Η μάσκα για τον κορονοϊό έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, έχει γίνει κομμάτι της, και αποτελεί το νούμερο ένα πράγμα που προσέχουμε να μην ξεχάσουμε φεύγοντας απ’ το σπίτι. Μπορεί να την φοράμε για μήνες ή και για χρόνια ακόμα, και όσο κι αν ακούγεται κουραστικό αυτό, είναι απαραίτητο για την προστασία μας.

Κι αφού την φοράμε που την φοράμε, μας γεννιούνται διάφορες απορίες! Η μάσκα για τον κορονοϊό προστατεύει και απ’ την ατμοσφαιρική ρύπανση; Τι λένε επιστήμονες γι’ αυτό;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Η χρήση προστατευτικής μάσκας μπορεί να μας βοηθήσει να προστατευτούμε και από ορισμένους κινδύνους για την υγεία απ’ την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με την American Lung Association, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Ο κατάλογος των καταστάσεων και των ασθενειών που έχουν συνδεθεί με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι εξαιρετικά μεγάλος. Εν συντομία, περιλαμβάνει άσθμα, καρκίνο του πνεύμονα και παθήσεις της καρδιάς. Όμως, αποδεικνύεται ότι οι μάσκες προσφέρουν πραγματικά κάποιο μέτρο προστασίας.

Η μάσκα για τον κορονοϊό μας προστατεύει και απ’ την γρίπη;

μάσκα για τον κορονοϊό
Pexels/EVG Culture

Πόσο βοηθάει όμως η μάσκα για τον κορονοϊό στην προστασία ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ο Richard Peltier, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, εξηγεί στο Women’s Health Mag πώς ακριβώς λειτουργεί η προστασία απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι κοινές μάσκες που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι στην καθημερινότητά μας είναι εφικτό να φιλτράρουν τα σωματίδια που υπάρχουν στον αέρα και να μας προστατεύσουν

Όμως, εάν η μάσκα δεν είναι καλής ποιότητας, το αποτέλεσμά της απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι μεγάλο, καθώς τα σωματίδια είναι τόσο μικρά που μπορούν να διαπεράσουν τις ίνες των μασκών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει και μηδενική προστασία.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, έγινε μια μελέτη το 2016 εξετάζοντας την προστασία του ανθρώπου με μάσκα, και βρήκαν ότι ένα 15 έως 30% των σωματιδίων μπλοκαρίστηκαν.

μάσκα για τον κορονοϊό
Unsplash/ Tore F

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις υφασμάτινες μάσκες και τις χειρουργικές μάσκες όταν μιλάμε για τη ρύπανση;

Καμία απ’ τις δύο δεν ταιριάζει πολύ καλά στα κενά γύρω από το πρόσωπό μας. Όταν παίρνουμε μια βαθιά αναπνοή, τα σωματίδια ή οι ατμοσφαιρικοί ρύποι περνούν συχνά από αυτά τα μικρά κενά στο πλάι των μάγουλών μας και στη γέφυρα της μύτης μας.

Αλλά αν αφήσουμε αυτό στην άκρη, αποδεικνύεται ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι οι καλύτερες και αυτό έχει να κάνει με τη μηχανική κατασκευή των υφασμάτων. Το ύφασμα σε χειρουργική μάσκα είναι κατασκευασμένο από πολύ σφιχτές ίνες που κολλάνε μεταξύ τους. Δεν μπορείς να δεις μέσω μιας χειρουργικής μάσκας. Όμως, εάν κρατάς ψηλά μια υφασμάτινη μάσκα, μπορείς να δεις μέσα απ’ το ύφασμα. Έτσι, όσον αφορά την απόδοση, το υλικό της χειρουργικής μάσκας φιλτράρει καλύτερα τα σωματίδια σε σύγκριση με τις υφασμάτινες μάσκες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News