Εφιαλτικές στιγμές ζει και σήμερα η χώρα μας αφού εν εξελίξει βρίσκονται πολλά πύρινα μέτωπα και η Αττική βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Καμένα σπίτια, εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, πολλά ζώα κάηκαν, πολλοί οικισμοί εκκενώθηκαν προληπτικά και η μεγάλη φωτιά έχει πάρει σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όλα αυτά, όμως, έχουν και συμπτώματα στην υγεία μας και θα πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας, όσο μπορούμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Πώς προστατευόμαστε απ’ τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω πυρκαγιάς;

Οι πρώτες επιπτώσεις του καπνού στην υγεία

Τις περισσότερες συνέπειες στην υγεία έχουν τα αιωρούμενα σωματίδια που περιέχει ο καπνός. Η αιτία ερεθισμού στα μάτια συνήθως είναι τα σωματίδια με διάμετρο 10 μm ή μεγαλύτερη. Τα σωματίδια αυτά είναι γνωστά ως PM10 και προκαλούν, επίσης, ανεπιθύμητα συμπτώματα από τη μύτη και το λαιμό ως τα μάτια.

Ο ερεθισμός των ματιών από τον καπνό μπορεί να εκδηλωθεί με δακρύρροια, κνησμό ή την αίσθηση ότι έχει μπει στα μάτια άμμος. Τα μάτια μπορεί επίσης να κοκκινίσουν αισθητά. Ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια παραμένουν στον αέρα επί πολλές μέρες ή και εβδομάδες μετά την κατάσβεση της φωτιάς, μπορεί κανείς να παρουσιάσει και πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα στα μάτια.

MyHealth app ή αλλιώς το ηλεκτρονικό βιβλιάριο που μπαίνει στη ζωή μας

Μπήκε καπνός στα μάτια σου; Μάθε τι πρέπει να κάνεις:

Ενυδατώσου!

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενυδατώνεις συχνά τα μάτια σου για να τα ανακουφίσεις και να αισθάνεσαι καλύτερα! Για να το επιτύχεις αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οφθαλμικές σταγόνες και φυσικά δάκρυα ή σε περίπτωση που χρησιμοποιείς ήδη οφθαλμικές σταγόνες, μπορεί να έχεις την ανάγκη να διπλασιάσεις την εφαρμογή τους μέχρι να διαλυθεί ο καπνός.

Μην τρίβεις τα μάτια σου

Τα βρώμικα χέρια στα μάτια μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό. Επιπλέον αφαίρεσε τους φακούς επαφής.

Ανακούφισε την περιοχή των ματιών

Ένα καλός τρόπος για να ανακουφίσεις την περιοχή των ματιών σου είναι να εφαρμόσεις κομπρέσες με κρύο νερό. Θα καταλάβεις κατευθείαν πόσο ανακουφιστικό και καταπραϋντικό είναι. Αν έχεις πρόβλημα με τα μάτια μείνε σε εσωτερικούς χώρους αφού είσαι πιο ευαίσθητη στον καπνό. Άτομα με ξηροφθαλμία, είναι καλύτερο να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Φωτιά στην Εύβοια: Το σοκαριστικό βίντεο από τη βιβλική καταστροφή της

Φόρα γυαλιά ηλίου

Αν τις μέρες με τους επιβαρυμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους πρέπει να βγεις έξω, μην ξεχάσεις να φορέσεις γυαλιά ηλίου. Μπορεί να μειώσουν την έκθεση των ματιών σου στους ρύπους.

Επικοινώνησε με τον γιατρό ή τον οπτικό σου

Εκείνος θα σου δώσει περαιτέρω συμβουλές για το τι να αγοράσεις από το φαρμακείο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News