Η αλήθεια είναι πως αν μπορείς να δώσεις τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον, μπορείς πραγματικά να του σώσεις τη ζωή. Εσένα σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι γνώσεις σου σε αυτόν τον τομέα;

Μπορείς να δώσεις τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον αν τις χρειαστεί; Αρχικά, σε τέτοιες περιπτώσεις εκτός από τις βασικές γνώσεις, πρέπει να έχεις ψυχραιμία. Και αυτό είναι το Α και το Ω. Να μην πανικοβληθείς, αλλά με καθαρό μυαλό και σιγουριά να προσφέρεις τις πρώτες βοήθειες σε έναν άνθρωπο που εκείνη τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια σου.

Είναι σημαντικό να μπορείς να δώσεις τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον και γι΄αυτόν τον λόγο γίνονται και πολλά ειδικά σεμινάρια και μαθήματα. Οι πρώτες βοήθειες μπορούν να σώσουν τη ζωή κάποιου μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο και να αναλάβει τη μεταφορά του σε ένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Και όταν λέμε πρώτες βοήθειες δεν εννοούμε μόνο να μπορείς να δώσεις το “φιλί της ζωής” που φυσικά είναι πέρα για πέρα σημαντικό και κρίσιμο, αλλά και πιο απλά πράγματα όπως το να σταματήσεις μια αιμορραγία από τη μύτη ή να αντιμετωπίσεις μια αλλεργία.

Εμείς βρήκαμε ένα τεστάκι το οποίο σε ρώτα αν μπορείς να δώσεις τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον και περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με αυτές. Αν τις περάσεις με επιτυχία ίσως και να μπορείς να δράσεις σωστά και άμεσα, την κατάλληλη στιγμή. Αν όχι….καλύτερα να κάνεις τον σταυρό σου ή να ξεκινήσεις μαθήματα ASAP.

Οι ερωτήσεις που έχει το τεστ είναι γενικές αλλά και πιο ειδικές ανάλογα με τις περιστάσεις. Για παράδειγμα, όταν έχεις έναν άνθρωπο μπροστά σου που έχει χάσεις τις αισθήσεις του τι κάνεις; Ποια είναι η σωστή αναλογία των θωρακικών συμπιέσεων για τη διάσωση ενός ενήλικου: 5 συμπιέσεις -μια αναπνοή ή 30 συμπιέσεις-2 αναπνοές; Πώς μπορείς να τσεκάρεις αν κάποιος αναπνέει φυσιολογικά ή όχι; Αν κάποιος έχει σοβαρές αλλεργίες τι πρέπει να έχει πάντα μαζί του; Πώς τεστάρεις κάποιον που νομίζεις ότι έχει πάθει εγκεφαλικό; Πώς θα σταματούσες την αιμορραγία απ’ τη μύτη;

Όταν είσαι έτοιμος, πάρε βαθιές ανάσες και πάτα το play!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News