Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη τα σημάδια ενός κρυολογήματος. Καταρροή, συμφόρηση, φτέρνισμα, βήχας και πάει λέγοντας…Πώς καταλαβαίνεις, όμως, ότι πρόκειται όντως για κρυολόγημα κι όχι για κάτι πιο σοβαρό;

Τώρα που ο χειμώνας πλησιάζει το κρυολόγημα, η γρίπη και ο Covid – 19 θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, πώς, όμως, μπορείς να διαχωρίσεις τι απ’ όλα έχεις; Παρακάτω θα σου λυθούν όλες οι απορίες!

6 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι δεν έχεις ένα απλό κρυολόγημα:

Τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από τέσσερις ημέρες

Το κοινό κρυολόγημα διαρκεί περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες. Τις περισσότερες φορές ξεκινά με μία ενόχληση στο λαιμό, συμφόρηση και καταρροή και στη συνέχεια, συνήθως, αναπτύσσεται βήχας. Ενώ ο βήχας και το μπούκωμα μπορεί να επιμείνουν, τα περισσότερα συμπτώματα κρυολογήματος θα πρέπει να εξαφανιστούν μετά από τέσσερις ημέρες. Χρειάζεται να ξεκουραστείς και να ενυδατωθείς πολύ!

Εάν τα συμπτώματά σου διαρκέσουν περισσότερες μέρες τότε μπορεί να έχεις γρίπη, οπότε το καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Επέστρεψες πρόσφατα από ένα μεγάλο ταξίδι

Τα μεγάλα διεθνή ταξίδια αποτελούν κόκκινο σημαιάκι για όλους τους γιατρούς. Είναι πολύ πιθανό αν κάνεις πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, κάποια στιγμή να κολλήσεις κάποιου είδους λοίμωξη. Μπορεί να είναι ανησυχητική, μπορεί και όχι, εσύ το καλύτερο που έχεις να κάνεις, εάν τα συμπτώματά σου δεν υποχωρούν, είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

σημάδια ενός κρυολογήματος.

4+1 πράγματα που δεν είχες σκεφτεί ότι μπορούν να αποτρέψουν ένα κρυολόγημα!

Όταν έχεις υψηλό πυρετό

Η ερώτηση: «Μπορείς να ανεβάσεις πυρετό αν είσαι κρυωμένη;» Είναι αρκετά πιο περίπλοκη απ’ όσο πιστεύεις. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι αρκετά σύνηθες το φαινόμενο να ανεβάζεις πυρετό εάν είσαι κρυωμένη, γι’ αυτό αν ο πυρετός δεν υποχωρεί ή είναι αρκετά ανεβασμένος πρέπει να επισκεφτείς αμέσως τον γιατρό σου. Ο οργανισμός σου θέλει κάτι να σου πει.

Ενοχλήσεις στο στομάχι

Η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια δε συνοδεύονται από το κρυολόγημα. Οπότε εάν τα συμπτώματα σου θυμίζουν κάτι από αυτά, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό, όπως γρίπη και είναι πολύ σημαντικό να λάβεις ιατρική φροντίδα.

Πόνος στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή

Εάν και ο βήχας είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, όταν βλέπεις ότι είναι πιο έντονος και δεν υποχωρεί, ενώ παράλληλα συνοδεύεται με πόνο και δυσκολία στην αναπνοή, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά απ’ όσο νομίζεις. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα δεν πρέπει να τα αγνοήσεις, καθώς μπορεί να υποδηλώνουν πνευμονία ή βρογχίτιδα.

5 τροφές για όταν νιώθεις άρρωστος και σου έχει κοπεί η όρεξη

Πόνος σε ολόκληρο το σώμα

Ένα απλό και κοινό κρυολόγημα δεν είναι κάτι απλό, αλλά δεν πρέπει να προκαλεί πόνους σε ολόκληρο το σώμα. Από την άλλη πλευρά, η γρίπη μπορεί να κάνει τους μύες και το σώμα σου να αισθάνονται πόνους και μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κόπωση και ρίγη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News