Είναι εύκολο να θεωρείς την όρασή σου δεδομένη μέχρι να αρχίσει να πηγαίνει κάτι στραβά. Αν είσαι κι εσύ όπως οι περισσότεροι, μόνο όταν τα μάτια σου γίνονται πολύ στεγνά ή περνάς μια μέρα συνέχεια πάνω από μια οθόνη και δεν μπορείς να εστιάσεις καλά, ξαφνικά αναρωτιέσαι σε τι κατάσταση είναι τα μάτια σου.

Ωστόσο, δεν πρέπει να φτάσεις σ’ αυτό το σημείο για να αποφασίσεις να φροντίσεις την όρασή σου, ακολουθώντας μερικές χρήσιμες οδηγίες και να επισκέπτεσαι τακτικά τον οφθαλμίατρό σου.

Δεν είσαι, όμως, ακριβώς σίγουρη για το τι πρέπει να κάνεις; Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για καλύτερη όραση και προστασία των ματιών, οι οποίες θα σου χαρίσουν μακροπρόθεσμα καλύτερη υγεία.

συμβουλές για καλύτερη όραση
Pexels

Συμβουλές για καλύτερη όραση και υγεία των ματιών:

Τι πρέπει να κάνεις όταν κάθεσαι για ώρες μπροστά από μια οθόνη;

Να ακολουθείς τον κανόνα 20-20-20, δηλαδή να κοιτάς αλλού κάθε 20 λεπτά, σε κάτι που απέχει 20 πόδια (6 μέτρα) για 20 δευτερόλεπτα.

Τα πιο εύκολα tips για να προστατεύσεις τα μάτια σου όταν είσαι όλη μέρα μπροστά στον υπολογιστή

Πότε πρέπει να κάνει κάποιος την πρώτη του οφθαλμολογική εξέταση;

Όταν γίνει 6 μηνών! Υπάρχουν πολλά skills της όρασης που αναπτύσσονται το πρώτο 6μηνο της ζωής του ατόμου, γι’ αυτό και οι γιατροί προτείνουν οι γονείς να μην αμελήσουν να επισκεφτούν έναν οφθαλμίατρο σ’ αυτή την ηλικία του μωρού τους. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προγραμματίζεται μια ετήσια επίσκεψη τον γιατρό.

Τι ασθένειες μπορεί να βρει μια βασική οφθαλμολογική εξέταση;

Εκτός απ’ τις βασικές καταστάσεις υγείας των ματιών, μια εξέταση μπορεί να εντοπίσει επίσης σημάδια διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Τα συμπτώματα στα μάτια που θέλουν άμεση επίσκεψη στον γιατρό!

Ποιος είναι ο βασικός λόγος μείωσης ή απώλειας της όρασης σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών;

Ο διαβήτης. Όταν ανεβαίνουν τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, υπάρχουν καταστροφές στα αγγεία στο πίσω μέρος των ματιών. Με τακτικές εξετάσεις, όμως, μειώνεται έως και 95% ο κίνδυνος να υπάρξει απώλεια όρασης λόγω διαβήτη.

συμβουλές για καλύτερη όραση
Pexels

Ποιο απ΄ τα παρακάτω αυξάνει δραματικά την πιθανότητα να χρειαστείς γυαλιά;

  • Το να είσαι βιβλιοφάγος
  • Το να έχεις γονείς που φορούν γυαλιά
  • Το να ανοιγοκλείνεις συνέχεια τα μάτια σου

Η σωστή απάντηση είναι η δεύτερη. Τα προβλήματα όρασης έχουν ισχυρή γενετική σύνδεση. Έτσι, αν οι γονείς σου αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσεις κι εσύ.

Ποιος είναι ο βασικός λόγος της ξηροφθαλμίας;

Το makeup! Ειδικά όταν το φοράει κάποια γυναίκα κάθε μέρα, όλη μέρα και δεν ξεβάφεται σωστά στη συνέχεια.

Πότε πρέπει να φοράς γυαλιά ηλίου;

Κάθε φορά που βγαίνεις απ’ το σπίτι! Οι βλαβερές UV ακτίνες μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια σου ακόμα και μια πιο συννεφιασμένη μέρα, άλλωστε γι’ αυτό πρέπει να φοράμε και συνεχώς αντηλιακό προσώπου.

Αν ήξερες όλες τις απαντήσεις, τότε πιθανώς βρίσκεσαι σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά την φροντίδα των ματιών σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News