Κορονοϊός και HIV λοίμωξη: Τι συμβαίνει όταν η πανδημία του κορονοϊού απειλεί εκατομμύρια άτομο, όμως το AIDS συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως; Τα άτομα με AIDS είναι πιο ευάλωτα στον νέο κορονοϊό;

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει αλλάξει για τα καλά τις ζωές όλων μας. Εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο έχουν νοσήσει από τον ιό αυτό, ο οποίος έχει στερήσει χιλιάδες ζωές και μας έχει δείξει πως δεν έχει σκοπό να χάσει εύκολα τη μάχη.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν είναι λίγοι και αυτοί που δίνουν τη δική τους μάχη, μια μάχη πολύ δύσκολη από στον HIV, ο οποίος δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Ωστόσο, τα άτομα αυτά είναι πιο ευάλωτα στην COVID-19; Μπορούν να νοσήσουν πιο βαριά; Πρέπει να προσέξουν κάτι παραπάνω;

Κορονοϊός και HIV: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα ΗIV θετικά άτομα τα οποία λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για μόλυνση με κορονοϊό ή εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων. Τα ΗIV θετικά άτομα τα οποία δεν βρίσκονται υπό αγωγή ή δεν έχουν επιτύχει καταστολή του ιικού τους φορτίου, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Τα μεγαλύτερης ηλικίας HIV θετικά άτομα και εκείνα με υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης, ώστε να προληφθεί η συλλοίμωξη με κορονοϊό, κάτι που ισχύει και στο γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ απαντά σε πολλές ερωτήσεις που σίγουρα έχουν άτομα με AIDS και μη.

Η λοίμωξη από το νέο κορονοϊό (COVID-19) είναι πιο σοβαρή μεταξύ ατόμων που ζουν με την HIV λοίμωξη;

Όχι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι τα HIV θετικά άτομα τα οποία λαμβάνουν αποτελεσματική θεραπεία βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό. Επιπρόσθετα, δεν έχει φανεί ότι είναι πιο πιθανό, τα άτομα αυτά, να εκδηλώσουν πιο σοβαρά συμπτώματα, εφόσον η νόσος τους αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά.

Είναι πιο επικίνδυνο να νοσήσουν ορισμένα HIV θετικά άτομα;

ΗIV θετικά άτομα τα οποία είναι ανοσοανεπαρκή θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά, ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό. Μεταξύ των ατόμων αυτών περιλαμβάνονται άτομα με:

  • Χαμηλό αριθμό CD4 κυττάρων
  • Υψηλό ιικό φορτίο, ή
  • Πρόσφατη εμφάνιση καιροσκοπικής λοίμωξης.

Ο λόγος είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τον ιό. Επίσης, είναι γνωστό, ότι τα άτομα αυτά είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όταν δεν ελέγχεται καλά η HIV λοίμωξή τους. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό η αγωγή να λαμβάνεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του θεράποντα – όπως πάντα, αλλά ιδιαίτερα στην παρούσα φάση. Απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας σε περίπτωση που δεν λαμβάνετε θεραπεία ή αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες που αφορούν στη συμμόρφωσή σας σε αυτή.

Όπως και στο γενικό πληθυσμό, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν με την HIV λοίμωξη και εκείνα με υποκείμενα νοσήματα (καρδιοαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα κ.ά.) θα πρέπει να είναι, επίσης, προσεκτικά.

Αν είσαι HIV θετικός/-η πρέπει κατά βάση να τηρείς τις ίδιες προφυλάξεις με τους υπόλοιπους για να προφυλαχθείς από τον κορονοϊό.

κορονοϊός και HIV
Freepik

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον COVID-19;

  • Προσπαθήστε να έχετε απόθεμα – τουλάχιστον 30 ημερών – της αντιρετροϊκής σας αγωγής στο σπίτι (ιδανικά 2 μηνών).
  • Διατηρήστε την απαραίτητη συμμόρφωση ως προς τη θεραπεία σας και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να επικοινωνήσετε με τη Μονάδα Λοιμώξεων ή το Εξωτερικό Ιατρείο όπου παρακολουθείστε.
  • Κάντε έναν σχετικό σχεδιασμό για την περίπτωση που εμφανίσετε σχετική συμπτωματολογία και χρειαστεί να μείνετε σπίτι σε απομόνωση (συνεννόηση με γείτονες/φίλους/συγγενείς για προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων, φροντίδα τέκνων ή κατοικίδιων).
  • Σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει όλα τα απαιτούμενα εμβόλια (π.χ. το εμβόλιο έναντι του ιού της γρίπης και του πνευμονιοκόκκου)
  • Βεβαιωθείτε ότι τρέφεστε σωστά, ασκείστε όσο το δυνατό περισσότερο (ακόμα και στο σπίτι) και ξεκουράζεστε επαρκώς (τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου ημερησίως).

Είμαι HIV θετικός/-ή, τι θα πρέπει να κάνω σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων αναπνευστικής λοίμωξης;

Αν εμφανίσετε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, καταρροή, πυρετός ≤37,6 °C, πονόλαιμο) παραμείνετε στο σπίτι σε απομόνωση και επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σας για αξιολόγηση. Απαραίτητη κρίνεται η τακτική επικοινωνία με επαγγελματία υγείας καθ’όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης και ιδιαίτερα σε περίπτωση επιδείνωσης ή εμμονής (για >5 ημέρες) των συμπτωμάτων σας.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η λοίμωξη από το νέο κορονοϊό είναι ήπια και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας.

Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμμορφώνεστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

Μπορεί η αντιρετροϊκή αγωγή να χορηγηθεί για τη θεραπεία του COVID-19;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο που προκαλείται από το νέο κορονοϊό. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ η υποστηρικτική αγωγή των κρουσμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Πολλές πιθανές θεραπείες εξετάζονται σε καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές (μεταξύ των οποίων και ορισμένα αντιρετροϊκά σκευάσματα). Ωστόσο, έως ότου ολοκληρωθούν, δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι είναι αποτελεσματικές έναντι του COVID-19.

Επισημαίνεται ότι οι παρούσες πληροφορίες βασίζονται στα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News