Για δύο χρόνια, η πανδημία του COVID-19 άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Σε κάποιους από εμάς το αλκοόλ έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας και με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωσή του γινόταν όλο και πιο έντονη. Πώς, όμως, μπορείς να ελέγξεις ότι δεν βαδίζεις προς επικίνδυνες κατευθύνσεις, όπως είναι η εξάρτηση;

Σύμφωνα με έρευνες το βαρύ ποτό στις γυναίκες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των ηπατικών προβλημάτων και των ατυχημάτων, αυξήθηκε κατά 25% το 2020.

Από πολλές απόψεις, είναι κατανοητό, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Με τους ανθρώπους που εργάζονται εξ αποστάσεως, [οι άνθρωποι] δεν χρειαζόταν απαραίτητα να τηρούν τις συμβατικές ώρες εργασίας και αυτό έκανε την ημέρα το ποτό πιο συνηθισμένο από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες μεταξύ πολλών επαγγελματιών», δήλωσε ο Sanam Hafeez , νευροψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Με περιορισμένους τρόπους διασκέδασης και με πολλούς ανθρώπους που ήταν απομονωμένοι, το αλκοόλ έγινε η «εύκολη λύση» για να ξεπεράσουν πολύ δύσκολες στιγμές».

Αλλά καθώς περνάει η πανδημία, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ελέγξεις τον εαυτό σου και την σχέση που έχεις αποκτήσει με το αλκοόλ. Ακολουθούν πέντε απλές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις:

Ξέρεις ότι οι έξυπνοι καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ;

Σημάδια εξάρτησης από το αλκοόλ: Πώς θα το καταλάβεις;

Έχουν αλλάξει τα μοτίβα σου;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός των ατόμων στην «gray area» – ένας μη κλινικός όρος που αναφέρεται σε άτομα των οποίων το ποτό υπάρχει στην ζωή τους σε ένα θολό τοπίο μεταξύ των δύο άκρων – αυξάνεται. Όσοι βρίσκονται στην gray area δεν έχουν απαραίτητα πρόβλημα με το αλκοόλ. Αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν αμφισβητείς τη σχέση σου με το ποτό, είναι σημαντικό να διερευνήσεις το γιατί.

Ένας τρόπος είναι να παρακολουθείς στενότερα τις τρέχουσες συνήθειές σου και να είσαι ειλικρινείς με τον εαυτό σου σχετικά με το εάν αυτές οι συνήθειες έχουν αλλάξει. Είσαι κάποια που έπινε μόνο σε κοινωνικά event, αλλά τώρα πίνει κάθε βράδυ; Πίνεις περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν; Ξεκίνα να ψάχνεις για αλλαγές και νέα μοτίβα.

Σκέφτεσαι όλη μέρα το αλκοόλ;

Μπορεί να υπάρχουν μέρες που θα πιάσεις τον εαυτό σου να ανυπομονεί για ένα πολύ δροσερό μπουκάλι κρασί που σκοπεύεις να ανοίξεις με το βραδινό σου ή την φίλη σου που θα συναντήσεις και θα βγείτε και να αισθάνεσαι ενθουσιασμένη για αυτό. Αν παρατηρήσεις ότι μία τέτοια κατάσταση συμβαίνει συχνά, τότε μάλλον πρέπει να αρχίσεις να αναρωτιέσαι.

σημάδια εξάρτησης από το αλκοόλ
Freepik

Μπορείς να τηρήσεις τα όρια που έχεις θέσει στον εαυτό σου;

Συχνά, οι άνθρωποι που αμφισβητούν τη σχέση τους με το αλκοόλ ή που θέλουν συγκεκριμένα να μειώσουν το αλκοόλ, θέτουν προγραμματισμένα όρια ή στόχους. Για μερικούς ανθρώπους, το σχέδιο που προσπαθούν να ακολουθήσουν είναι να πίνουν μόνο ορισμένες νύχτες της εβδομάδας. 

Εάν διαπιστώσεις ότι κάνεις αυτού του είδους τις «συμφωνίες» με τον εαυτό σου και ότι δεν μπορείς πραγματικά να τις ακολουθήσεις, είναι μία καλή ιδέα να διερευνήσεις το γιατί.

Μπορείς να απομακρυνθείς για λίγο από το ποτό;

Πρώτα, μια υπενθύμιση: Καμία από τις ερωτήσεις σε αυτό το άρθρο δεν είναι διαγνωστική, που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα αυτές που θα χρησιμοποιούσε ένας γιατρός για να μετρήσει εάν κάποιος αντιμετωπίζει διαταραχή στην κατανάλωση του αλκοόλ. 

Αλλά αν είσαι κάποια που απλώς αμφισβητεί τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ στη ζωή της, τότε μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνεις ένα διάλειμμα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και να δεις πώς θα πάει.

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ το δέρμα σου;

Τι πιστεύουν οι φίλοι ή τα αγαπημένα σου πρόσωπα για την κατανάλωση αλκοόλ;

Τελικά, τυχόν αλλαγές που κάνεις όσον αφορά το ποτό σου θα ξεκινήσουν και θα τελειώσουν με εσένα. Αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνεις ένα check in με έναν έμπιστο φίλο, σύντροφο ή συγγενή για να λάβεις σχόλια. Ρώτησέ τους, λοιπόν, αν παρατηρούν αλλαγές στο ποτό ή στη συμπεριφορά σου.

Αντίθετα, εάν αισθάνεσαι την ανάγκη να κρύψεις τη χρήση αλκοόλ από τους ανθρώπους στη ζωή σου, αυτό είναι ένα πιθανό red flag.

Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως εάν έχεις ανησυχίες ή προβληματισμούς σχετικά με τις παραπάνω ερωτήσεις και τη σχέση σου με το αλκοόλ, μπορείς να απευθυνθείς πάντα σε έναν ειδικό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News