε ο κορονοϊός; Από την αγορά της Γουχάν ή από εργαστήριο; Οι νέες μελέτες που επιβεβαιώνουν το σημείο μηδέν

Εξέτασαν, επίσης, πληροφορίες σχετικά με τα παρατεινόμενα συμπτώματα μετά τη μόλυνση τόσο σε εμβολιασμένα όσο και σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Στην έρευνα εξετάστηκαν σχεδόν οι πληροφορίες δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι είχαν κάνει τεστ Covid-19 μεταξύ Μαρτίου 2020 και Οκτωβρίου 2021.

Τα δεδομένα για σχεδόν 300.000 άτομα που είχαν επιβεβαιωμένο ήπιο κρούσμα Covid συγκρίθηκαν με τον ίδιο αριθμό ατόμων που δεν είχαν προσβληθεί από τη νόσο.

Long covid συμπτώματα
Freepik

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε, επίσης, πληροφορίες για μια σειρά από μακροχρόνια συμπτώματα του Covid, όπως απώλεια γεύσης και όσφρησης, προβλήματα αναπνοής, προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, γνωστά και ως brain fog.

Ανακάλυψαν ότι τα συμπτώματα του Long Covid «παρέμειναν για αρκετούς μήνες», αλλά σχεδόν πάντα υποχωρούσαν μέσα σε ένα χρόνο.

Ως Long Covid ορίζουμε τα συμπτώματα που συνεχίζονται για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Ποιες είναι οι 4 βασικές κατηγορίες συμπτωμάτων Long Covid;

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου στο Nature Medicine, αποκάλυψε πως ο Long Covid έχει 4 κατηγορίες συμπτωμάτων, δηλαδή επιπλοκές οι οποίες επηρεάζουν τον οργανισμό για εβδομάδες, ακόμη και μήνες μετά τη νόσηση.

Αυτές είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που μας βασανίζουν αυτή την περίοδο – Πώς μπορείς να προστατευτείς;

Τα 4 κύρια μοτίβα που εντοπίστηκαν είναι τα εξής:

  1. Προβλήματα καρδιάς, νεφρών και κυκλοφορικού
  2. Αναπνευστικά προβλήματα, άγχος, διαταραχές ύπνου, πονοκέφαλος και πόνοι στο στήθος
  3. Προβλήματα μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας
  4. Πεπτικά προβλήματα

Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που έγινε σε 34,605 ασθενείς για 30 έως 180 ημέρες, αφού είχαν νοσήσει με Covid.

Νομίζω πως η συγκεκριμένη έρευνα είναι απόλυτα κατατοπιστική και χάρη σε αυτή δώσαμε πολλές εξηγήσεις στον εαυτό μας για προβλήματα υγείας που μας βασάνιζαν για μήνες και ξαφνικά εξαφανίστηκαν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News