Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που πολλοί αντιμετωπίζουν αλλά δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει. Η κακή στάση του σώματος μαζί με πολλές καθημερινές συνήθειες βλάπτουν την σπονδυλική στήλη χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι. Μέχρι να νιώσεις τον πόνο.

Υπάρχει πολλοί λόγοι για τον χρόνια πόνο στην πλάτη και στη μέση και οι επιστήμονες μας αποκαλύπτουν πολλούς από αυτούς. Η κακή στάση σώματος και αρκετές καθημερινές συνήθειες βλάπτουν την σπονδυλική στήλη κι εσύ απλά τα αγνοείς ή τα γνωρίζεις και δεν κάνεις τίποτα γι’ αυτά.

Επειδή δεν θέλεις, όμως, να πονάς για το υπόλοιπο της ζωής σου και να σου παρουσιαστούν ένα σωρό θέματα υγείας, θα πρέπει να δώσεις προσοχή.

Καθημερινές συνήθειες βλάπτουν την σπονδυλική στήλη

Το κάπνισμα

Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία σου ούτως ή άλλως. Αλλά εκτός από τους κινδύνους που ήδη γνωρίζεις, το κάπνισμα προκαλεί πόνους στην πλάτη επειδή η νικοτίνη που περιέχεται στο τσιγάρο διακόπτει τη φυσιολογική ροή του αίματος γύρω από το νωτιαίο μυελό!

Διαταραχή των κιρκαδικών ρυθμών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατάσταση των κυττάρων στους μεσοσπονδύλιους δίσκους εξαρτάται άμεσα από το πόσο σταθερός είναι ο κύκλος της ημέρας και της νύχτας.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι όταν διαταράσσονται οι κιρκαδικοί μας ρυθμοί (λόγο αϋπνίας, ηλικίας), αυτά τα κύτταρα δεν λειτουργούν σωστά, προκαλείται χρόνια φλεγμονή και μας κάνουν πιο ευάλωτους. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι ορισμενες φυσικές αντιφλεγμονώδεις χημικές ουσίες στο σώμα μας παράγονται καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έτσι, για να επιβραδύνεις τη γήρανση του νωτιαίου μυελού, θα πρέπει να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα για να μη νιώθεις σαν zombie κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ορθοστασία

συνήθειες βλάπτουν την σπονδυλική στήλη

Όλοι γνωρίζουν ότι η ορθοστασία είναι επικίνδυνη. Η ορθοστασία δεν επηρεάζει απλώς την σπονδυλική στήλη, το λαιμό αλλά και τους ώμους σου. Η λάθος στάση σώματος μπορεί να έχει φρικτές συνέπειες στον κορμό και προκαλεί χρόνιο πόνο.

Οι μύες μας και οι αρθρώσεις πρέπει να είναι ευέλικτα για να διατηρηθούν υγιή και η κακή στάση σώματος είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Τις περισσότερες φορές, οι ώμοι βρίσκονται στη λάθος θέση και αυτό σημαίνει ότι δεν ελέγχεις το πάνω μέρος του σώματός σου.

Πρέπει να κάθεσαι, να είσαι και όρθιος αλλά και να ξαπλώνεις. Όλα με μέτρο.

Φοράς λάθος παπούτσια

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να οφείλεται και στα λάθος παπούτσια που φοράς. Τα τακούνια για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσουν τη σπονδυλική στήλη. Επένδυσε σε ποιοτικά παπούτσια είναι πιο σημαντικό απ’ όσο νομίζεις.

Δεν ξεκουράζεσαι αρκετά

συνήθειες βλάπτουν την σπονδυλική στήλη

Πολλοί από μας δεν δίνουμε βάση στο πρώτο “καμπανάκι” που μας λέει πως έχουμε κουραστεί! Νιώθουμε πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα και συνεχίζουμε τη δουλειά μας σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Είναι σημαντικό να ξεκουράζεσαι για να ξεκουράσεις και την πλάτη σου. Μια στάση που θα σε ανακουφίσει είναι να ξαπλώσεις και να σηκώσει λίγο τα πόδια σου ψηλά.

Τα κινητά

Φυσικά τα κινητά επιβαρύνουν την κατάσταση. Αν είσαι όλη την ώρα πάνω από ένα κινητό και στέλνεις μηνύματα τότε είναι λογικό να πονέσει ο αυχένας, η πλάτη και όλη η σπονδυλική σου στήλη.

Σταμάτα να είσαι εθισμένος στο κινητό σου και πρόσεξε τη στάση του σώματός σου κάθε φορά που το χρησιμοποιείς.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News