Με μια πρώτη ματιά το γκολφ φαίνεται παλιομοδίτικο, βαρετό και σίγουρα ένα καθόλου απαιτητικό άθλημα. Όλα αυτά, όμως, είναι ένα ψέμα! Το γκολφ είναι ένα σικ άθλημα το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, έχει πολλαπλά οφέλη για το μυαλό και την υγεία του ανθρώπου. Δεν είναι ένα άθλημα που απλά σπρώχνεις μια μπάλα και το αποτέλεσμα κρίνεται στην τύχη. Απαιτεί συγκέντρωση, σκέψη, στρατηγική και σωστή στάση του σώματος. Φαντάσου, κι αυτά είναι λίγα από τα θετικά του αποτελέσματα.

Με το γκολφ, μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό η μυϊκή δύναμη κυρίως των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ πολύ σημαντικά είναι τα οφέλη για τον μεταβολισμό των παικτών, καθώς και για το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Το γκολφ μπορεί, επίσης, να βοηθήσει την καθημερινότητα των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιολογικά προβλήματα και διαβήτη, αλλά και να ενισχύσει τον οργανισμό ανθρώπων που έχουν περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή έχουν νοσήσει από καρκίνο. Συν τοις άλλοις, το γκολφ και η άσκηση που αυτό προσφέρει, μειώνει το άγχος, αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

«Όσοι παίζουν γκολφ ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν παίζουν, με τους πρώτους να δρέπουν τα οφέλη που τους προσφέρει το αγαπημένο τους σπορ. Το γκολφ μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, ενώ μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα της αυτό-εκτίμησης και του αυτό-σεβασμού», σχολιάζει ο Andrew Murray, γιατρός στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Γυμναστική με rollers: Η νέα τάση στο fitness που θα λατρέψεις

Οφέλη του γκολφ
Pexels

Τα 3 οφέλη του γκολφ στην υγεία που δεν είχες σκεφτεί:

Δύναμη και αντοχή:

Αν έχεις παρατηρήσει τα γήπεδα του γκολφ είναι πραγματικά τεράστια! Συνήθως απαιτούν πολύ περπάτημα με αποτέλεσμα να γυμνάζονται τα πόδια σου. Πράγματι! Σύμφωνα με έρευνα του Andrew Creighton, φυσικοθεραπευτή στο HSS νοσοκομείο, οι παίκτες γκολφ κάνουν συνήθως μεταξύ 11.245 και 16.667 βήματα τη μέρα. “Οι παίκτες γκολφ που περπατούν στο γήπεδο βελτιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό την υγεία τους σε σχέση με εκείνους που επιλέγουν απλά το περπάτημα”, αναφέρει ο Creighton. Το μακροπρόθεσμο γκολφ μπορεί να ενισχύσει τους καρδιακούς μυς, τους μυς του αυχένα, τους μυς του θώρακα, τους βραχίονες και τη μέση.

Καρδιά:

Το γκολφ μπορεί να σε κάνει να έχεις μια ισχυρή καρδιακή λειτουργία, να αυξήσεις την ποσότητα οξυγόνου στα όργανα του σώματος και να αποτρέψεις μια ποικιλία καρδιακών παθήσεων. Το κανονικό παιχνίδι γκολφ θα επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό και η ποιότητα του αίματός σου θα είναι καλύτερη από τους απλούς ανθρώπους. Επιπλέον, το γκολφ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιπιδίων και χοληστερόλης στο αίμα, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακών παθήσεων.

Ισορροπία και σταθερό κέντρο βάρους:

Το γκολφ χρειάζεται τεχνική και η σωστή στάση του σώματος είναι απαραίτητη για να επιτύχεις τον στόχο σου. Διατηρώντας τη σωστή θέση το σώμα σου όχι μόνο αποκτά ισορροπία, αλλά βοηθά τα κόκαλά σου να γίνουν εξαιρετικά δυνατά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News