Δεν είναι Καλοκαίρι και δεν είσαι όλη μέρα σε μια ξαπλώστρα κάτω απ’ τον ήλιο. Και δεν μπορούμε να σου κρύψουμε πως αυτό μπορεί να επηρεάσει και την υγεία σου, αφού ίσως έχεις έλλειψη βιταμίνης D.

Πιθανόν να έχεις ακούσει για τη βιταμίνη D ή αλλιώς τη βιταμίνη του ήλιου, που μπορεί να ενισχύσει τα οστά, να κρατήσει την πίεση του αίματος υπό έλεγχο, να βοηθήσει στην απώλεια κιλών και να προστατεύσει τον οργανισμό από ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου. Και ενώ μπορεί να τα γνωρίζεις όλα αυτά το ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν αρκετή βιταμίνη D.

Ειδικά τον Χειμώνα δεν είναι απίθανο να έχεις έλλειψη βιταμίνης D, αφού δεν εκτίθεσαι αρκετά στον ήλιο ή τουλάχιστον τόσο όσο το Καλοκαίρι. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εκτιμάται ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό τους.

Το Institute of Medicine έχει θέση το επίπεδο καθημερινής πρόσληψης βιταμίνης D στις 600 international μονάδες την ημέρα αλλά αρκετοί ερευνητές λένε πως είναι πολύ χαμηλό. «Οι γυναίκες πρέπει να προσλαμβάνουν 5,000 IU βιταμίνης D την ημέρα» λέει ο Michael F. Holick, M.D., Ph.D., καθηγητής φαρμακολογίας του Boston University Medical Center.

Ενίσχυσε τον οργανισμό σου με βιταμίνη D! Τα τρόφιμα που θα σε βοηθήσουν είναι στο ψυγείο σου

Το πρόβλημα είναι, ότι πολλοί δεν ξέρουν ότι δεν εξαντλούν τους στόχους για πρόσληψη βιταμίνης D, δεδομένου ότι τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων μπορεί να εμφανιστούν ως συμπτώματα άλλων ασθενειών! Έτσι, πώς ξέρεις εάν σου λείπει; Αν απαντήσεις θετικά στις παρακάτω 5 ερωτήσεις μάλλον έχεις καταλάβει ότι κάτι πάει λάθος και καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου ώστε να κλείσετε ραντεβού για μια απλή εξέταση αίματος, ώστε να ελέγξει τα επίπεδά σου.

  1. Ιδρώνεις σε μεγάλο βαθμό; Αν ιδρώνεις συνεχώς, ακόμα και χωρίς να κάνεις κάποια δραστηριότητα, μάλλον έχεις πρόβλημα με τα επίπεδα της βιταμίνης D. “Ένα ιδρωμένο κεφάλι είναι ένα από τα πρώτα, κλασσικά σημάδια της ανεπάρκειας της βιταμίνης D”, λέει ο Holick. Παρά το γεγονός ότι η διατροφή αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσό της πρόσληψης της βιταμίνης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει.
  2. Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς, ακόμα και αν έχεις κόψει την καφεΐνη ίσως έχεις έλλειψη. Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το ήμισυ των ασθενών που ήρθαν στην κλινική ύπνου είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης  D.
  3. Έχεις σπάσει κάποιο κόκκαλο πρόσφατα; Μαζί με το ασβέστιο, η βιταμίνη D είναι κρίσιμης σημασίας για έναν ισχυρό σκελετό. Όταν δεν προσφέρεις αρκετό ασβέστιο στον οργανισμό σου εκείνος επιλέγει να το αφαιρέσει από τα κόκκαλα και να το προωθήσει στην κυκλοφορία του αίματος, αφήνοντάς σε, σε μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα. Η έρευνα του Holick δείχνει ότι ένας οργανισμός με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ακόμα και να επιταχύνει ή να επιδεινώσει την οστεοπόρωση.
  4. Αρρωσταίνεις συχνά; Μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, βρήκε ότι οι ενήλικες που έχουν χαμηλά επίπεδα D είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν ένα πρόσφατο κρυολόγημα, βήχα, ή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Αυτό μπορεί να είναι γιατί οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στη γρίπη τον Χειμώνα, όταν η βιταμίνη D από τον ήλιο είναι ελάχιστη.
  5. Έχεις απότομες αλλαγές στην διάθεσή σου; Η άσχημη ψυχολογική κατάσταση και η έλλειψη της βιταμίνης D συχνά πηγαίνουν χέρι-χέρι. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη εργάζεται σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την κατάθλιψη ή τις επιπτώσεις της διάθεσης όπως η σεροτονίνη.

Κι αν τελικά βλέπεις ότι έχεις έλλειψη αυτής της βιταμίνης, μην πανικοβάλλεσαι. Απευθύνσου στον γιατρό σου για να κάνεις τυπικές εξετάσεις, φρόντισε να εκτίθεσαι περισσότερο στον ήλιο, κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D κι αν χρειάζεται, ο γιατρός σου θα σου συστήσει να αγοράσεις βιταμίνη από το φαρμακείο σε κάψουλες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News