Ποια είναι η σύνδεση οδοντόκρεμας και κορονοϊού; Θα μπορούσαν οι οδοντόκρεμες να εξουδετερώσουν τον ιό που προκαλεί τον covid19, κι αν ναι ποια συγκεκριμένα προϊόντα; Διάβασε παρακάτω όσα αναφέρει η Colgate για τα συμπεράσματά της μετά τις εργαστηριακές μελέτες που έκανε.

Η σύνδεση οδοντόκρεμας και κορονοϊού

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι οδοντόκρεμες που περιέχουν ψευδάργυρο ή κασσίτερο και στοματικά διαλύματα με χλωριούχο κετυλπυριδίνιο (CPC) εξουδετερώνουν τον ιό που προκαλεί COVID-19 κατά 99,9%. Οι μελέτες αποτελούν μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος της Colgate, το οποίο περιλαμβάνει κλινικές μελέτες σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των προϊόντων στοματικής φροντίδας στη μείωση του ιικού φορτίου  στο στόμα, επιβραδύνοντας δυνητικά τη μετάδοση του ιού COVID-19. 

Ποια είναι ακριβώς τα συμπεράσματα των εργαστηριακών μελετών;

Στις εργαστηριακές μελέτες -τις πρώτες που περιλαμβάνουν οδοντόκρεμα- οι οδοντόκρεμες Colgate Total και Meridol εξουδετέρωσαν το 99,9% του ιού μετά από δύο λεπτά επαφής. Τα στοματικά διαλύματα Colgate Plax και Colgate Total είχαν αντίστοιχη αποτελεσματικότητα μετά από 30 δευτερόλεπτα. Οι μελέτες που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο διεξήχθησαν σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του New Jersey (NJMS) του Πανεπιστημίου Rutgers και με Περιφερειακά Εργαστήρια Βιοασφάλειας. 

σύνδεση οδοντόκρεμας και κορονοϊού
Freepik

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ορισμένες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί COVID-19, μειώνοντας προσωρινά το ιικό φορτίο στο στόμα. Ο ιός εξαπλώνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή μικρών σωματιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται, τραγουδάει, μιλάει ή αναπνέει, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ. 

«Βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια των κλινικών μας ερευνών, αλλά τα προκαταρκτικά εργαστηριακά και κλινικά μας αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα», δήλωσε η Δρ. Maria Ryan, Επικεφαλής του Τμήματος Κλινικών Δοκιμών της Colgate. «Ενώ το βούρτσισμα και η χρήση στοματικού διαλύματος δεν αποτελούν θεραπεία ή τρόπο πλήρους προστασίας ενός ατόμου από τη μόλυνση, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μετάδοσης και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, συμπληρώνοντας το όφελος που εξασφαλίζουμε από τη χρήση μάσκας, την κοινωνική αποστασιοποίηση και το συχνό πλύσιμο των χεριών».

Ο Δρ. David Alland, Επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων και Διευθυντής του Κέντρου για την Αντιμετώπιση του COVID-19 και την Ετοιμότητα σε Περιπτώσεις Πανδημίας, που διεξήγαγε τη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Rutgers μαζί με τους συναδέλφους του Δρ. Pradeep Kumar και Δρ. Riccardo Russo, δήλωσε σχετικά με τη σύνδεση οδοντόκρεμας και κορονοϊού: «Δεδομένου ότι το σάλιο μπορεί να περιέχει ποσότητες ιού συγκρίσιμες με εκείνες που βρίσκουμε στη μύτη και το λαιμό, είναι πιθανό ο ιός SARS-CoV-2 που προέρχεται από το στόμα να συμβάλει στη μετάδοση της νόσου, ειδικά σε ασυμπτωματικούς φορείς COVID-19, οι οποίοι δε βήχουν. Αυτό δείχνει ότι η μείωση του ιικού φορτίου στο στόμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης κατά το διάστημα στο οποίο είναι ενεργά τα προϊόντα στοματικής υγιεινής»

Μια οδοντίατρος μας εξηγεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής, ώστε να έχουμε υγιές χαμόγελο πίσω από την μάσκα του covid19

Παράλληλα με την εργαστηριακή μελέτη, η Colgate χρηματοδότησε μια κλινική μελέτη σε περίπου 50 άτομα που νοσηλεύονταν με COVID-19. Η μελέτη αυτή έδειξε την ικανότητα των στοματικών διαλυμάτων Colgate Total (με CPC και ψευδάργυρο), Colgate Peroxyl και Colgate PerioGard να μειώνουν ουσιαστικά το ιικό φορτίο στο στόμα, προσωρινά. Περαιτέρω κλινικές ερευνητικές μελέτες σχετικά με την οδοντόκρεμα και το στοματικό διάλυμα, υπό τη χορηγία της Colgate, βρίσκονται σε πρωταρχικά στάδια στο Rutgers, στο Ινστιτούτο Albert Einstein στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στην Οδοντιατρική Σχολή Chapel Hill Adams, με περίπου 260 άτομα με COVID-19 να συμμετέχουν σε αυτές τις μελέτες.

Η Colgate συνεργάζεται με πληθώρα ερευνητών σε όλο τον κόσμο για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας σχετικά με τη διερεύνηση της δυνατότητας ορισμένων προϊόντων στοματικής φροντίδας να μειώνουν το στοματικό φορτίο, ως στρατηγική μείωσης κινδύνου. Πιστεύουμε ότι η στοματική υγιεινή μπορεί να παίξει ρόλο στην καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας, από κοινού με άλλα προληπτικά μέτρα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News