Είσαι από τους ανθρώπους που λατρεύουν τα γλυκά με σοκολάτα και ανυπομονείς να γιορτάσεις οποιαδήποτε περίσταση τρώγοντάς τα; Ή μήπως ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που χρειάζονται την σοκολατένια δόση τους για να νιώσουν καλύτερα όταν είναι στα down τους; Όπως και να έχει, είσαι chocoholic και σήμερα μπορείς να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας χωρίς ενοχές! Μάλιστα, η κατανάλωση σημαντικής ποσότητας μαύρης σοκολάτας συμβάλλει στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, δύο σημαντικοί παράγοντες για την εμφάνιση διαβήτη, σύμφωνα με έρευνες.

Ένας από τους πιο ευρέως διαδεδομένους μύθους σχετικά με τη ζωή έχοντας διαβήτη τύπου 2, είναι ότι πρέπει να αποχωριστείς όλες ή τις περισσότερες λιχουδιές. Ευτυχώς, όμως, ορισμένα γλυκά είναι ασφαλή για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και στην περίπτωση της μαύρης σοκολάτας, μια μέτρια ποσότητα μπορεί να αποφέρει ακόμη και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Η σωστή διατροφή για τον διαβήτη | Αναλυτικός οδηγός

Η σχέση μεταξύ της μαύρης σοκολάτας και του διαβήτη

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολυφαινόλες, φυσικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύουν το σώμα από διάφορες βλάβες που μπορεί να υποστεί με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες μπορεί να ενισχύσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η ινσουλίνη στο σώμα. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να κάνει σωστή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή, λοιπόν, η αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει ή ίσως να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη.

Πώς να επιλέξεις μια μαύρη σοκολάτα για υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Όταν πρόκειται να επιλέξεις μαύρη σοκολάτα έχοντας στο μυαλό σου πώς θα επηρεάσει την υγεία σου, πρέπει να γνωρίζεις πως ορισμένες ποικιλίες είναι πιο υγιεινές από κάποιες άλλες για τα άτομα με διαβήτη.

Δες το ποσοστό κακάο

Ακριβώς επειδή μια μπάρα σοκολάτας φέρει την ένδειξη «μαύρη» δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινή. Πράγματι, ορισμένοι τύποι «μαύρης σοκολάτας» θα μπορούσαν να είναι τόσο χαμηλοί όσο και 30% κακάο, κάνοντάς τους να είναι ισοδύναμοι με την κανονική σοκολάτα γάλακτος.

Για να αποκομίσεις περισσότερα οφέλη για την υγεία σου από τη σοκολάτα, είναι σημαντικό να επιλέγεις σοκολάτα που περιέχει 70% και πάνω κακάο.

μπορούν οι διαβητικοί να φάνε σοκολάτα
Unsplash / Universal Eye

Τι να εντάξεις στη διατροφή σου για να μειώσεις τον κίνδυνο για καρκίνο και διαβήτη

Πρόσεξε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη για να διατηρήσεις υπό έλεγχο την πρόσληψη υδατανθράκων

Κάθε σοκολάτα έχει υδατάνθρακες. Προσπάθησε, όμως, να διατηρείς τους υδατάνθρακες για ένα σνακ σοκολάτας στα 15 έως 30 γραμμάρια το πολύ.

Προσοχή σε τυχόν πρόσθετα συστατικά με ζάχαρη

 Περιόρισε τη μαύρη σοκολάτα που περιέχει καραμέλα ή άλλα ζαχαρούχα προσθετικά. Μάλιστα, είναι καλύτερο να επιλέξεις μία σοκολάτα με ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα. Είναι ένας ασφαλής συνδυασμός, λόγω της χορταστικής τους δράσης και της ικανότητάς τους να επιβραδύνουν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News