Μια από τις νέες συνήθειες που υιοθετήσαμε θέλοντας και μη μέσα στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και για μια μεγάλη περίοδο και σε εξωτερικούς. Το γεγονός αυτό προϋποθέτει πως η μάσκα έγινε ένα βασικό αξεσουάρ το οποίο δεν αποχωριζόμαστε για πολλές ώρες της ημέρας. Στην, δουλειά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ψώνια αλλά και στην βόλτα μας είναι συνήθως εκεί. Και ακόμα και αν την έχουμε πλέον συνηθίσει σε μεγάλο βαθμό πολλές φορές αποζητάμε να απαλλαγούμε για λίγο από αυτή. Όλοι μας έχουμε δοκιμάσει πρόχειρες λύσεις όπως να την τραβήξουμε για λίγο κάτω από το πιγούνι μας ή να την κρεμάσουμε στον καρπό ή τον αγκώνα μας. Ήξερες όμως ότι η μάσκα στον αγκώνα ή κάτω από το πιγούνι ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της – που είναι να σε προστατεύει;

4 συχνά λάθη που κάνεις με την προστατευτική μάσκα

Μάσκα στο πιγούνι

Σύμφωνα με την Δρ Catherine Ong, σύμβουλο μολυσματικών ασθενειών, οι επιφάνειες της μάσκας περιέχουν μικρόβια και αυτό σημαίνει πως για ένα μολυσμένο άτομο, τα ιικά σωματίδια θα συσσωρευτούν στην επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο. Επιπλέον, μια φθαρμένη μάσκα υγραίνεται συχνά με αναπνευστικά και σιαλικά σταγονίδια, γεγονός που καθιστά την εσωτερική της επιφάνεια πιο ευνοϊκή για την επιβίωση του ιού από μια ξηρή επιφάνεια. Αλλά και η εξωτερική επιφάνεια της μάσκας καλύπτεται από βακτήρια, ιούς και ρίπους από το εξωτερικό περιβάλλον. Έτσι, εάν τραβήξουμε τη μάσκα προς το πηγούνι σημαίνει ότι η εξωτερική επιφάνεια της μάσκας μπορεί να έρθει σε επαφή με το πρόσωπό μας και ενδεχομένως με το κάτω χείλος σας, διαδίδοντας τα μικρόβια απευθείας στο στόμα και στο πρόσωπό μας.

Μακιγιάζ και προστατευτική μάσκα: Τα 3 σταθερά προϊόντα που δεν αλλάζω

μάσκα όταν γυμνάζεσαι
Freepik

Μάσκα στον αγκώνα

Μπορεί να είναι βολικό, αλλά δεν είναι καλή ιδέα να κρεμάμε τη μάσκα στο χέρι ή τον αγκώνα μας όταν, για παράδειγμα, περπατάμε ή τρέχουμε. Μπορεί η εφίδρωση να μην εξαπλώνει τον COVID-19, όταν όμως ιδρώνουμε, είναι πιθανό να αγγίξουμε ακούσια το πρόσωπό μας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης παθογόνων μικροοργανισμών από τα χέρια στα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί επίσης να εισάγουμε στο στόμα μας βακτήρια και ρίπους όταν φοράμε ξανά τη μάσκα.

Σου έχουμε την λύση

Η ασφαλέστερη επιλογή είναι μια καθαρή θήκη μάσκας που δεν εκτίθεται σε εξωτερικούς ρίπους και παθογόνους μικροοργανισμούς. Ένα αντικείμενο αποκλειστικά γι’ αυτήν την χρήση αποτελεί καλύτερη λύση από το να αποθηκεύουμε την μάσκα στο πορτοφόλι, την τσέπη ή την μάσκα μας, καθώς πρόκειται για επιφάνειες στις οποίες μπορούν επίσης να υπάρχουν επικίνδυνα μικρόβια. Μέχρι, λοιπόν, να τελειώσει αυτή η περιπέτεια ας προστατεύσουμε τον εαυτό μας από αυτές τις απλές καθημερινές συνήθειες οι οποίες όμως μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβείς.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News