Στα φώτα της δημοσιότητας η πρώτη μεγάλη έρευνα που συγκρίνει τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna για την αποτελεσματικότητά τους έναντι της λοίμωξης από κορονοϊό. Ποια είναι τα ευρήματα;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine (NEJM) αποτελεί την πρώτη που βάζει απέναντι τα εμβόλια Moderna και mRNA της Pfizer για τον COVID-19 και συγκρίνει την αποτελεσματικότητά τους. Η νέα έρευνα συνέκρινε τα αρχεία υγείας από σχεδόν μισό εκατομμύριο βετεράνους του στρατού των ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι και τα δύο εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά το εμβόλιο Moderna είναι οριακά καλύτερο στην πρόληψη των λοιμώξεων COVID-19, τόσο ήπιες όσο και σοβαρές.

Νέα έρευνα: Ποιοι πλήρως εμβολιασμένοι καταλήγουν να νοσηλεύονται;

Moderna ή Pfizer; Ποιο εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό;

Στα τέλη του 2020, καθώς προέκυψαν τα δεδομένα δοκιμών της Φάσης 3 των εμβολιασμών, κατέστη σαφές ότι τα εμβόλια Moderna και Pfizer mRNA COVID-19 ήταν πολύ αποτελεσματικά. Σε όλες τις κλινικές δοκιμές και τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου, τα εμβόλια απέτρεψαν σταθερά τη συμπτωματική COVID-19 σε ποσοστά υψηλότερα από 90%.

Ελλείψει μιας άμεσης κλινικής δοκιμής, δεν ήταν σαφές ποιο εμβόλιο mRNA είναι γενικά πιο αποτελεσματικό. Έτσι, αυτή η νέα μελέτη ξεκίνησε να καλύψει αυτό το κενό στην επιστήμη αναλύοντας αναδρομικά τα αρχεία υγείας από το Υπουργείο Υποθέσεων, το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ.

Πόσο μας προστατεύει η χρήση μάσκας από τον κορονoϊό; Όσα αποκάλυψε νέα έρευνα

Η αποτελεσματικότητα συγκρίθηκε με βάση πέντε δείκτες: Περιστατικά νόσου Covid-19, περιστατικά με συμπτώματα, νοσηλείες, εισαγωγές σε ΜΕΘ και θάνατοι από Covid-19. Η σύγκριση έγινε αρχικά σε 219.842 βετεράνους του στρατού των ΗΠΑ που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer μεταξύ Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 και άλλους τόσους που είχαν εμβολιαστεί με Moderna.

Τις επόμενες 24 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό (σε μία περίοδο που επικρατούσε η παραλλαγή Άλφα), ο κίνδυνος λοίμωξης από κορονοϊό υπολογίστηκε σε 4,52 περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμένους ανθρώπους με Moderna έναντι 5,75 ανά 1.000 με Pfizer. Επίσης, σε σχέση με τους εμβολιασμένους με Moderna, στην ομάδα των εμβολιασμένων με Pfizer υπήρχαν περισσότερα περιστατικά νόσου Covid-19 με συμπτώματα (0,44 ανά 1.000 άτομα), νοσηλειών (0,55/1.000), εισαγωγών σε ΜΕΘ (0,10/1.000) και θανάτων (0,02/1.000).

Ο χαμηλότερος κίνδυνος μετά από εμβόλιο Moderna επιβεβαιώθηκε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021), όταν πια επικρατούσε η παραλλαγή Δέλτα. Σε αυτήν τη σύγκριση, ο υπερβάλλων κίνδυνος διαγνωσμένης λοίμωξης Covid-19, σε διάστημα 12 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, ήταν 6,54 περιστατικά ανά 1.000 ανθρώπους για το εμβόλιο της Pfizer, σε σχέση με εκείνο της Moderna.

«Δεδομένης της υψηλής αποτελεσματικότητας και των δύο εμβολίων Moderna και Pfizer, που επιβεβαίωσε και η μελέτη μας, οποιοδήποτε από τα δύο συνίσταται στον καθένα ως επιλογή», ανέφερε η δρ. Dickerman. Οι ερευνητές επεσήμαναν, πάντως, ότι χρειάζεται η περαιτέρω αξιολόγηση της συγκριτικής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των δύο mRNA εμβολίων.

Κρυολόγημα, γρίπη ή Covid – 19; Όλα τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ίσως έχεις κάτι πιο σοβαρό

Συνολικά, τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι και τα δύο εμβόλια είναι ισχυρά και αποτελεσματικά στην πρόληψη των λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2, των νοσηλειών και του θανάτου. Αλλά το mRNA της Moderna βρέθηκε να είναι λίγο καλύτερο από όλες τις πλευρές. Το γιατί ακριβώς το εμβόλιο mRNA COVID-19 της Moderna είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικό από αυτό της Pfizer είναι ένα μεγάλο αναπάντητο ερώτημα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News