Το check up για τον καρκίνο του μαστού είναι κάτι το οποίο όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αφού οι εξετάσεις διαλογής χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό καρκίνου πριν ακόμα το άτομο εμφανίσει συμπτώματα. Όμως κάθε πότε πρέπει να κάνεις το check up σου σύμφωνα με την ηλικία σου;

Κάθε πότε πρέπει να κάνεις check up για τον καρκίνο του μαστού

  • Οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 ετών θα πρέπει να ξεκινήσουν τον ετήσιο έλεγχο καρκίνου του μαστού με μαστογραφίες (ακτινογραφίες του μαστού) εάν το επιθυμούν.
  • Οι γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών πρέπει να λαμβάνουν μαστογραφίες κάθε χρόνο.
  • Οι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω πρέπει να κάνουν μαστογραφίες κάθε 2 χρόνια ή μπορούν να συνεχίσουν τον ετήσιο έλεγχο.
  • Ο έλεγχος πρέπει να συνεχιστεί όσο μια γυναίκα είναι σε καλή υγεία και αναμένεται να ζήσει 10 ακόμη χρόνια ή και περισσότερο.

Ορισμένες γυναίκες – λόγω του οικογενειακού ιστορικού τους, μιας γενετικής τάσης ή ορισμένων άλλων παραγόντων – θα πρέπει να εξετάζονται με μαγνητικές τομογραφίες μαζί με μαστογραφίες. (Ο αριθμός των γυναικών που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία είναι πολύ μικρός.)

καρκίνος του μαστού
Freepik

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των Διεθνών Οργανισμών Υγείας επίσης συστήνεται:

Για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου (>25%) συστήνεται ετήσια μαστογραφία και μαγνητική τομογραφία. Η έναρξη καθορίζεται γύρω στην ηλικία των 30ετών.
Σ’ αυτή την ομάδα ανήκουν:

  • Φορείς γνωστών μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1 – BRCA2
  • Γυναίκες που έχουν λάβει Ακτινοθεραπεία στο μεσοθωράκιο σε ηλικία 10-30ετών
  • Γυναίκες με συγγενή 1ου βαθμού (γονέα, αδελφή, παιδί) με BRCA1 –BRCA2 μετάλλαξη έστω κι αν δεν έχουν υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο
  • Γνωστά κληρονομικά σύνδρομα π.χ (Li-Fraumeni κ.ά.)

Για τις γυναίκες μετρίου κινδύνου (<15%)

Σ’ αυτή την ομάδα ανήκουν:
• Γυναίκες με ατομικό ιστορικό καρκίνου μαστού, DCIS, LCIS ή ADH ή ALH
(DCIS= πορογενές καρκίνωμα in situ, LCIS= λοβιακό, ADH= άτυπη επιθηλιακή υπερπλασία, ALH= άτυπη λοβιακή υπερπλασία)
• Γυναίκες με πυκνούς μαστούς

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να ενισχύουν ή να αποθαρρύνουν την συμπληρωματική χρήση μαγνητικής τομογραφίας μαζί με μαστογραφία.

Μαστογραφία πρέπει επίσης να πραγματοποιείται για την παρακολούθηση γυναικών με ιστορικό προηγούμενης επεμβάσεως στο μαστό, για τη διερεύνηση κλινικών ευρημάτων από την ψηλάφηση, καθώς και για περαιτέρω έλεγχο ύποπτου υπερηχογραφικού ευρήματος. Η μαστογραφία πρέπει να συνδυάζεται πάντα με κλινική εξέταση από έμπειρο ιατρό.

Τώρα γνωρίζεις κάθε πότε πρέπει να κάνει check up για τον καρκίνο του μαστού και φρόντισε να είσαι τυπική με την χρονική περίοδο των ιατρικών σου ραντεβού καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί μεθαύριο να σώσεις τη ζωή σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News