Το μυαλό σου θα πρέπει πάντα να είναι καθαρό, γιατί εάν δεν λειτουργεί αυτό, τότε δεν μπορείς να λειτουργήσεις γενικά. Πρέπει να το φροντίζεις, να το αγαπάς και κυρίως να το ξεκουράζεις όταν το έχει πραγματικά ανάγκη. Νέα νέα έρευνα σε βοηθά να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου για να βελτιώσεις την υγεία και την απόδοσή του. Μάλιστα, υπάρχει μια στιγμή στο τέλος της ημέρας που θα πρέπει κι εσύ να εφαρμόσεις!

Φυσικά και η νευροεπιστήμη αναφέρεται στον ποιοτικό ύπνο και, ειλικρινά έλλειψή του ποιοτικού ύπνου δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά την έρευνα.

Στο περιοδικό Translational Neurodegeneration οι ειδικοί μελέτησαν τις καταστροφικές ασθένειες των κινητικών νευρώνων όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig. 

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για το ALS και οι ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν εάν η βλάβη του γλυμφικού συστήματος του σώματος, το οποίο απομακρύνει την αρνητική ενέργεια από τον εγκέφαλο, μπορεί να σχετίζεται με την έναρξη της νόσου αρχικά. 

Ο λόγος που δεν πρέπει να σε παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση

«Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κοιμάμαι;» Οι ειδικοί εξηγούν

Για να κατανοήσεις το πείραμά τους, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε λίγο για το πώς το σώμα σου επεξεργάζεται την πρωτεΐνη και πώς λειτουργεί το γλυμφικό σύστημα. 

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές , το σώμα μας βασίζεται σε μακριές αλυσίδες πρωτεϊνών, καθεμία από αμινοξέα, τα οποία ευθυγραμμίζονται «για να εκτελέσουν συγκεκριμένες εργασίες όπως η δημιουργία αντισωμάτων για την καταπολέμηση της μόλυνσης, η υποστήριξη των κυττάρων ή η μεταφορά μορίων».

Όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά, το σώμα μπορεί να συσσωρεύσει «πρωτεΐνες που δεν έχουν διπλωθεί σωστά». Είναι το γλυμφικό σύστημα που απομακρύνει αυτού του είδους τα απόβλητα από τον εγκέφαλο, λειτουργώντας κυρίως ενώ κοιμόμαστε.

Έτσι, η μελέτη των ερευνητών περιελάμβανε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να εκφράζουν μια ανθρώπινη πρωτεΐνη που παρατηρείται σε ανθρώπους ασθενείς με ALS. Όταν τάισαν τα ποντίκια με τροφή στα οποία είχαν κολλήσει ένα αντιβιοτικό που εξουδετερώνει την ανθρώπινη πρωτεΐνη, γέρασαν κανονικά. 

Αλλά όταν τάισαν τα ποντίκια τροφή χωρίς αντιβιοτικά και συσσωρεύτηκαν οι τροποποιημένες ανθρώπινες πρωτεΐνες, τα ποντίκια άρχισαν να εμφανίζουν «κλασικά σημάδια ALS, συμπεριλαμβανομένων προοδευτικών μυϊκών βλαβών και ατροφίας του εγκεφάλου».

Όλα όσα πρέπει να αποφύγεις πριν πέσεις για ύπνο

Από εκεί, χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να εξετάσουν τις δομές του εγκεφάλου των ποντικών και διαπίστωσαν ότι στα ποντίκια με την ανθρώπινη πρωτεΐνη ακάλυπτη, η γλυφική ​​κάθαρση ήταν σημαντικά λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι στα ποντίκια που δεν είχαν τροποποιηθεί γενετικά.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη γλυφική ​​κάθαρση, την οποία αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης με βάση προηγούμενες έρευνες, περιλαμβάνουν:

  • κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βρίσκονται στα ψάρια
  • μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (η έμφαση δίνεται στη μέτρια , οι υψηλές δόσεις αλκοόλ είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα)
  • άσκηση και
  • ο ύπνος σε πλάγια στάση
τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κοιμάμαι
Pexels

Ο ύπνος στο πλάι, αντί με το πρόσωπο προς τα κάτω ή ανάσκελα, μπορεί να αυξήσει τη λειτουργία καθαρισμού του εγκεφάλου της γλυφικής κάθαρσης.

Η στάση που κοιμάσαι επηρεάζει την υγεία σου μ’ αυτόν τον τρόπο!

«Οι λόγοι για αυτό δεν έχουν ανακαλυφθεί πλήρως», έγραψε ο  συγγραφέας της μελέτης David Wright, «αλλά πιθανώς σχετίζεται με τις επιπτώσεις της βαρύτητας, της συμπίεσης και του τεντώματος του ιστού».

Από την συγκεκριμένη έρευνα φαίνεται ότι μια απλή συνήθεια, όπως το να μαθαίνεις να κοιμάσαι στο πλάι, μπορεί να προσφέρει απτά οφέλη. Μπορεί να είναι ακόμα πιο εύκολο από ό,τι νομίζεις, οπότε φρόντισε τον εαυτό σου ακόμα και με τον πιο απλό τρόπο, όταν κοιμάται. Να θυμάσαι πως μια ξεχωριστή βιολογική λειτουργία του ύπνου και είναι να «καθαρίζει» το χάος που συσσωρεύεται ενώ είμαστε ξύπνιοι.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News